valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

http://valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

A nagy kínai játszma

/ 2017.05.17., szerda 14:59 /

Kína stratégiai partnere lett Magyarország, ami megérdemel egy kalapemelést. Nemcsak a méretek közötti különbség miatt van okunk az örömre (az elefánt megtisztelte az egeret, hogy együtt dübörög vele), hanem azért is, mert a kormány évek óta dolgozott a hosszú távú kapcsolat létrejöttén, és most célba ért.

Hogy a szerződésből mi következik, azt teljes mélységében még nem tudhatjuk. (A Belgrád és Budapest közötti – kínai hitelből kivitelezett – vasútfejlesztés bizonyosan.) Azt viszont igen, hogy a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyhatalma lát bennünk fantáziát és áll velünk szóba. Ami nem mindegyik nagyhatalomról mondható el. Hogy csak a barátinak mondott Egyesült Államokat említsük. Amely - Brüsszellel együtt - olykor tánc- és illemórák tartásába feledkezik. Nem ritkán üzleti megfontolásból.

Nem úgy Kína, amely nagyon is pragmatikusan politizáló ország. Ideológiai gátakat nem épít maga köré. Ha valaki növeli a gazdasági és diplomáciai potenciálját, az közel jut hozzá. Ennyi a titka. No meg annyi, hogy a kritikai attitűd mellőzését mindenkinek megengedi. Ezért aztán üzletre ácsingózó partnereivel megkoszorúztatja a népi hősök Tienanmen téri emlékművét. Csak úgy, a miheztartás végett.

Orbán Viktor sem úszta meg a procedúrát, aminek következtében hazai ellenfelei szívesen reszelgetik az egykor kérlelhetetlenül kommunizmusellenes miniszterelnök presztízsét és szavahihetőségét. A bírálók csak azt felejtik el, hogy a kínaiak a Tienanmen téri diáktüntetés szétverése után öt évvel Göncz Árpád köztársasági elnököt is áttessékelték ezen a traumán. És nemhogy stratégiai partneri megállapodást, de még agyagkatona-utánzatot sem adtak cserébe...

Most Kína szerződéssel stafírozta ki Orbánt. És hogy ez jó-e? Egy dübörgő gazdaságra és a hozzá kapcsolódó piacra rácsatlakozni elméletileg nem lehet rossz. Mégsem árt az óvatosság. És nem csak azért, mert Kína sosem téveszti szem elől a saját érdekeit, vagy mert egypártrendszerű ország, ahol bármi megtörténhet. De azért sem, mert Kína a Kelet-központú, új világot építi maga köré, ami alternatívát kínálna a Nyugattal szemben. Márpedig mi – hosszú, fáradságos utat bejárva mondhatjuk el, hogy – a Nyugathoz tartozunk.

Tudjuk jól, a mi világunk sok sebből vérzik, de akkora bajban azért nincs, hogy az elkövetkezendő hét évben ne remélhetnénk tőle – értsd, az Európai Uniótól – uszkve 12 ezer milliárd forintnyi forrást. Keletről – Oroszországból és Kínából – viszont leginkább csak hitelekre apellálhatunk. És akkor a kulturális összefüggésekről szót sem szóltunk.

Orbán Viktornak igaza van, amikor azt mondja, hogy „az ideológia-központú külpolitikai vonalvezetést a félnótás országok számára találták ki az okos országok”. De az sem kevésbé érvényes igazság, hogy hülyének lenni legalább akkora baj, mint megbízhatatlan szövetségesnek látszani. És Oroszországgal már sikerült létrehozni ezt a nemkívánatos mutatványt.

A múlt hétvégén nemcsak kínai–magyar csúcs volt Pekingben, hanem az Egy övezet, egy út nevű kezdeményezés első, nagy nemzetközi fóruma is, amelyen 57 ország képviseltette magát magas szinten. Lévén Kína a meghívó, mindenki a még csak formálódó új, Kelet-központú világot demonstrálta. Köztük Magyarország, a házigazda újsütetű stratégiai partnere.

Jó, hogy ott voltunk, mert a Kelet megerősödésével a jövő elkezdődött, és a nagyok között egyensúlyoznunk kell. Ez a kicsik kényszere és kiváltsága.

Nagy meccset játszunk, okosnak kell lennünk. Mert remek, ha élünk a lehetőséggel, de pocsék, ha csak használnak bennünket – mint már oly sokszor.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.