valasz.hu/itthon/a-heti-valasz-lap-es-konyvkiado-szolgaltato-kft-kozlemenye-129225

http://valasz.hu/itthon/a-heti-valasz-lap-es-konyvkiado-szolgaltato-kft-kozlemenye-129225

A magyar főnixmadár

/ 2017.10.18., szerda 18:40 /

Közelednek a választások, a szakértők és a politikusok ellepik a nyilvánosság fórumait. A választási eljárásról, illetve annak a pártpolitikára gyakorolt hatásairól jóformán naponta újabb spekulációt olvashatunk, pedig ennek az egyenletnek a megoldása egyszerű: úgy hívják, kétpártrendszer. A megoldást minden ellenzéki párt rettenetesnek találja; érthetően.

Ráadásul további egyenletek is megoldásra várnak. Halljuk például a panaszt, hogy nincs megfelelő vezető. Mások a programot hiányolják. Ismét mások víziót várnának el. S a konklúzió többnyire az, hogy a kormányfőnél vezérebb vezért elképzelni is nehéz; hogy csak neki van Magyarország-története; s már csak ezek miatt is kormányprogramok iránt a kutya sem érdeklődik; s hogy valójában egypártrendszer van.

Ezért a helyzetért az ellenzék egyetlen politikusa sem tehető egy személyben felelőssé. Az igazság letaglózó: itt kész, érett és legitim uralom van, amely mély és tartós engedelmeskedési ösztönökből táplálkozik. Ebben valamilyen ellenzéknek mindig van szerepe; ellenzék nélkül Magyarországot nem lehet legitim módon kormányozni. Az ellenzék azonban semmiképpen sem lehet a kormány alternatívája.

Hazánkban a tartós uralmat rendszernek nevezik. Nálunk a politika mindig rendszeralkotásról szólt, függetlenül a kormányok színezetétől. Az ilyen, tisztán hatalommal, gyakran erőszakkal fölépített rendszerek jellegzetes életciklust követnek. Korai szakaszukat többnyire érzelmi fűtöttség jellemzi, amely nem tűri az ellentmondást és a racionális érvelést, s amelynek hatalomtechnikai eredménye ezért mindig ideiglenes. Ezt a szakaszt az ideiglenesnek tekintett intézmények, eljárások átpolitizálása követi, ami itt azt jelenti, hogy valamilyen ősi elvárási és engedelmeskedési minta jelenik meg, s ezt a társadalom már alig várja. Innen indul a legitimitás, az elfogadás, az igazodás; s amikor mindez a jól ismertség szintjét eléri, a rendszer beérik, elkészül, rögzül. A vezérből apánk lesz, a kormányból nagycsalád; a vezérelv a rend, a tisztesség, az összetartás; a közélet tartalma a kölcsönös ajándékozás.

A rendszer sosem elnyomó, hiszen alulról építkezik, belső ösztönöket mozgat, kifejezi őket. De nem reprezentatív. A szabadsághoz, a demokráciához, a közérdekhez nincs köze. Nem képvisel, nem szolgál senkit, s nincs szüksége programra, hiszen az élet nem tehető programmá. Vagy ha tetszik: a léte a program.

A rendszert sosem a külső források elapadása dönti meg. A rendszer mindig belülről érik túl, hanyatlani kezd, nagyjából akkor, amikor szeretné magát intézménnyé, tartóssá tenni. Ilyenkor az uralom tényleg politikai rendszerként kezd viselkedni. Ha a történelem ad rá időt, átmenetről tárgyal, valódi demokráciát ígér. Ha nem kap rá időt, látványosabban bukik meg.

De sosem úgy, hogy a következő rendszer ne építhetne rá. Tűzből és hamuból, de mindig megszületik a magyar főnixmadár.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.