valasz.hu/itthon/megsem-tiltottak-ki-a-belvarosbol-a-segwayeket-ez-tortent-valojaban-129222

http://valasz.hu/itthon/megsem-tiltottak-ki-a-belvarosbol-a-segwayeket-ez-tortent-valojaban-129222

A csapatszellemet a palackból

/ 2016.06.22., szerda 16:08 /

Minarik Ede megmondta, hogy kell egy csapat, és lőn. Mándy Iván és Sándor Pál mosodásának a mostani labdarúgó Eb-re teljesült a vágya, pedig a mexikói trauma óta a remény inkább tűnőben volt, mint erősödőben.

Utoljára 1986-ban volt olyan válogatottunk, amely Brazíliát verte 3–0-ra, és úgy utazott el a világbajnokságra, hogy nagy dolgokat visz végbe. Aztán lett, ami lett: a szovjetek elleni 6–0-s vereség ma is megfejtetlen rejtvénye futballunk történetének. Aztán a mély csalódásból következett az elhatalmasodó apátia, majd cinizmus. Kezdtük megszokni, hogy a világ nagy labdarúgó-eseményeit kívülről figyeljük, mert nemhogy oda érdemes csapatunk nincs, de futballunk se nagyon.

Ebben a pusztulatban szélhámosok és konjunktúralovagok élték fel a futball tartalékait, a befektetés pedig évtizedekig elmaradt. Az vált mondássá, hogy előbb produkáljon a sportág valamit, s majd felkarolja a piac. Ami persze fából vaskarika. Mintha azt kérnénk a gyerektől, hogy előbb nyerjen tanulmányi versenyeket, és akkor iskolát építünk neki.

A semmiből itt se lett volna semmi, ha nincs a politikai kockázatot vállaló, futballmániás Orbán Viktor, aki meggyőzi Csányi Sándor OTP-vezért, a szövetség élére lépve álljon bele a feladatba, ha nincs tao-program, és ha – kényszerből vagy józan belátásból – nem csatlakozik hozzá megannyi hazai és külföldi vállalkozás.

A Bozsik-programmal, az akadémiák rendszerének kiépítésével, az infrastruktúra-fejlesztéssel, külföldi edzők szerződtetésével alapvetően változott meg a futball környezete, ám az eredmények mostanáig csak szórványosan mutatkoztak. A változás ellenségei nem véletlenül rugóztak hétről hétre a bajnoki mérkőzések siralmas nézőszámain.

Most sem mondhatjuk, hogy van jó futballunk, azt viszont igen, hogy van csapatunk. Olyan, amilyen már régen nem volt. Hiszen Európa- vagy világbajnokságon európai ellenfelet utoljára ötven éve (!), 1966-ban győzött le a válogatott. Akkor Bulgáriát vertük 3–1-re.

Az osztrákok elleni győzelem után egy tudósító azt kérdezte Bernd Storcktól, tisztában van-e a siker jelentőségével. A kapitány azt válaszolta, hogy sok évtized után egy nagy vágy teljesült. A tanulság: ha mindenki elvégzi a feladatát, akkor a vágyak megvalósulnak. A korábban sokat szapult Szalai Ádám is azt fejtegette, hogy az osztrákok elleni góljával nehéz időszaknak mondott búcsút, de mindvégig hitt az elvégzett munkában, és abban, hogy egyszer megkapja érte azt, ami jár.

Ugye, mennyire idegen, hogy futballhoz kötődő emberek mondatait bölcsességként idézzük? Pedig nem történt más, csak a szövegeket teljesítménnyel hitelesítették. És ez máris figyelemre méltó a csípőből tüzelő, teljesítmény nélküli „lángelmék” világában.

Nemcsak nevetséges, de szánalmas is azt bizonygatni, hogy a válogatott Eb-szereplése az orbáni politika ellenében jött létre. Az a gyerek, aki nem kapja meg az előrejutás lehetőségét, akit örökösen szapulnak, sosem lesz képes kiugró sikerre. Márpedig az Orbán előtti időkben a futballt mostohagyereksorba száműzték, és ott is tartották volna, részben mert elképesztő pénzeket emészt fel – igaz, elképesztő pénzeket is lehet keresni vele. Részben pedig mert közösségteremtő ereje Magyarországon semmihez sem fogható, és ezt az individualizmusban hívők pontosan tudják.

De most magunk mögött hagyhatjuk a múltat. S az új történet jót tehet az egész országnak. Feltéve, hogy megfontoljuk Bernd Storck és Szalai Ádám pofonegyszerű igazságát: a vágyak akkor teljesülnek, ha mindenki elvégzi a feladatát.

Példa van. Magyarok, hajrá!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.