A dolgok rendje

/ 2016.10.12., szerda 15:50 /

Amerikában úgy beszélgettem a Seattle Post-Intelligencer szerkesztőjével, hogy 24 órával korábban dőlt ki alóla az újságja. 2009-et írtunk, és az összeomló hirdetési piac miatt szigorú idők jártak az ottani sajtóra. Mark Trahant nyugodtan vette tudomásul, hogy aznap már független bloggerként kell terveznie az életét. Nem panaszkodott, ahogy az olvasók sem tiltakoztak Seattle utcáin. A tulajdonos döntése ugyanis a környezetváltozás logikus következménye volt.

Hogy a Mediaworks közleménye szerint az – elmúlt években – ötmilliárdos veszteséget felhalmozó Népszabadság leállítása miért szült széles körű felháborodást? Mindenekelőtt az eljárás – semmiből nem következő – statáriális jellege miatt.

Évekkel korábban a Népszabadság évente milliárdon túli veszteségeket állított elő pazarló működésével. A lap már sokszor kiérdemelte, hogy önhibájából eltűnjön (ha már a rendszerváltáskor nem tettek lakatot az egypárt lapjára), hiszen az olvasóközönség rohamos elveszítése nem járt együtt a jelentős túlköltés visszafogásával. De a szocialista párt sokáig képes volt védőhálót feszíteni az újság alá. És akkor úgy tűnhetett, a magyar közélet kényelmes baloldali fölénye örökké tart.

Nem tartott.

A Népszabadság már maga mögött hagyta a hétszázezres példányszámú múltat, és a harminchétezres jelenben él. A tulajdonosváltások jót tettek a lapnak, mert közben fenntartható formájúra szabták. Egy éve pedig megszabadították a rossz anyagi helyzetű MSZP befolyásától. Az újság szerkesztősége elindult a függetlenség (nem a pártatlanság!) és a piaci racionalitás útján. Már amennyiben piaci racionalitásról lehet beszélni egy olyan környezetben, ahol a nagy volumenű állami hirdetések elosztása szinte kizárólag a tulajdonosi lojalitáson nyugszik.

Harcba szállt hát a Népszabadság a vásárlók kegyeiért, és hogy nyerjen, kormányzati szereplők bulvártermészetű ügyeit tolta a vásárlók arcába. Akár alapos indoka volt rá, akár nem. Ezt gondolta életmentő útnak, mivel baloldalfüggő, jobbára kormánygyűlölő közönsége ezt kívánta tőle. Így fordult elő, hogy a politikai párt által – fennállása óta először – nem irányított újság egyre ádázabb ellenség lett a hatalom szemében.

Ezért vált hihetővé az a feltételezés, hogy a Népszabadság bezárása szívességi kérésre történt. Cserébe azért, hogy a – megyei lapok garmadáját és a Nemzeti Sportot is magáénak tudó – Mediaworks kiadó jó áron jusson kormányközeli kezekbe.

A Népszabadság péntekről szombatra szűnt meg. És a hír azért sokkolt sokakat, mert a döntésnek nem volt előhírnöke. A szerkesztőséget pénteken még folytatással biztatták. A lapot folyamatosan fejlesztették, gazdagították. S az is elképzelhetetlennek tűnt, hogy 30 ezer előfizetőt külön értesítés nélkül löknek a semmibe.

Úgy bántak el a Népszabadsággal, ahogy komoly ember nem bánik mások munkájával, nem mellesleg a saját tulajdonával. De a megszüntetéssel az a legnagyobb baj, hogy túlmutat önmagán, és azt üzeni, nálunk a dolgoknak nincs kiszámítható rendjük. Itt bármiből bármi következhet.

Azt könnyű belátni, hogy a 37 ezres Népszabadság megszüntetése nem számolta fel a sajtószabadságot. Elvégre a nyolcmillió választókorú polgár Magyarországán elenyésző kisebbség érzékeli majd a lap hiányát. De az eset nyilvánvalóvá tette a rendszerbe kódolt kiszolgáltatottságot. Nem csupán a médiáét. Valamennyiünkét.

Mert ahol a tájékoztatás ennyire bizonytalan lábakon áll, ahol a legnagyobb politikai újságot ilyen könnyen lehet a partvonalon kívülre juttatni, ott a tájékozódás minősége is megkérdőjeleződik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.