72 éves nyugdíjkorhatár - de mi lesz így Orbán Viktor álmával?

/ 2018.06.05., kedd 11:00 /
72 éves nyugdíjkorhatár - de mi lesz így Orbán Viktor álmával?

Míg 1980-ban még húsz 65 éves vagy a feletti korú jutott 100 aktív korúra, a következő 35 évre vonatkozó becslés szerint már 53 időskorú jut 100 dolgozó korúra az OECD országokban. Egy friss tanulmány szerint a nyugdíjkorhatár emelése megoldást jelenthet, Magyarországon például 2050-ig a korhatár további 7 évvel történő kitolása, de önmagában a korhatár-emelés kevés: jelentős változásra van szükség a munkaerőpiacon, például a nők munkaerő-piaci aktivitásának növelésével, különben marad a magasabb nyugdíjjárulék, magasabb adók és egy folyamatosan deficites nyugdíjköltségvetés – írja a portfolio.hu.

A lap által idézett tanulmány szerzői kiszámolták például, hogy 1980 és 2015 között mennyivel kellett volna emelni a nyugdíjkorhatárt, hogy ne induljanak el az országok a fenntarthatatlan gazdasági helyzet felé: az OECD országokban mindenféle 6,2 év lett volna az ideáli korhatáremelés.

Magyarországon más a helyzet. A szakemberek úgy kalkuláltak, hogy hazánkban az alapnak vett 65 éves szintről nagyjából 7 évvel, tehát 72 évre kellene emelni a nyugdíjkorhatárt.

Egy elöregedő társadalomban, ahol az úgynevezett elosztó-kiróvó nyugdíjrendszert használják – ez a leírás tökéletesen megfelel a jelenlegi Magyarországra - csak úgy lehet elkerülni a társadalom elöregedése mellett a nyugdíjak csökkenését, ha a polgárok magasabb nyugdíjhozzájárulást fizetnek, vagy magasabb a foglalkoztatottság, például a nyugdíjkorhatár kitolásával vagy a nők munkapiaci aktivitásának növelésével, illetve a nyugdíjbüdzsében beáll egy pénzügyi deficit, aminek fedezetét különböző adókkal lehet pótolni.

Ezek egyike sem népszerű intézkedés, sőt, egy elöregedő társadalomban az aktuális hatalom épp ezeket nem igazán szeretné meglépni. A nők munkapiaci aktivitásának növelés reális alternatíva lehet, csakhogy Orbán Viktor épp most hirdette meg a demográfiai fordulatot, márpedig a kettő együtt nem nagyon szokott sikerülni.

Mindehhez még tudom ajánlani a KSH korfa „animációját” - ide kattintva indul a két irányú időutazás!

Rövid használati útmutató – az ideális társadalmi korfa fenyőfát mintáz, ha elhúzzuk az időcsúszkát 1900-ig, akkor láthatjuk is, hogy a magyar társadalom akkoriban még ilyen volt. Aztán nézzük meg, hol tartunk most, majd toljuk a csúszkát az idősík végéig, 2060-ig.

Ha valakinek nincs hozzá kedve, akkor lelövöm a poént: a jelenlegi folyamatok alapján 2060-ban már 8 millióan se leszünk, a korfánk pedig a lehető legrosszabbat, egy fordított fenyőt mintáz. Szóval baj van, és nem is kicsi.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.