A fogságba ejtett média

/ 2016.08.10., szerda 15:34 /

Néhány hete a TV2 egyik riporterét húzkodta hajánál fogva a ballib sajtó, karaktergyilkos propagandával vádolva, és nem nagyon tódítva. A kereskedelmi televízió úgy esett neki Juhász Péter önkormányzati politikusnak, mint bolond tehén a fiának.

Az újságíró hölgy a Juhászról szóló szappanopera egyik jelenetét volt hivatott írni és rendezni, de rajtavesztett. Részben mert a képviselő nem áldozatként fogadta a támadást, hanem a visszavágás képességével. Részben mert a riporter átcsörtetett a szakmai szabályokon, és csak a vakkal nem engedte láttatni a lejáratás nyilvánvaló szándékát.

Lett aztán nagy botrány az ügyből, mely azt a magától értetődő kérdést is elmosta, hogy a politikai élet megtisztítását, jelesül Orbán Viktor vagyonosodását zászlajára tűző Juhász miért képtelen elszámolni a maga bevételeivel és kiadásaival. Hogy az átlag felett kereső önkormányzati képviselő miért gondolja természetesnek láthatatlan eredetű adományokból kiegészíteni a jövedelmét, miközben a láthatóból erején felül költ luxuslakása bérlésére. Ha a mértékletesség és az átláthatóság nem erénye Juhásznak, ugyanezek hiányát miért kéri számon másokon?

De kérdés az is, hogy a TV2 megújult vezérkara a kezébe kaparintott médiummal miért úgy bánik, akár egy buzogánnyal – akkor is, ha csak port kellene eltávolítani az ablaküvegről.

A Juhász-történetben, mint cseppben, ott az egész magyar tenger. Megmutatja, hogy politikusnak és újságírónak lenni nemcsak karakánságot igényel, hanem szakmai felkészültséget és mértéktartást is. Aztán azt is, hogy – minden híreszteléssel szemben – a sajtó sokkal finomabb szerkezet annál, mint hogy nagy csövet lássunk benne, amely képes megváltoztatni az egyik végén fülelők véleményét, ha a másikon jól tagolt igazságot üvöltünk bele. Az is kiolvasható a Juhász-sztoriból, hogy ha politikai hatalomtechnikusok szállják meg és tartják rövid pórázon a médiát, akkor előbb a szakmai csapatot, majd a hitelességet fogják kipusztítani, aminek híján a közönség is megbízhatóbb hírforrás után néz.

Az utóbbi időben a jobb- vagy polgári oldali média mindinkább a politika szolgálóleányává szegődik. Amiből persze arra a következtetésre is lehet jutni, hogy a kormánypárti politikusok bezzeg tudják, mit akarnak a médiától. Bajnak csak az látszik, hogy a sajtóvilágban megszülető döntések és tettek nem egy élhetőbb, jobban működő ország mércéjén, hanem csak a választási győzelem-vereség tengelyen méretnek meg. Ráadásul a médiumok jó része a médiafogyasztó állampolgáré helyett a politika kegyeit keresi. E szerint pörgeti a híreket, szül tiltólistákat és tartózkodik vélemények ütköztetésétől meg a kritikától.

Ebben a felfogásban a média nem autonóm entitás, hanem a politika eszköze. Hirdet, ráerősít, alátámaszt. Ha pedig az ellenfélről kell hogy szóljon, csakis a meggyengítése a cél, ezért az eszközhasználat minden formája engedélyezett. Ahogy Juhász esetében is az volt.

A rendszer persze hatékony, mint minden, ami központilag vezérelt. Minden ellenállást legyűrve, buldózerként tör előre. De ön- és közveszélyes is egyben, hiszen minden akadályt maga alá temet. Így azokat is, amelyek őt és gazdáját is megóvnák a szakadékba meneteléstől.

A polgári világ túljutott a rendszerváltást követő küzdelmes, harcos éveken. Társadalmi beágyazottsága kifogástalan, intézményrendszere széles, médiája számottevő. Megengedhetné magának, hogy a harc helyett az életre összpontosítson. Hogy mindent a helyén kezeljen. Az m4 sportcsatornát például a politikától távol. A médiát pedig hagyná közvetíteni. Nem csak fentről lefelé, de lentről felfelé is.

Még a végén részünk lenne egy igazán polgári Magyarországban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.