Az ünnepek előtt erre is érdemes gondolni

/ 2014.11.21., péntek 14:41 /

A karácsony még odébb van, de van valami, ami a hétköznapokban ugyanolyan fontos kellene, hogy legyen, mint az ünnepnapokon, sokszor mégis megfeledkezünk róla.

Ez pedig nem más, mint a terítés. Arra már kezdünk odafigyelni, hogy mit eszünk, a közös étkezések fontosságával is tisztában vagyunk, de talán a terített asztal „finomságaira” nem vagyunk eléggé fogékonyak. Étkezéseinket bearanyozhatja egy szép abrosz, egy gondosan megválasztott szalvéta, ízlésesen összeválogatott étkészlet, de ha behatóbban foglalkozunk a kérdéssel, a terítés sok minden másra is megtaníthat.

Palóc teríték Novajon

Palóc teríték Novajon

Fotó: Csíkszentmihályi Márton

A terített asztal ugyanis olyan, mint egy műalkotás. Együtt mutatja be a művészeti ágakat: textilt, kerámiát, porcelánt, üveg-, fa- és fémművességet. Emellett sok mindenről árulkodik, gyakorlatilag egy pontba sűríti a történelmet. Megtudhatjuk, a világ mely részén járunk, melyik időszakban, képet kapunk a közösség anyagi körülményeiről, társadalmi helyzetéről, szellemi és tárgyi örökségéről, de a szimbólumok és a díszítés még a földrajzi adottságokról és az éghajlati viszonyokról is mesél.

Erről kaphatnunk átfogó képet egy most megjelent csodaszép album segítségével: a „Terített asztalaink üzenete – Tájak, korok, mindennapok és jeles napok terítékei” című kötetben benne van minden, amit erről a témáról tudni lehet és tudni érdemes. A könyvet kiadó Vendégvárás Művészete Egyesület elnöke, Szeleczky Ildikó iparművészekkel, művészettörténészekkel, néprajzi szakemberekkel, neves külföldi cégekkel működött együtt, munkáját muzeulógusok, magán- és közgyűjtemények segítették.

 

A kötet bemutatja az arisztokrata, a polgári és a falusi terítés stílusait, elkalauzol a népművészet és a design világába, leülhetünk a palócok, a csíki székelyek, de az Esterházy család asztalához is, vendégeskedhetünk húsvétkor és karácsonykor, részt vehetünk teadélutánon, disznótoron és lagziban az 1800-as évektől napjainkig. Mert ahogy a könyv bevezetője fogalmaz, „a megterített asztal, mint szakrális, kultikus jelentőségű, közösségteremtő hely, mindig fontos szerepet töltött be a vendégszerető népként ismert magyarság családi, társadalmi és politikai életében”.

A témáról bővebben a Magyar Konyha jövő héten megjelenő számában olvashatnak. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.