A Fidesz-kormányzás eszmei kulisszái mögött

/ 2014.09.10., szerda 08:59 /
A 2014/3-as Kommentár borítója

A 2014/3-as Kommentár borítója

„Amíg a magyar jobboldal nem lép túl az antikommunizmus ideológiáján, nem lesz képes virágzó országot építeni” - szól a Kommentár folyóirat 2014/3-as (most megjelent) lapszámában olvasható Az antikommunizmuson túl c. írás vitaindító hangulatú tételmondata.

Mike Károly konzervatív közgazdász (a szerző egyébként a Hétfa Kutatóintézet munkatársa, az olvasónak onnan is ismerős lehet, hogy Szalai Károllyal anno közösen jegyezték a Caritas in Veritatae első átfogó magyar nyelvű elemzését) hosszú fejtegetése tulajdonképpen az eltelt kormányzati ciklus értékelése hatalomtechnikai, szűkebb politikai szempontok alapján, történelmi kontextusba helyezve. Érdemes a figyelemre, és nem csak azért, mert gazdagon hivatkozza a Heti Válasz különböző szerzőit, megszólalóit az utóbbi évekből.

Mike szerint a magyar jobboldalt fokozatosan elfoglaló Fidesz 2002 után sokáig a „magyar CDU” koncepciójában látta a felemelkedés lehetőségét. Ám polgári körök ide vagy oda, egy idő után falakba ütközött; nem volt már további átvehető ideológiai minta. „A cél a »kádári kisember« szavazók elhódítása volt az MSZP-től, komoly fejtörést okozott azonban, hogy az ehhez szükséges jóléti populizmus hogyan egyeztethető össze az egyéni felelősséget hangsúlyozó konzervatív állásponttal. […] A megoldáshoz a Fidesz csak lassan, és végül nem kis részben a baloldali koalíció lehangoló kormányzati teljesítményének és hétköznapi erkölcsi normákat sértő botrányainak köszönhetően jutott el” - írja Mike. A szerző úgy látja, hogy ekkor jött a pont, amikor a Fideszben az egyetlen, őket kezdettől következetesen jellemző ideológiai vonást, az antikommunizmust elkezdték új tartalommal feltölteni. Eloldozták az antikommunizmust a klasszikus európai eszmei kategóriáktól, és egy ezektől független eszmét, az elitellenességet állították középpontba. (Emlékezzünk a plebejus kifejezés megjelenésére Orbán Viktor beszédeiben!)

Mike szerint aztán az antikommunizmus fogalma egyre tágabb lett: a második Fidesz-kormányzás idejére már belefért a posztkommunista eliten kívül Brüsszel, a bankok, a brókerek és más, újabb és újabb szereplők.

A fejtegetés elég hosszú, nem fogom lelőni az összes következtetést, érdemes elolvasni a teljes szöveget. A szerző mondanivalója lényegében az, hogy a harmadik Orbán-kormány idején már aktuális meghaladni ezt a fajta kiterjesztett „antikommunizmust”. Más szerzők, például a századvéges G. Fodor Gábor korábban - legalábbis egyes vonásaiban - hasonlóról beszéltek akkor, amikor azt mondták, hogy a magyar jobboldalban még kétségtelenül ott van az „ostromlott erőd” érzülete. Kétséges, hogy időszerűen-e.

Nem tudom, hogy lesz-e vita Mike Károly cikkéről – de abban biztos vagyok, hogy érdekes lenne.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.