A sípolók nyomorúsága

/ 2016.10.26., szerda 16:15 /

A ferencvárosi Oliver Hüsing rúgott olyan hálószaggató öngólt idén nyáron az albán Partizani Tirana elleni mérkőzés 40. percében, mint most október 23-án az ellenzék Juhász Péter-tagozata. Az a labdaérintés a Fradi búcsúját jelentette a Bajnokok Ligája-sorozattól, a mostani sípolás pedig súlyos károkat okozott az amúgy is rozoga lábakon álló oppozíciónak.

Nem ez volt a szándéka, de ez lett az eredménye.

Az ötlet persze, hogy ki kell fütyülni az ellenfél vezérét, önmagában egyáltalán nem ördögtől való. A szabad véleménynyilvánításhoz mindenkinek jog van. Legyünk akár parlamentben, stadionavatón vagy éppen politikai gyűlésen. A nemzeti ünnepeket – közülük is leginkább az élő hősöket még felvonultató október 23-át – azonban óvni kellene a botránykeltéstől. Mert ezek az alkalmak a magyar kulturális közösség legerősebb abroncsai. És akik gyengítik őket, az egész közösség ellen vétenek.

Lehet elkülönülve emlékezni. Lehet beszédekben üzeneteket küldeni egymásnak. Lehet tetszés szerint értelmezni az éppen aktuális történelmi eseményt. De belerondítani a másik ünneplésébe, lerángatni azt a semmit és senkit sem tisztelő, nihilista mocsokba, nemcsak nem demokratikus, nemcsak alpári, de alig különb tett az öngyilkos merényletnél.

Testekben nem okoz ugyan kárt, de méltóságot sért, lelkeket pusztít.

A sípolók tehetetlen dühüket nyilvánítják ki. Elégedetlenségüket a helyzettel. Hogy a végletekig utálják, ami van, a romboláson, a károkozáson kívül azonban tőlük semmi többre nem futja. Frusztrált kölykök viselkednek így a játszótér homokozójában, szétrugdalva mások gondos munkával épített homokvárát ahelyett, hogy belefognának a sajátjuk építésébe. Ami persze némi kreativitást, munkát igényel, és sokkal kevesebb figyelmet kap.

A magát demokratikusnak nevező ellenzék egy része ahelyett, hogy a maga táborát toborozta volna össze – hogy beszéljen saját országáról, megmutassa alternatívateremtő erejét, vonzóképességét, s az összegyűlt tömeggel szégyenbe taszította volna a népszerűségéből veszítő, egyre vékonyodó kormányoldalt –, 1956 októberének kormány szervezte ünnepére vonult, és síppal a szájában magánkívül füttyögött.

Mert neki ehhez joga van… És – tegyük hozzá – mert neki nincs saját országa, nincs alternatívateremtő ereje, nincs vonzóképessége, ezért nincs is tömegtámogatottsága.

Önmagában nem is létezik, kizárólag a végtelenségig démonizált Orbán Viktor kontrájaként. Aki ellen bátran fellázad.

És akkor tessék választani?!

Az egyik oldalon a sípolók és diktátorozók periferikus csoportja.

A másikon a „diktátor”, aki, ha kordonok közé vonul is, olyannyira tűri az ócsárlást, hogy még a rendelkezésére álló erőszakszervezetét is távol tartja a véleménynyilvánítóktól. Ahogy beszédében mondja is: fő dolgokban egység, egyebekben szabadság.

És a Kossuth téri képből nem úgy tűnik, hogy a diktátorozók állnak közelebb az igazsághoz.

Az október 23-án felharsant sípszó ezért is ér fel egy öngóllal.

A nemzet ünnepeire érzékeny, azokat tisztelő tábor tagjai a durva támadásra vagy elfordulnak a politikától, vagy összezárnak Orbán Viktor mögött. Mert mindennek van határa. A miniszterelnök pedig hátradőlhet, és megint rendelhet.

Immár habbal a kávét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.