Több mint 20 évig lappanghat a tüdőrák

/ 2014.10.14., kedd 16:40 / Hírforrás: MTI

Több mint 20 évig lappanghat a tüdőrák, ezután ölthet hirtelen agresszív formát - derült ki egy új tanulmányból.

A Brit Rákkutató Intézet hét páciens rákos tüdejét vizsgálta meg. Voltak köztük dohányosok, leszokottak és olyanok, akik sosem dohányoztak. A szakemberek azt találták, hogy az első, rákhoz vezető genetikai hibák sok éven át rejtve maradnak, amíg új mutációk elő nem idézik a daganat gyors növekedését.

Jelenleg a páciensek kétharmadának tüdődaganatát már előrehaladott állapotban fedezik fel, ekkor a kezelések sikerének esélye már kisebb. 

„A tüdőrák túlélési arányai továbbra is tragikusan alacsonyak annak ellenére, hogy sok újfajta gyógymód létezik. Azért nyitottuk ki a kór kialakulásának „szabálykönyvét”, mert azt reméljük, talán megjósolhatjuk a daganat következő lépését” - írta közleményében Charles Swanton, az intézet kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A tanulmány rávilágított arra is, milyen szerepet játszik a dohányzás a tüdőrák kialakulásában: a korai genetikai hibák jó része írható a számlájára.

A genetikai hibák rákos tüdőn belül talált nagy számú változata ad magyarázatot arra, miért járnak olyan kevés sikerrel a célzott kezelések is - olvasható a tanulmányban. Amikor a szövetmintavétellel azonosított genetikai hibát támadják a kezeléssel, akkor ez csak az adott hibát tartalmazó daganatrészen hatásos, a többi terület növekedhet tovább. 

A tüdőrák a leghalálosabb daganatfajta, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint naponta világszerte mintegy 4300 ember halálát okozza.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.