A végső megoldás illúziója

/ 2018.03.28., szerda 16:06 /

A választás ünnep, mondta Orbán Viktor a kampány kezdetén. Majd hozzáfűzte: a Fidesz a rendszerváltoztatás hajnalán sokat tett azért, hogy ez az esemény a szabadságot teljesítse ki Magyarországon. És a múltat illetően nem lehet vitatkozni a kormányfővel. A kérdés csupán az, hogy mi maradt ebből az ünnepből mára.

Ez lesz az első választás, amikor a fókusz a listavezetők versenyfutása helyett a körzetekben indulók csatájára kerül át. A kihívók és Orbán Viktor közötti távolságot ugyanis olyan nagyságúnak mérik a közvélemény-kutató cégek, mintha európai középcsapatok és a futballban nagyhatalom Real Madrid egymás elleni esélyeit vetnék össze.

Csakhogy a választás eredménye nemcsak a listákra leadott voksokon múlik, hanem az egyéni körzetek jelöltjein is, akik között éles párharcok várhatók. Részben azért, mert a Fidesz kiválasztottjai a párton belüli verseny hiánya miatt már belekényelmesedtek a posztjukba. Részben azért, mert a kormányzás irányával elégedett Fidesz-szavazók egy része is jelezni szeretné, hogy az úton-útfélen előbukkanó akarnoksággal és kapzsisággal nem tud azonosulni, ezért megosztja szavazatát. Ha az ellenzék friss energiáktól fűtött jelölteket állít rajtvonalra, okkal bízhat a változásban.

A hódmezővásárhelyi polgármester-választás óta lázas munka folyik a háttérben, hogy egyetlen ellenfél nézzen farkasszemet a kormánypárt jelöltjével. A Jobbik a fővárosban csillapítja mandátumszerző ambícióit, a baloldal pedig számos vidéki helyszínen fogja vissza a kampányolást. És a kormányváltás közös célja az antagonisztikus ellentéteket talonba küldi.

Hogy milyen eredménnyel? Ma még megjósolhatatlan. Ki gondolta volna, hogy Hódmezővásárhelyen egy baloldal által is megtámogatott jobbegyenes vet véget a Fidesz–KDNP több évtizedes hatalmának? Miként azt sem gondolhatja senki, hogy a lélekben elkötelezett választók mindegyike könnyedén vezényelhető balról jobbra, illetve jobbról balra. Főként olyan körülmények között, amikor a szocialisták miniszterelnök-jelöltje olykor lenácizza a Jobbikot, Vona Gábor pedig mindenféle együttműködést kizár a XX. század korrupt, mihaszna pártjaival. A leváltásra ítélt Fidesszel épp úgy, ahogy a váltótárs MSZP-vel is.

Ember legyen a választófülkében, aki kormányt akar meneszteni, és eligazodik ebben a káoszban. És ember legyen a talpán, aki – ha úgy adódik – ennyire bizonytalan összetételű többséggel kormányozni képes. Az ellenben bizonyos, hogy az ellenzéket csak a választók bölcsessége szabadíthatja ki a Nemzeti Együttműködés Rendszerének csapdájából. Nekik kell eldönteniük, hogy elégedettek a fennálló helyzettel, vagy változtatni akarnak rajta. Leginkább azért, hogy a Fidesz ne legyen örökös kormányzásra ítélve. Mert a mozdíthatatlanság hosszú távon ártalmas. A hatalmat elkényelmesíti, elszemteleníti, az ellentábort meg lefegyverzi. A rendszer ellen szól az is, hogy a kormányzó erők nem az „élni és élni hagyni” elvet érvényesítik, de azt hirdetik, hogy minden gond forrása az idegen érdekeket képviselő ellenzék, ezért azzal le kell számolni. Ez pedig dupla átverés. Részben, mert nem igaz, hogy az ellenzék leírható az idegen érdekek képviseletének skarlátbetűjével. Részben pedig azért, mert ha leírható lenne, sem lehetne hinni a végső megoldásban. Ahhoz az ember túl kevés. Elég csak végigtekinteni a történelmen, hány „végső megoldás” bukott el.

Érdemesebb lenne a választási küzdelmet visszaterelni a racionális mezőbe, és mentesíteni a vakhittől, a túlfűtött indulatoktól. Közelebb jutnánk úgy az ünnephez. Mert a tisztességes versenyben született győztes adja a legtöbb reményt az egész közösségnek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.