A propaganda fogságában

/ 2018.03.13., kedd 17:41 /

Százhetven évvel ezelőtt a pesti forradalmi tömeg budai börtönéből szabadította ki a sajtóvétség miatt elzárt Táncsics Mihályt, és nemet mondott a cenzúrára.

Ma szabadabb időket élünk. Bebörtönzött publicisták nincsenek. A sajtó pedig olyannyira demokratizálódott, hogy akárki gondolhatja magát újságírónak. Még egy miniszter is. Ezért is fordulhatott elő, hogy Lázár János hirtelen ötlettől vezérelve Bécsbe indult tudósítani a migrációs hullám kártéteményeiről.

A kormányközeli média nem szűkölködik ugyan erőforrásokban, megengedhetné magának, hogy a szomszéd fővárosról – ahogy kell: adatokat gyűjtve, embereket megszólaltatva, statisztikákat fellapozva – hiteles képet sugározzon a bevándorlás következményeiről. (Merthogy vannak.) És Lázárnak attól sem kellene tartania, hogy kipróbált sajtóemberei Rilkétől idéző vagy Schubert-dalt énekelő, velejéig elosztrákosodott muszlim járókelőket sorakoztatnak fel a kamerájuk előtt. Rózsaszín fátyolba burkolva az ausztriai valóságot. De ő be akarta bizonyítani a feljebbvalónak, hogy a hódmezővásárhelyi botlás csak megacélosította tetterejét.

Hogy a miniszter nem hiteles és árnyalt kép közvetítésére törekedett, az nem kétséges. Elég csak megnézni az anyagot. Kampányidőszakban politikusi körök különben is öngyilkos merényletként tekintenek az igazmondásra. Ilyenkor fehér vagy fekete percepcióra van igény, mint például arra, hogy Bécset élhetetlen zónává züllesztették a bevándorlók. Meg arra, hogy az újságírás minden alapvetését el kell felejteni, és áldozni kell a propaganda oltárán. Ezért nem fordulhat elő, hogy ha a valóság szembemegy az előzetes elképzeléssel, a percepcióval, akkor meghajlunk a tények előtt.

A kormányzati ukáz például úgy szól, hogy amikor Európa élet-halál harcát vívja, akkor nincs hajlongás se ember, se szabály előtt. Akkor egy miniszter – összes dolgát hátrahagyva – Bécs X. kerületének indul, és kamerába mondja percepcióját. Hogy „fehér, keresztény embert sehol sem látni”, hogy „németül egyik járókelő sem beszél”, és mindenhol „koszt és piszkot” lát. Mert nem az a lényeg, hogy a tények pontosan fedjék a mondandót, hanem az, hogy az üzenet belesimuljon a kommunikációs irányba. A közönség pedig borzongjon.

Másnap magyar internetes portálok újságírói keresték fel ugyanazt a bécsi helyszínt, és a miniszteri anyagban is felvillanó járókelők megszólaltatásával (furcsamód akkor már többen is beszéltek németül) szétszedték a lázári tudósítást. Ami azért roppant kínos, mert ha egy osztrák stáb hasonlóan felszínes anyagot gyárt a mi Budapestünkről, mondjuk a Hős utcai állapotokat vetítve mindennapi életünkre, akkor egy emberként kiáltunk helyreigazításért. Elvégre nekünk Magyarország az első. Annak veszélye pedig fel sem merült, hogy egy osztrák kormánytag készít propagandacélú médiaterméket nálunk. Példának okáért valamelyik alulfinanszírozott kórházunkat kipécézve…

De ne tagadjuk, a lázári médiamunka híveket is szerzett magának. Merthogy a kormányzati kommunikáció évek óta azon dolgozik, hogy saját táborát buborékba zárja, amelyen belül csak a feltétel nélküli elfogadás a helyes magatartás, a kívül maradottakkal szemben pedig a totális elutasítás a követendő harcmodor. Ezért aztán a védhetetlen is védelmet kapott a Facebook-osztagoktól, miközben a kormányközeli média – néhány afgán, magyar és osztrák késes támadó akciója nyomán – Bécsről a bűnös város képét rajzolta meg.

Lázár Jánosnak összességében mégis hálásak lehetünk. Mert bár nagyon felszínesen beszélt a bécsi életről, tűpontosan mesélte el, hogy a kormány egyik legfontosabb embere mit gondol a tájékoztatásról.

Táncsicsokat ma nem kell kiszabadítani. A médiát azonban illene. Fogságba ejtette a propaganda.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.