valasz.hu/eletmod/a-hohullamok-es-a-menopauza-tunetei-14-evig-is-tarthatnak-109730

http://valasz.hu/eletmod/a-hohullamok-es-a-menopauza-tunetei-14-evig-is-tarthatnak-109730

Megduplázódott a cukorbeteg gyerekek száma

/ 2014.09.29., hétfő 11:07 /

Magyarországon egyre több gyermeket érint az 1-es típusú cukorbetegség, amely az inzulintermelő sejtek pusztulása következtében alakul ki.

A cukorbetegség a legelterjedtebb anyagcsere-betegség a világon. Két fajtája van: az 1-es típusú cukorbetegség, amikor a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulnak, ezért nem termelődik inzulin, és ennek a pótlására van szükség a beteg érdekében.; és a 2-es típusú cukorbetegség, amely általában felnőttkorban alakul ki. Utóbbinál általában a betegség elején nem pusztulnak el az inzulintermelő sejtek, de a hatásukat nem tudják kellőképpen kifejteni, ún. inzulinrezisztenia lép fel - mondta a Válasz.hu-nak Körner Anna, egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem diabetes osztályának vezetője.

Fotó: MTIA 2-es típusú diabétesz általában a túlsúlyos emberek betegsége, míg az 1-es típusú egy autoimmun betegség, és valószínűleg nincs semmilyen összefüggésben a kövérséggel, de a pontos okát egyelőre nem ismerik az orvosok - mondta a szakember.

A kutatásoknak köszönhetően több tényező is ismertté vált, amely a betegség kialakulásában szerepet játszik. Általában a betegség örökletes hajlam alapján külső tényezők (például vírusok) hatására lép fel. Már egészen kicsiknél, csecsemő-, sőt újszülöttkorban is előfordul. Az újszülöttkori cukorbetegségnek - amelynek a kialakulási mechanizmusa eltér a később fellépő autoimmun jellegű diabétesztől - van egy átmeneti és egy maradandó formája. Fontos hangsúlyozni, hogy bár az átmeneti elmúlik, felnőttkorban ismét kiújulhat, vagy legalábbis valamilyen fokú szénhidrátanyagcsere-zavar léphet fel, ezért érdemes odafigyelni rá; míg a maradandó egy életen át elkíséri a beteget.

A gyerekkori diabétesz előfordulása az elmúlt 20 évben megkétszereződött - mondta Körner Anna. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a drasztikus növekedésnek mi áll a hátterében. Az 5 év alatti gyermekekben ez régebben ritka betegségnek számított, viszont az utóbbi időben ebben a korosztályban is jelentősen nőtt a betegek száma.

Hazánkban a '80-as évek óta vezetik az orvosok a Gyerekdiabétesz Regisztert a 15 éven aluli gyerekekről, így pontos adatok állnak rendelkezésükre. Az utóbbi években azt is megfigyelték az orvosok, hogy a cukorbetegség egyre több fiatal felnőttet és kamaszt érint. Így az is felmerült, hogy azért látható ilyen emelkedés fiatal gyermekkorban a cukorbetegek számában, mert jelentősen előretolódott az az életkor, amikor kialakul a betegség - mondta Körner Anna.

A tudományos álláspont az, hogy markáns genetikai változások nem jöhetnek létre rövid idő alatt, ezért valószínűleg a környezeti változások váltják ki a növekedést.

Fotó: Getty/EuropressA cukorbetegség tünetei általában szembetűnőek, így szerencsére időben észre lehet venni. A leggyakoribb tünetei: sokat iszik a gyerek, egyre gyakrabban kell pisilne, kezdetben jó étvágy mellett fogy, később az étvágya csökkenhet, fáradékony, ingerlékeny lehet, látási zavarai lehetnek. Az, amit régebben mondhattunk, hogy az 1-es típusú diabéteszes gyerekek soványak, nem feltétlenül állja meg a helyét napjainkban, mert napjainkban egyre több a kövér gyerek. Így az is előfordulhat, hogy egy eredendően kövér gyermekben lép fel az autoimmun diabétesz. Nagyon fontos odafigyelni a gyerekekre, ha a gyerek fogy, akkor felmerülhet a gyanú, hogy  valamilyen pajzsmirigyműködési zavarról van szó, a cukorbetegség is szóba jöhet. Ha a folyadékbevitel is megváltozik, alapos a gyanú, hogy cukorbeteg.

Az 1-es típusú diabétesz kizárólag inzulinnal kezelhető, amelyet megfelelő diétával kell kiegészíteni. A testmozgás kiváló kiegészítője a terápiának, de oda kell figyelni, hogy a mozgás mennyiségét összehangolják az inzulinadaggal és a bevitt szénhidrát mennyiségével.

Hazánkban 15 éves kor alatt mintegy 3000 cukorbeteg gyerek van, ezért fontos lenne, hogy az óvodák és az iskolák tisztában legyenek a diabétesz fogalmával, kezelésével, és tudják, mi a teendő vészhelyzetben - hangsúlyozta a szakember.

Ha a gyermekkori diabétesz  tüneteit  a kisebb gyermekeknél, csecsemőknél nem ismerik fel időben, akkor akár életveszélyessé is válhat a betegség. Éppen ezért nagyon fontos minden intő jelre felfigyelni, és azt komolyan venni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.