Különös változás a HIV-vírus fertőzésében

/ 2014.12.02., kedd 14:28 / Hírforrás: MTI

Egyre kevésbé képes AIDS-et okozni a HIV vírus egy tanulmány szerint. Kutatók megállapították: a vírus olyan gyorsan próbál alkalmazkodni az emberi szervezet természetes immunitásához, hogy közben veszít az „erejéből”.

A 2000 HIV-fertőzött afrikai nő adatait vizsgáló tanulmány eredményei alapján a kevésbé virulens HIV-vírus lehet a számos tényező egyike, amely a betegség terjedésében fordulatot hozhat. Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) ismertetett kutatás vezetője, Philip Goulder, az Oxfordi Egyetem tudósa azonban arra figyelmeztet: túlzás lenne azt állítani, hogy a HIV-vírus elvesztette az erejét.

A kutatócsoport az AIDS által erősen sújtott Botswana és Dél-Afrikai Köztársaság területén vizsgált meg több mint 2000, HIV-vírussal fertőzött nőt.

Először arra keresték a választ, vajon az ember természetes immunválasza és a HIV-vírus közti interakció okozza-e, hogy a kórokozó erőtlenebbé, az AIDS kiváltására alkalmatlanabbá vált. 

Korábbi kutatások kiderítették, hogy azoknak az embereknek a szervezete, akikben megtalálható a HLA-B*57 gén, ellenállóbb a HIV-vírussal szemben, a szokásosnál lassabban fejlődik ki bennük az AIDS-betegség is.

A tudósok azt fedezték fel, hogy a vírus evolúciója során Botswanában jobban alkalmazkodott az említett génhez, mint Dél-Afrikában, így a botswanai betegeknél nem jelentkezett a HIV elleni védő hatása. Azt is felfedezték azonban, hogy az alkalmazkodás következménye a kórokozó gyengébb szaporodási képessége volt, vagyis a vírus veszített erejéből.

Ezután a kutatók azt elemezték, hogyan hat a HIV erejére az AIDS-ellenes gyógyszerek széles körű alkalmazása. Azt találták, hogy a fertőzéstől leginkább legyengült immunrendszerű betegek gyógyszeres kezelése gyorsítja a csekélyebb szaporodási képességű HIV-változatok evolúcióját.

„A HIV alkalmazkodása a leghatásosabb immunválaszokhoz azzal jár, hogy jelentősen veszít szaporodási képességéből” - írta közleményében Goulder.

A világon mintegy 35 millió HIV-fertőzött él, az AIDS körülbelül 40 millió ember halálát okozta több mint 30 évvel ezelőtti megjelenése óta.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.