A bezárkózás kommunikációja

/ 2016.11.03., csütörtök 14:39 /

Rogán Antal szerint nincs jelentősége annak, hogy egy „magánbeszélgetésben” nem bontja ki az igazság minden részletét egy újságírónak, ha az üggyel kapcsolatos információkat még aznap a nyilvánosság elé tárja. G. Fodor Gábor szerint pedig korrektül jár el az a médium, amely akár ellenőrzés nélkül is közread egy szerkesztőségbe érkező hírt, ha az érintett helyesbítő tényközlését is továbbítja.

A két nyilatkozat jól jellemzi, hogy a politikában használatos kommunikáció mindinkább a hétköznapi nyelvtől eltérő metanyelvet használ, amelyet blazírt arccal, azaz teflonborítású metakommunikációval párosítanak. Hogy a beleállás, az ügy mellszélességű vállalása – az olykor nyilvánvaló logikai bukfencek ellenére is – kapaszkodót nyújtson a híveknek. Elvégre biztos igazat mondanak azok, akiknek a szemük sem rebben.

Emlékszünk még, hogy Rogán Antal és családja helikopterrel távozott egy nyírségi esküvőről, s amikor a Népszabadság újságírója az esetre rákérdezett, a miniszter az elismerés helyett a tagadást választotta. Ő tudja, miért. Az akkor még létező lap létező szerkesztője azonban fotósorozatot küldött az érintett címére, hogy az elhomályosuló emlékezetet felfrissítse. A küldemény hatására megkezdődött az ellenkommunikáció, és ebben a helikopteres cég tulajdonosa vitte a prímet. Okkal feltételezhető azonban, hogy a fotódokumentumok, a rábizonyítás eszközei nélkül maradt volna a lapító mismásolás. A tagadás. Aznap. Másnap. Mindörökké.

A 888.hu portál pedig olyan atrocitásról közölt hírt, amelynek semmi alapja nem volt. Ráadásul a Vona Gábor beszéde alatti fasisztázó és zsidózó szópárbajról akkor „tudósított”, amikor az elnök hozzá sem kezdett a szónoklathoz... Súlyosbító körülmény, hogy a tettet az internetes portál nem egyedül követte el, de olyan médiumokkal együtt, amelyek mindegyike erős szálakkal kötődik a kormányhoz. Nem zárható ki ezért a kötelékben repülés, azaz a központi irányítás esete, ami csak akkor minősíthető újságírásnak, ha a sajtóra kizárólag a politika szolgálóleányaként tekintünk.

A két felemlített történet – kiegészítve megannyi átláthatatlan, offshore hátterű tranzakcióval és a róla folytatott kommunikációval – arra világít rá, hogy a kormányban és a hozzá tapadó médiumokban elhatalmasodott a készség a bezárkózásra. Kommunikációs emberek építik az alternatív valóságot, amely munkát kizárólag a cél szentesíti az eszközt machiavellizmusa vezérel. És ez már messze túlmutat a tények újszerű megközelítésén, más típusú magyarázatán. Sokkal inkább a tények elfödéséről, eltüntetéséről, és ami ezeknél is rosszabb, sosem volt tények gyártásáról szól. Ez pedig – a rövid távú hatékonyság ellenére – azért riasztó, mert közelít a gyurcsányi időszak „hazudtunk reggel, éjjel és este” módszeréhez. Ami – emlékszünk még – a totális bukásba torkollott.

A kormány persze hivatkozhat arra, hogy csak világtrendet követ a politikai kommunikációban. Tekintsünk akár itthonra, ahol a baloldali Népszava és a Geomédia felvásárlójaként a Marquard csoportot nevesítették, hogy a svájci székhelyű médiavállalkozás ne győzzön tiltakozni a hírbe hozás ellen. Vagy említhetjük az örökösen példaképként elénk állított Egyesült Államok bukaresti nagykövetének nyilatkozatát, amely szerint Románia mintademokrácia. Ami Rogán vagy G. Fodor logikai tripla Rittbergerénél is szédítőbb.

Hivatkozni mindenre lehet, ettől még a veszély veszély marad. És további terjedése esetén a teljes polgári Magyarország eszményét rombolja le.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.