A védőoltásokkal kapcsolatos rémhírek úgy terjednek, mint a vírusok

/ 2014.11.13., csütörtök 11:36 /

A méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV elleni védőoltás rémhírek/álhírek és téveszmék egész viharát keltette a világhálón. Egy új kutatási ág megmutatja, hogyan terjednek az információk.

A Maven7 Hálózatkutató Zrt. a vizsgálta a méhnyakrák területén több száz életet követelő humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltással kapcsolatos kritikus hangokat és pánikkeltési kísérleteket.

Mivel a járványos fertőző betegségek és a HPV ellen való küzdelem a vírus elterjedtsége és lehetséges súlyos következményei miatt kulcsfontosságú, érdemes megnézni, milyen hatása lehet az ilyen hírek terjedésének a megbízhatóan működő magyar oltási rendszerre.

A Maven7 Hálózatkutató Zrt. a legnagyobb közösségi felületet, a Facebookot vizsgálta, eszerint egy-egy tematikus oldal olvasói vitáznak a HPV-oltás hasznosságáról, ártalmasságáról, és közöttük laza kapcsolatokat találunk. Ezek azonban kulcsszerepet töltenek be az információ terjedésében.

Magyarországon a védőoltási rendszer megbízhatóan működik, és ismeretlenek a más európai országokban lezajló járvány-pánikok, amikor nem kellő arányban beoltott generációkon súlyos szövődményekkel vonul át egy egyébként megelőzhető járványos betegség. Ezek a járvány-pánikok a védőoltásokkal kapcsolatos félelemkeltő kampányok miatt elutasított oltások következtében alakulnak ki.

A Maven7 Hálózatkutató Zrt. munkatársai arra vállalkoztak, hogy gyorselemzésként megvizsgálják a HPV-oltást ellenzők online kommunikációját.

Ennek érdekében egyfelől felkutatták a magyar nyelvű online médiában az utóbbi egy évben született, oltásellenes tartalmakat, majd a médiumok Facebook-oldalain kerestek olyan posztokat, amelyek kimondottan a HPV-oltás elleni érveket, történeteket tartalmaznak. A kutatás alapkérdése az volt, hogy kik és milyen módon szólnak hozzá ezekhez. Azokat a szereplőket keresték, akiknek nincs formális hatalmuk, mégis képesek meghatározni mások véleményének alakulását.

 

Hogy miért érdemes foglalkoznik az oltásellenes vélemények terjedésének dinamikájával? Mert sokkal hatékonyabban terjednek, mint az oltáspártiak.

„Az oltással szembeni érvek sokkal nagyobb publicitást kapnak tehát a közösségi médiában, mint az oltás mellettiek” – emelte ki lapunknak Schnellbach Máté elemző.

Bejegyzések és felhasználók hálózata

Bejegyzések és felhasználók hálózata

Az első ábrán láthatjuk, hogy van egy, a sárgával jelölt oldalon az elmúlt egy évben nagyon aktívan kommentelő felhasználó, akinek hozzászólásait a többi user is kedveli. Ő valószínűleg kulcsszereplő a vizsgált közösségben, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy ez a Facebook-oldal nagy aktív felhasználói táborral rendelkezik és sok - a témába vágó - bejegyzést jelenít meg. Érdekes jelenség még a legalsó, zöld színnel jelzett oldalon megjelent bejegyzés, amelyhez nem csatlakozik különösen sok komment, de kedvelik az olvasók. Ez valószínűleg egy olyan tartalom, amire nyitott volt az adott oldal aktív olvasótábora. Ugyanezen színnel jelölt oldalon látunk egy olyan bejegyzést is, amely kevesebb like-ot kapott, ugyanakkor hasonló mennyiségű kommentet – ez valószínűleg egy vitatott bejegyzés, aminek megismerése szintén érdekes lehet.

Facebook-oldalak és felhasználók hálózata

Facebook-oldalak és felhasználók hálózata

A két legnagyobb közösség között négy aktív felhasználó teremt kapcsolatot. Ők a vizsgált egy évben mindkét Facebook-oldalon kommenteltek a HPV-oltást ellenző tartalmat. További három közösség kapcsolódik ezen nagy közösségek valamelyikéhez: kettő illetve egy user teremti meg ezt a kapcsolatot. Nem biztos azonban, hogy egy-egy Facebook-oldal homogén közösséget jelent: egyik vizsgált oldalnak sem a HPV-oltás a fő témája, és az első ábrán láthattuk, hogy az egyes bejegyzések körül jellemzően egy jól lehatárolható mikroközösség vitázik.

Felhasználók kapcsolatai

Felhasználók kapcsolatai

 

A fentiekből tisztán kirajzolódik az a kép, amiben különösebb formális szerep nélkül, akár tudattalanul pusztán kis közösségek aktív kommentelőiként meghatározó információforrássá vagy csoportokat összekötő híddá válik valaki. Az információ járványokhoz hasonló módon terjed.

Ám szerencsére azért győz a józan ész, a HPV-oltás kötelezően ajánlott védőoltás, a szülők 83%-a igényelte gyerekének. Ugyanakkor, ha meg akarjuk óvni a rendszer eredményeit, és egy olyan jelentős témában, mint a védőoltások hatásai és mellékhatásai, pontos tájékoztatást akarunk megvalósítani, akkor tudatosan, a járványokkal szembeni védekezés logikája szerint kell cselekednünk. Fontos, hogy megismerjük az ezzel kapcsolatos hírek eddigi terjedését: mely hírek terjedtek hatékonyan, és hova kellett eljutniuk ahhoz, hogy hatékonyan terjedhessenek. Mindebben segíthet a hálózatkutatás – hogy ne kelljen járványok megállítására használni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.