Megfázás vagy influenza?

/ 2015.02.04., szerda 11:34 /

Komoly influenzajárványok 30-40 évenként fordulnak elő, kisebbek azonban gyakorlatilag minden évben.

A legjellemzőbb, hogy a téli és a kora tavaszi hónapokban üti fel a fejét a járvány. Influenzaszerű tünetekkel hazánkban 1,5-2 millió ember keresi fel a családorvosát évente.

Természetesen sokan csak szimpla megfázással küzdenek, és nem influenzavírus okozza a megbetegedésüket. Mindkét légzőszervi megbetegedésnek vírus a kiváltó oka. A náthát okozó vírusok száma több száz is lehet, és genetikailag is gyorsan változnak, mutálódnak, így védekezni is nehéz ellenük. Az influenzát okozó vírusoknak 3 nagy csoportja van, az A, B és C.

A nátha jellegzetes tünetei az orrfolyás, az orrdugulás, a fejfájás, a könnyezés, a tüsszögés, de jellemző még a hőemelkedés, a köhögés és az étvágytalanság. A megfázás általában nem okoz súlyos szövődményeket sem, éppen ezért kórházi ápolásra sincs szüksége a betegeknek - mondta a Válasz.hu-nak dr. Ambrus Anikó, családorvos. Az influenza tünetei lényegesen súlyosabbak és komoly szövődménnyel járhat, mint bakteriális fertőzés vagy tüdőgyulladás. Influenza esetén leginkább magas lázra, fej- és torokfájásra, izom- és ízületi fájdalmakra, gyengeségérzetre és heves köhögésre panaszkodnak a betegek. Ezek a tünetek elhúzódhatnak, sőt néhány nap elteltével akár fokozódhatnak is a panaszok.

Az influenzára jellemző, hogy a legtöbb ember orvosi ellátás nélkül is meggyógyul. Azonban ha valaki a magas rizikójú csoportba tartozik (65 évnél idősebb, 5 évesnél fiatalabb gyermek, állapotos vagy krónikus beteg) és influenzaszerű tünetei vannak, mindenképpen tanácsos felkeresni a családorvosát. Van néhány olyan szimptóma, ami szintén azonnal orvosi ellátását igényel, ilyen például a nehézlégzés, mellkasi vagy hasi fájdalom, hirtelen szédülés, zavart tudatállapot vagy a súlyos hányás.

Európa-szerte nő a betegek száma, akik influenzaszerű tünetekkel fordulnak orvoshoz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb, közös influenza jelentése szerint - írja az MTI az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatra (ÁNTSZ) hivatkozva. Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ összegzése szerint az elmúlt héten 47 600 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Megelőzésként a családorvos azt javasolja, hogy inkább könyökhajlatba tüsszentsen a beteg, mint kézbe, hasznos a kilincsek, gombok, csaptelepek, klaviaturák, távirányítók időközönkénti fertőtlenítése is, valamint a gyakori és alapos kézmosás is fontos.

 

Árthat is az antibiotikum
A feleslegesen szedett antibiotikumok árthatnak is a szervezetünknek. Részben mert a káros baktériumok mellett a hasznosakat is kiírtják, ennek következménye lehet a gombásodás vagy a hasmenés. Másrészt - és ennél sokkal nagyobb problémát okoz -, hogy fokozhatják a gyógyszerrezisztens baktériumok elszaporodását. Ennek pedig súlyos következménye lehet, hogy mind több lesz az olyan betegség, fertőzés, amely nehezebben gyógyul, jobban elhúzódik, mert a korábban hatásos antibiotikum már nem fog segíteni. Félő, hogy emiatt akár halálos kimenetelű is lehet több olyan betegség, ami korábban kezelhető volt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.