A fenyegetésekről

/ 2018.03.21., szerda 18:20 /

Sokan vagyunk és erősek, nyugtázhatták a békemenet felvonulói. A hódmezővásárhelyi választási kudarc okozta pánik szertefoszlott. Különösképp, ha hazatérve megnézték a tudósításokban, hogy az ellenzéki rendezvényeken tizedannyian voltak, mint a Kossuth téren. A fideszesekben megint megerősödhetett a hit, hogy ha van is ellenfél, komolyan azért nem vehető.

Pedig az elmúlt majd harminc év tapasztalatai arra intenek, hogy az utcai demonstrációk nagyságából senki se következtessen a választások eredményére. Ha a korreláció tetten érhető lenne, a kilencvenes években a Hősök terét rendre megtöltő MIÉP-en kívül másnak esélye sem lett volna kormányt alakítani…

Ma a Fidesz és csatolt részeinek mozgósító ereje messze a legnagyobb, és téved, aki a tömegvonzást csak a pénznek és az infrastrukturális háttérnek tulajdonítja. Kell az is, természetesen. De a legfontosabb a hit Orbán Viktor teremtő és védő erejében. (Amelytől – Petőfi után szabadon – a magyar név megint szép lesz.) Ha a választásokat az utcán, kézfelemeléssel kellene megtartani, akkor a mai kormányzó erőknek 12/13-a lenne. De április 8-án a szavazófülke magánya a meglepetésre is lehetőséget kínál.

A Fidesz el is követ mindent tábora egyben tartásáért, és küzdőszellemének felizzításáért. Amitől aztán a békemenet harci láztól ég, és máris övig gázolunk a „békeharcban”, mint hajdanán, az ántivilágban. Hiába gondoltuk, hogy a múltat végképp eltöröltük.

Orbán Viktor egész beszédet szentelt a fél országnak. Amitől miniszterelnökök meg szokták kímélni a nemzeti ünnepeket. Még ha kampány van is. A kormányfő azonban csak az övéihez szólt. Őket erősítette, biztatta. Többek között azzal, hogy a kormányát támadóknak – nyilván a Tiborcz-, Semjén- és Kósa-ügyeket pellengérre állítóknak – majd alaposan ellátja a baját. Erkölcsileg, politikailag és jogilag egyaránt. Azt üzente, hogy az ilyesfajta „piszkoskodásokat” le kell rázni, miként a kutya szokta a vizet. Aztán a kampány múltával majd eljön a revans ideje.

Mutatóujjának felemelésével a miniszterelnök az érzékeny pontokat eltaláló ellenzéki vádakat akarta semlegesíteni, és a kemény visszavágást követelő híveket kielégíteni, nehogy az elbizonytalanodást az elpártolás kövesse. Ám ami az egyik oldalt nyugtatja, a másikat megfélemlíti. Az ellenzékiek rögtön fenyegetést kiáltottak. „Mit akar Orbán? Talán közibünk lövetést?” Noha tudhatnák, hogy a Fidesz kormányzásának 12 éve alatt, megannyi erődemonstráció közepette is tiszteletben tartotta a hatályos jogi kereteket. (Annál inkább formálta át azokat saját képére.) Ezért tűnik fel Monty Python-osan túlzónak az ellenzéki „ma tornapapucs, holnap a világ?” felhorgadás.

Nem is szerencsés Karácsony Gergely március 15-i beszédének azon kijelentése, amely előrevetíti, hogy ha miniszterelnökké választják, nem esküszik fel – a szerinte oktrojált – Alaptörvényre, és nem is tartja be annak előírásait. Ami nem kevesebbet üzen, mint hogy felrúgja az alkotmányos rendet. És most ne ragadjunk le ott, hogy Karácsonynak mekkora esélye van a választási győzelemre! Mert a hozzáállás így is elképesztő. Azt ugyanis lehet mondani, hogy a jogi környezet kialakítása nélkülözte a pártok széles körű együttműködését, de azt nem, hogy nem volt tekintettel az alkotmányos keretekre. Elvégre a Fidesz kétharmados többséget, erős felhatalmazást kapott a választóktól. A jogállam „helyreállítása” a szabályok negligálásával ellenben épp a jogállam trónfosztása lenne.

Ha ugyanis a győzteseknek mindent szabad, ahogy azt Karácsony mondja, akkor Orbánt sem korlátozhatja semmi. És tényleg van ok a félelemre.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.