A horvát állam brutális „bánatpénzt” fizetett a Hernádi-ügy miatt

/ 2018.04.18., szerda 14:45 /
Hernádi Zsolt

Hernádi Zsolt

A Válasz.hu értesülése szerint a horvát állam kamatostul megtérítette a Molnak azt az 5 milliárd forintnyi összeget, amit a magyar olajvállalat ügyvédekre, szakértői véleményekre költött egy genfi választottbírósági eljárás során.

A horvát kormány az ENSZ égisze alatt működő genfi Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsággal (UNCITRAL) mondatta volna ki, hogy a Mol korrupcióval szerezte meg az INA irányítását, törvényellenesen foglalta el a cég vezetői szintjeit, majd „elsunnyogta” a szerződésben vállalt olajfinomító-fejlesztéseket. A magyar vállalat azonban 2016-ban minden pontban legyőzte a vádló államot – és ezzel a Hernádi Zsolt elleni összes bizonyíték megdőlt.

Tavaly a Heti Válasz a választottbíróság angol nyelven elérhető teljes határozatát feldolgozta. Ebből a dokumentumból feketén-fehéren kiderült, hogy az elvileg a XXI. századi, nyugati jogrend keretei között működő Horvátország lényegében koncepciós pert indított a legnagyobb magyar vállalat, illetve vezetője ellen – úgymond a nemzeti érdekektől vezéreltetve. A genfi ítélet arról is rendelkezett, hogy Zágrábnak meg kell térítenie azt az 5 milliárd forintot, amit a Mol ügyvédekre, szakértői véleményekre költött a választottbírósági eljárás során. Úgy tudjuk, a horvátoknál hónapokig „elakadt” az utalás, de a közelmúltban megérkezett a pénz a magyar félhez.

Mindez azonban csak előjáték volt; a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) szintén folyamatban van egy eljárás, melyet 2013 végén még a Mol kezdeményezett a horvát kormány ellen. Hernádiék szerint ugyanis a kabinet notóriusan nem teljesítette az INA-val kapcsolatos szerződéses kötelezettségeit. Horvát sajtóértesülések szerint Zágráb itt akár csillagászati, 250-300 milliárd forintnyi összeget is bukhat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.