valasz.hu/eletmod/a-hohullamok-es-a-menopauza-tunetei-14-evig-is-tarthatnak-109730

http://valasz.hu/eletmod/a-hohullamok-es-a-menopauza-tunetei-14-evig-is-tarthatnak-109730

Minden tizedik ember érintett - Bőrpír, viszketés, kiütés

/ 2014.10.09., csütörtök 17:09 /

Az elmúlt években megnövekedett a bőrön kialakuló allergiás reakciók előfordulása. Napjainkban minden tizedik ember érintett.

Naponta a bőr megszámlálhatatlanul sok illat-, illetve színezőanyaggal, tartósítószerrel kerülhet kapcsolatba, hiszen a fogmosástól, a sminkeken, illatszereken keresztül, a mosásig, mosogatásig nagyon sokféle anyaggal érintkezik - mondta a Válasz.hu-nak Pellion Szilvia, bőrgyógyász szakorvos.

A mindennapokban használt különféle vegyi anyagok a bőrön kétféleképpen okozhatnak bőrgyulladást, azaz dermatitiszt: kialakulhat  irritatív dermatitisz, (ez a reakció elsősorban a provokáló anyag tulajdonságaitól, a behatási időtől, az anyag koncentrációjától függ) , vagy allergiás kontakt dermatitisz. Ez utóbbi reakció csak a kiváltó anyagra érzékeny embereken jelenik meg. Ennek az allergiának a jellmezője, hogy gyakran megismétlődik és sajnos a kiváltó allergén anyag egyre kisebb mennyiségben képes  bőrreakciót provokálni - magyarázta a szakember.

A leggyakrabban észlelt tünetek általában a bőrpír, a kiütés, a hólyagosodás, a viszketés és a duzzanat az érintett bőrfelszínen, de akad olyan eset, amikor már a tünetek kezeléséhez bőrgyógyász segítségére van szükség.

A leggyakrabban a kevert illatanyagok (fragrance mix), tartósítószerek, a paraben, a lanolin okoznak bőrallergiát.

Az allergiás reakció kialakulhat akár a termék használatát követően, de jóval később is, mert előfordulhat, hogy egy éveken át alkalmazott kozmetikumra egyik napról a másikra lesz allergiás a beteg. Az igazán súlyos allergiás reakció szerencsére ritka, de az enyhe irritációk, allergiás reakciók meglehetősen gyakoriak. Minden tizedik ember megtapasztal élete során valamilyen allergiás bőrreakciót.

A készítmények kiválasztásakor a legfontosabb szempont, hogy ne ártson a bőrnek, ne legyen toxikus, és lehetőleg a nap, valamint az izzadság hatására se okozzon kellemetlen tüneteket.

Számos olyan termék kapható már, amelyet hypoallergén jelzővel látnak el, azonban ezek a kozmetikumok nem jelentenek teljes biztonságot az allergiás reakciók elkerülésére, ugyanis a „hypoallergén” jelzőnek nincsenek egyértelműen meghatározott kritériumai. Érzékeny, allergiára hajlamos bőr esetén érdemes a gyógyszertárakban kapható professzionális dermokozmetikumok közül válogatni. Ha ismert a kiváltó allergén, érdemes végignézni, hogy a kiválasztott termék tartalmazza-e ezt az összetevőt. 

Érdemes tudni, hogy a természetes alapanyagokból készült kozmetikumok sem ajánlottak mindenkinek, hiszen lehet, hogy valaki éppen bizonyos gyümölcs –citrus-, vagy gyógynövényfélére, illóolajokra érzékeny.

Azok a termékek, amelyekre rá van írva, hogy „illatmentes”, azok is tartalmazhatnak kevés illatanyagot. Ha egy kozmetikum „természetes”, az azt jelenti, hogy gyártásakor előnybe részesítették a természetes összetevőket a szintetikussal szemben. Az „organikus”vagy „bio” jelzőt azok kapják, amelynek az összetevői ökológiai gazdaságból származnak, de ettől függetlenül ezek is okozhatnak allergiát.

A kozmetikai allergia leggyakrabban ott jelentkezik, ahol a legtöbbet használjuk: az arcon, ajkakon, a szemek környékén, a füleknél és a nyakon, de a test bármely részén megjelenhet. Az allergia kialakulásának oka, hogy a szervezetünk bizonyos összetevőkkel szemben fokozott immunreakcióval reagál.

Sokszor a bőrgyógyásznak sem könnyű behatárolni, mi is okozhatta az allergiás reakciót. Ha bármilyen allergiás reakciót észlel valaki, azonnal abba kell hagyni a termékek használatát. Amikor a tünetek elmúltak, érdemes egyesével kipróbálni az éppen használt termékeket. Ha ezek után sem sikerül beazonosítani az allergizáló összetevőt, vagy a tünetek nem múlnak el maguktól, bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulni.

Azt, hogy mi okozhatta a kellemetlen bőrpanaszokat az ún. „epicutan allergia teszt” vizsgálattal lehet kideríteni. A vizsgálat során a bőrre egy speciális tapasszal rögzítik a vizsgálni kívánt anyagokat. Többféle epicutan teszt létezik. A standard sor a leggyakrabban alkalmazott allergénekkel történik, de vannak speciális sorok, például a fogászati  vagy kozmetikai anyagok provokáló szerepének tisztázására. Ha kiderül, hogy milyen összetevő(k)re allergiás a beteg, kerülni kell azokat a készítményeket, amelyek tartalmazzák ezeket az anyagokat. Az allergiás reakciók gyors megszüntetésére kapható néhány recept nélkül is beszerezhető készítmény. Súlyosabb esetben, kiterjedt tünetek esetén, szükség lehet receptköteles gyógyszerekre, krémekre - mondta Dr. Pellion Szilvia.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.