Ez a betegség mindenkit elér – így lassíthatja a folyamatot

/ 2015.01.21., szerda 15:03 /

A porckopás az ember húszas éveiben elkezdődik, és kivétel nélkül mindenkit érint.

A porcsejtek sajnos nem képesek regenerálódni, így az évek, évtizedek során elhasználódnak, elpusztulnak.

A porcsejtek termelik a porc közötti állományt, és ezek együttesének a tömege alkotja a porcot. Az évek folyamán, ahogyan fogynak a porcsejtek, egyre kevesebb porc közötti állományt tudnak termelni, és az évtizedek során elfogyhat az összes porc – mondja a Válasz.hu-nak Bejek Zoltán, a Semmelweis Egyetem ortopédsebésze.

Eleinte semmilyen panaszt nem okoz a porckopás, aztán megjelenhetnek az első gyenge tünetek. Ilyen a roppanás és a  fájdalmas kattogás, ez utóbbi pedig akár már porcleválást is jelezhet. A porckopás első tünete, ha egy hosszabb kirándulás, séta után fájdalmat érez valaki a csípőjében, térdében vagy gerincében. Ez az ún. mélyfájdalom. Már az előrehaladottabb kopás jele, amikor reggel olyan érzéssel kel föl valaki, mintha „berozsdásodtak” volna a tagjai. Ez a kellemetlenség eleinte még elmúlik a nap folyamán, súlyosabb állapotban viszont a reggeli fájdalom nem szűnik meg, késő délután ismét előjön. Ez pedig tovább fokozódhat, így egyre  hosszabb időn keresztül érzi a fájdalmat a beteg. A kopás előrehaladtával az elvékonyodott porcon körülírt porchiány, porcfekély jöhet létre, amely már egy egészen súlyos, nyilalló fájdalommal járó stádiuma az ízületi kopásos betegségnek.

A porc kopásának gyorsasága egyénenként változó lehet. Befolyásolhatja például, hogy valaki mennyire terheli az adott ízületét, de a túlsúlynak és a hajlamnak is nagy szerepe van a betegség kialakulásában.

A porckopással legérintettebb terület a gerinc és a térd, de a csípő és a boka fájdalma is gyakori.

A tudomány mai állása szerint – hangsúlyozta a szakember – a porckopás folyamatának visszafordítása nem lehetséges, hiszen porcsejteket nem lehet előállítani, de könnyű mozgással, biciklizéssel, úszással, valamint olyan porcképző szerekkel, amelyek segítik a porcsejtek folyadékfelvételét, valamelyest talán lehet befolyásolni, lassítani a folyamatot.

Már fiatalon is súlyos fájdalmat okozhat a porckopás
A 35 évnél idősebb magyarok fele megterhelőnek érzi az olyan hétköznapi tevékenységeket, mint a házimunka, a cipekedés, a lépcsőzés, a közlekedés, a kisgyermekek emelgetése vagy a kertészkedés, ráadásul a 35-50 évesek fele fájdalmat is tapasztal közben. (MTI)

A leggyakoribb a körülírt és a diffúz (nagy területet érintő) porckopás. A körülírt hiány általában egy sérülést követően alakulhat ki, ezt lehet pótolni porccal. Az egyik gyakran alkalmazott műtéti eljárás a mozaikplasztika, amivel 1-3 négyzetcentiméteres hiány pótolható. A lényege, hogy az ízületnek annak a részéről, ahol van porc, de kevesebb szükség van rá, onnan elvesznek sebészi úton egy kis darabot és beillesztik oda, ahol hiányzik. Az így beillesztett porc általában nagyszerűen beépül. Ha nagyobb porcfelszín hiányzik, abban az esetben a protézis a megoldás. Ez általában idősebb korban jellemző.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.