new.valasz.hu/eletmod/veszelyes-gomba-okoz-halalos-borbetegseget-tobb-europai-fajnal-106048

http://new.valasz.hu/eletmod/veszelyes-gomba-okoz-halalos-borbetegseget-tobb-europai-fajnal-106048

Veszélyes gomba okoz halálos bőrbetegséget több európai fajnál

/ 2014.10.31., péntek 17:19 / Hírforrás: MTI

Ázsiai húsevő gomba fenyegeti az európai szalamandrákat és gőtéket. A kórokozó valószínűleg háziállatként tartott kétéltűekkel érkezett Ázsiából - olvasható egy nemzetközi kutatócsoport új tanulmányában.

A gombát Hollandiában fedezték fel 2013-ban, miután tíz egyed kivételével kipusztította az országban élő tűzszalamandrákat. Az új kutatás a halálos bőrbetegséget okozó gombát sok rokon fajnál kimutatta, az ázsiai szalamandrák közül azonban egyiknél sem - idézte a BBC hírportálja a Science tudományos lapban megjelent tanulmányt.

A gomba már 30 millió éve él együtt az ázsiai szalamandrákkal a londoni Imperial College és a Zoológiai Társaság kutatói szerint, akik a vizsgálatban együttműködtek holland és belga tudósokkal is.

A Batrachochytrium salamandrivorans (B. sal) nevű élősködő gombafaj egy másik gomba, a Batrachochytrium dendrobatidis rokona, mely békáknál és más kétéltűeknél okoz hasonló betegséget, főként a trópusokon. A most felfedezett B. sal nem árt a békáknak és a varangyoknak, ám sokféle szalamandrafajt pusztulással fenyeget: megtámadja és gyorsan felfalja az állat bőrét, amely létfontosságú, légzését segítő szerve.

„A gombával való érintkezés után a legtöbb szalamandrafaj egyedei heteken belül elpusztulnak. Úgy tűnik, nincs valódi akadálya annak, hogy egész Európában elterjedjen az élősködő” - mondta An Martel, a tanulmány vezető szerzője, a Genti Egyetem kutatója, aki kollégáival együtt több mint ötezer különböző fajokat képviselő kétéltű vizsgált meg négy kontinensről.

Az eredmények valószínűsítették, hogy a gomba Ázsiából ered. Az ottani szalamandracsoport evolúcióját megvizsgálva a kutatócsoport úgy becsülte, hogy a család már 30 millió éve élhet együtt az élősködővel. Egy 1870-nél korábbról származó ázsiai múzeumi gőténél is megtalálták a húsevő gombát.

Mivel az ázsiai gőték és szalamandrák számos faja kedvelt háziállat Európában és Amerikában, kereskedelmük megmagyarázhatja azt, hogyan került a gomba Belgiumba és Hollandiába. A feltevés igazolására megvizsgáltak több mint kétezer múzeumokból, európai állatkereskedésekből és egy hongkongi exportőrtől származó állat bőrmintáját.

Az állatkereskedésekből származó minták tiszták voltak, ám három múzeumi mintán ott volt a gomba, ezeket az állatokat 2010-ben hozták be Ázsiából. A tudósok szerint ezért a kisállat-behozatal lehet a kór a legvalószínűbb forrása.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.