A politikus mint ember

/ 2017.07.26., szerda 16:13 /

„Voltak még itt ezek a biztatások, amiket kaptam önöktől – fordult rá Orbán Viktor tusnádfürdői mondandójának utolsó, minden bizonnyal legváratlanabb szakaszára. – Jólesnek az elismerések, és köszönöm szépen a biztatásokat. A helyzet úgy áll…, hogy a mi szakmánkban gyakran kell olyan benyomást kelteni, mintha az ember minimum fából, de inkább vasból lenne. Ez nekem nem megy rosszul. De az igazság az, hogy ez egy hazugság, ugyanis sem fából, sem vasból nem vagyok. Én is emberből vagyok.”

A zárómondatok nem a világ jövőjét és benne Magyarország szerepét ecsetelték. Miként a többiek. A zárómondatok nem festettek fekete felhőket az égre, rémséges tendenciákat a földre, és nem akartak biztatást adni a bajok orvoslására. Nem véletlen, hogy felettük könnyed mozdulattal lépett át minden, lényegre koncentráló tudósító, mert nem láttak meg bennük mást, mint egy politikus magántermészetű közlését, melyet leghűségesebb híveinek címzett.

Pedig a zárómondatok unikálisak voltak, és az adta különlegességüket, hogy kilógtak mindenféle sorból, leginkább Orbán eddig megismerhető politikusi filozófiájából. Megtervezve vagy megszerkesztve, tanácsra vagy anélkül hangzottak el, szinte mindegy, hiszen a tanácsot is meg kell fogadnia egy szónoknak, hogy abból szövegtest szülessék. Orbán pedig ott és akkor olyat ismert el, vallott be, amit korábban sosem, hogy a fa- vagy vasmintázatú politikus – amilyennek mindenkor magát is láttatja – csak kreatúra, vagy ahogy ő fogalmazott: hazugság. Páncél a védelemre, az ütések felfogására, a lesújtó kardok kicsorbítására, hogy az ellenfél a látszatra sikertelen támadás után eszköztelennek érezze magát, és felhagyjon a hiábavaló próbálkozásokkal.

És nem kétséges, hogy erős anyagból készült védőfelszerelés nélkül a politikusok lelkét, személyiségét könnyen miszlikbe aprítják ellenfeleik, és nemhogy harminc évet nem bírnak ki a szűnni nem akaró támadások közepette – miként Orbán –, de hónapokat sem. Az örökös páncélviselet azonban nemcsak terminátor- vagy robotzsarukülsőt kölcsönöz, ami lelkesíti az erőkultusz híveit, de nem kívánt mellékhatásokkal is együtt jár. A páncélviselet rátapad a bőrre, belenő az agyba, és állandóan harcra ösztökél; miként ha valaki kalapácsnak képzeli magát, mindenkiben beverhető szöget lát.

A rendszerváltás óta legsikeresebbnek mondható, orbáni politika alapvetése, hogy a politikusnak erősnek, félelmetesnek kell látszania, különben eltiporják. Ezért is volt hihető a történet, amely szerint a parlamenti ülésteremben rosszullétre hivatkozó, és onnan kivonuló Navracsics Tibort – akkori frakcióvezetőt – Orbán felkereste a pihenőhelyül szolgáló irodában, és arra kérte, térjen vissza, nehogy gyengének tartsák politikai ellenfelei.

Ehhez meg az előző majd’ harminc év megnyilvánulásaihoz képest Tusnádfürdőn Orbán saját esendőségét tette ki a placcra, azt állítván, hogy jólesik neki az elismerés és a biztatás, mert nagyon is emberből van.

Ha a közlés őszinte, és nem spekulatív, nem valamiféle felmérésből fakad – amely azt sugallja, hogy a politikusi imázsnak jót tesz az érzelmes emberi gesztus, mert együttérzésre, aktivitásra serkenti a híveket, amire a választásokon múlhatatlan szükség mutatkozik –, akkor a zárómondatok akár egy új, nem csak az erőre alapozó politikai kurzus kezdetét is jelenthetik.

Ki tudja?

Az országnak bizonyosan jót tenne a kevesebb erő és több emberi gesztus a politikában. Mert többségben itt mégiscsak emberből volnának.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.