valasz.hu/eletmod/borpir-viszketes-kiutes-allergiat-valthatnak-ki-a-kozmetikumok-105273

http://valasz.hu/eletmod/borpir-viszketes-kiutes-allergiat-valthatnak-ki-a-kozmetikumok-105273

Nincs meg a titok: Nem találták a hosszú élet génjét

/ 2014.11.13., csütörtök 15:50 / Hírforrás: MTI

A világ legidősebb, még élő embereinek genetikai kódját írták le amerikai tudósok, ám a hosszú élettel kapcsolatos genetikai receptre nem akadtak rá.

A világon 74 olyan ember - szinte mind nő - él, akik igazoltan 110 évesek vagy annál idősebbek, közülük 22-en az Egyesült Államokban. A PLoS ONE tudományos lapban közzétett tanulmányában Hico Gierman, a Stanford Egyetem kutatója és kollégái az említettek közül 17-nek készítette el a teljes genomját, hogy megtalálják az igen hosszú élet genetikai alapjait.

A kutatás nem talált közös genetikai vonásokat náluk. Az eredmény alátámasztja azt az elképzelést, hogy a 100 év fölötti életkor elérésének sok tényezője lehet - mondták a kutatók.
„Azt reméltük, megtaláljuk a hosszú élet génjét. Elég nagy csalódás, hogy nem sikerült” - mondta Stuart Kim, a Stanford Egyetem fejlődésbiológusa és genetikusa.

Ez volt az első kutatás, amely több, százévesnél idősebb ember genomját feltárta. Korábbi tanulmányok csak egy vagy két ilyen hosszú életű ember génjeit szekvenálták.

A kutatásban 16 nő és egy férfi génjeit vizsgálták, mind az Egyesült Államokban éltek. Közülük 15-en voltak európai eredetűek, egy afroamerikai és egy latin-amerikai származású. A vizsgálat kezdete óta mindannyian elhunytak.

Kim úgy véli, létezik genetikai oka a száz évnél hosszabb életnek, ám ez nem olyan egyszerű, mintha csak egyetlen génvariáns lassítaná le az öregedést.

„A genetikai hatás összetett lehet, biztosan sok gén játszik benne szerepet, lehet, hogy minden egyes embernél más gének. Emellett a csoportnak nem voltak különösen egészséges táplálkozási vagy sportolási szokásai, nagyjából a fele dohányzott”- tette hozzá Kim.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.