A demokrácia neve

/ 2017.05.31., szerda 18:56 /

Némileg lerágott csont, hogy mi fán terem a liberális, s mi fán az illiberális demokrácia. Ám a látványos európai és amerikai politikai változások miatt a probléma nemcsak akadémiai ügy, hanem az ikszelés előtt álló, egyáltalán nem ostoba választók mélyebb politikai tudatában is megragadt, akár így, akár úgy.

Magyarországon például a liberális jelző közismerten szitokszó, így a liberális demokrácia a liberálisok által vezetett, s természetesen emiatt utált rendszert jelenti. A vájtfülűbbek még azt is tudni vélik, hogy a 2010 előtti korszak egy az egyben liberális volt, de azon mi már túl vagyunk. Mások még nincsenek, de állítólag ők is úton vannak errefelé: 2017 a lázadás éve. A liberális elit (úgy is mint neoliberális globálelit) napja leáldozott. A demokrácia persze marad, legalábbis egyelőre még választásokat kell nyerni.

Ez kétségkívül értelmes és hatásos értelmezés, ami ellen szinte lehetetlen úgy védekezni, hogy a liberális demokrácia nem a liberálisok demokráciáját vagy uralmát jelenti. Főleg, ha a kormányzó elitek tényleg mondanak olyasmiket, hogy a demokrácia csak liberális lehet, meg hogy liberális alapértékek, jogállam, fékek és ellensúlyok, miegymás. Ezt ugyanis már kevesen értik. Mégis, ha a választók – a választói közhiedelemmel ellentétben – tényleg nem ostobák, akkor valamit gondolnak, vagy inkább éreznek azzal kapcsolatban, hogy szavazatuk csak valamilyen politikai értelmezési keretben jelent valamit. Amikor a legelesettebb vidéki kisember azt mondja, hogy a szavazata úgysem befolyásol semmit, akkor nem csupán igaza van, hanem egy rémisztő igazságot közöl: az, amiben él, nem demokrácia. Konkrétan: amiben él, az a politikai nihil.

Mármost az, hogy illiberális demokrácia, azon az egyszerű megállapításon kívül, hogy nem a liberálisok kormányoznak, semmit sem jelent. Ez nem név, nem magyarázat, nem vonatkozik semmire. Ezért szoktak a politikai szakértők azonnal a legrosszabbra gondolni. Szerintük az, aki illiberális demokráciát mond, okvetlenül valami gonoszat forral, többnyire önkényuralmat. Szerintem viszont nem mond semmit. Csakhogy ezzel nemcsak a saját választóit sem segíti abban, hogy meg tudják nevezni, miben élnek, hanem önmagát sem képes leírni. S ez már valóban baj.

A demokráciának muszáj nevet adni ahhoz, hogy létezhessék. Kivételes esetektől eltekintve (Svájc, Egyesült Államok, ahol a demokrácia maga a politikai létezésmód) a demokrácia történelmi esetlegesség, ezért viszonyulni kell hozzá. A britek monarchikus, a franciák republikánus demokráciában élnek. Számunkra ezek alig mondanak valamit. S vélhetően egy törzsi vagy bizánci demokrácia sem vonzó. De miért ne érezhetnénk magunkat otthon egy konzervatív, netán polgári demokráciában, amelyben a falu utolsó lakója is tudja, hogy abban neki is politikai otthona van?

Valamilyen demokrácia nélkül ugyanis arra vagyunk ítélve, hogy rendszerben éljünk. A rendszernek pedig mindig van neve: az alapítóé.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.