valasz.hu/eletmod/borpir-viszketes-kiutes-allergiat-valthatnak-ki-a-kozmetikumok-105273

http://valasz.hu/eletmod/borpir-viszketes-kiutes-allergiat-valthatnak-ki-a-kozmetikumok-105273

Öt tünet, amelynél egy súlyos betegségre kell gyanakodnia

/ 2014.12.04., csütörtök 10:16 /

Közönséges tünetek, ám egy ritka betegség jelei lehetnek. Mikor érdemes gyanakodni egy olyan nyavalyára, amelynek akár a fertőzés után 30 évvel jelentkeznek az első tünetei? Tetoválás, drog, piercing, akupunktúra a kockázati tényezők között.

Láz, fáradtság, étvágytalanság, gyomor fájdalom, hányinger – ez az öt tünet, amely a Hepatitis C fertőzés jele lehet. Meg még sok másé, s éppen ez adja a betegség felismerésének nehézségét, hiszen gyakran előfordul, hogy a májbetegségre utaló legfontosabb tünet, a sárgaság elmarad. A fertőző májgyulladást évtizedekig is lappanghat, és a krónikus betegség kialakulásáig akár 30 év is eltelhet.

Öt fertőzött közül csupán egynél jelennek meg tünetek az első 6 hónapban. Ha láz, fáradtság, étvágytalanság, gyomorfájdalom, hányinger jelentkezik, akkor erre a betegségre is gyanakodhatunk. A kimutatás egyetlen módja a célzott vérvizsgálat, a vírus ellen termelt ellenanyag jelzi a fertőzés tényét.

Nem kell feltétlenül intravénás drogosnak lenni a fertőződéshez, a vírus ugyanis nem kellően fertőtlenített tetováló eszközökkel, akupunktúrás tűvel, a testékszerek felhelyezésénél használt eszközökkel illetve fertőzött vér átömlesztésével is terjedhet. Magyarországon 1992 után ez utóbbi a veszély elhanyagolható. Ritkán terjed foglalkozási ártalomként (például egészségügyiek körében) illetve nemi érintkezéssel heveny vagy idült fertőzésben szenvedő személyen keresztül. Emellett fertőzött anya is átadhatja a betegséget születendő gyermekének.  

A betegség világszerte körülbelül 160 millió embert érint, évente három-négymillió ember fertőződik meg. Az Európai Unióban mintegy öt millió fertőzött él, a vírus azért veszélyes, mert az érintettek 80 százaléka hordozza a kórokozót, de nincsenek tünetei, nem beteg. Magyarországon a lakosság mintegy egy százaléka lehet vírushordozó. A probléma messze túlmutat a drogbetegeken, a kezeletlen fertőzés ugyanis nagyon veszélyes. A későn felismert  hepatitis C fertőzés felelős több ezer  magyar beteg májzsugorának kialakulásáért és több mint félezer hazai májrákos esetért.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.