A jó tanuló elégtelenje

/ 2018.02.28., szerda 15:55 /

A hódmezővásárhelyi vereség után ébresztőt fújnak a kormányzati véleményvezérek, a miniszterelnök pedig kétszer-háromszor több munkát kér híveitől. Nem tudni, melyik a rosszabb reakció, de hogy mindkettő téves diagnózisra épül, az bizton állítható.

A Fidesz egyik fellegvárába úgy csapott be a meglepetésbomba, hogy a kormányzati gépezet és média kicsit sem tétlenkedett. Miniszterek jártak-keltek a városban, utakat adtak át, újabb beruházásokat ígértek, Erzsébet-utalvánnyal biztatták a nyugdíjasokat, és az ellenzéki jelölt karaktergyilkolászására is bőven jutott energia. Ráadásul nem csak a kampányidőszak volt nagyon aktív. Az erős kormányzati pozíciót birtokló Lázár János hátországa az elmúlt nyolc év legnagyobb nyertesei közé tartozott. Hódmezővásárhely egyre csak fejlődött, gyarapodott, mi több, kivételes jövőről, Szegedig futó villamosról álmodhatott.

A párt hívei nem is értették félre a feladatot, mert 2014-hez képest 15 százalékkal többen adták voksukat a nekik felkínált jelöltre. Az sem zavarta őket, hogy Hegedűs Zoltán inkább tűnt fel Lázár kesztyűbábjának, mint városvezetőnek. Az ezerrel több fideszes szavazó azonban negyvenszázalékos kisebbséghez volt elégséges csupán. A maradék hódmezővásárhelyiek ugyanis sosem tapasztalt elánnal vettek részt a voksoláson, és mértek 57–41 százalékos arányú vereséget a Fideszre.

S hogy a jól teljesítő, eminens tanuló kormányzat miért volt kénytelen egyessel hazakullogni az iskolából? Ez itt a kérdés.

Márki-Zay Péter megválasztott polgármester szerint azért, mert a „nagyfiú” elnyomta, terrorizálta a nálánál gyengébbeket. Ezért aztán, bár tananyagismeretből halmozta a jeleseket, magatartásból kiküzdötte magának az egyest.

És nem nagyon kérdés, hogy a Fidesz kormányzóképességével kiemelkedik társai közül. Az ország 2010 előtt külső segítségre szoruló problémahalmaz volt. Gazdasági és politikai instabilitástól szenvedett. Ezzel szemben ma szilárd bázis, kordában tartott költségvetéssel, növekvő életszínvonallal. Csakhogy a hatalom az eredményeire és a sikereire alapozva mindinkább erőből és pénzből gyúrta a politikáját. Mit sem adott a szerethetőségre. Megvásárolt vagy legyőzött. A Nemzeti Együttműködés Rendszerében a két szélre sorolt vetélytárs között csak arra figyelt, hogy a relatív többség, a két és fél milliós tábor mindenkor összeálljon. A kormányzás így vált tábor- és hatalomközpontúvá. A Rendszeren kívül rekedt milliók azonban nemcsak a látványos urizálást elégelték meg (azt belül is sokan utálják), de a kirekesztettséget, a megbélyegzést is, amely nemritkán gazemberezésbe torkollik.

A hétgyermekes, templomi közösséget vezető, többdiplomás és nyelveken beszélő, azaz polgári Magyarország-kompatibilis Márki-Zayra is ráuszult a kormányzati propagandagépezet, amiért ellen mert szegülni a központi akaratnak.

Aztán lett, ami lett. Csúfos vereség.

És most az ébresztőzés meg a több munka felkonferálása megy. Pedig nem a munka kevés, az erőfitogtatás sok. Nem az irányon kellene változtatni, hanem a mentalitáson. Ami sokkal nehezebb. Negyven nappal a választások előtt meg szinte lehetetlen.

Az országban sok a lefojtott indulat, az azonban kérdés, hogy össze tud-e szerveződni egyetlen ellenállási erővé. Mert ha igen, a kormányzás új kezekbe kerülhet. Meglehet, sokkal szakszerűtlenebbe, mint a Fideszé ma. De Hódmezővásárhely is megmutatta, hogy pillanatnyilag nem a racionális döntéseké a tér. A „nagyfiúval” szembeszálltak a sokszor megbántott, semmibe vett, lekönyökölt „kicsik”.

Erre kellene ráébredni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.