A viszkető tenyerek országa

/ 2017.04.19., szerda 15:51 /

„Mindig lehetnek olyanok, akik gyűlölnek. De csak akkor győzhetnek, ha te is gyűlölöd őket. Ezért mi hiszünk a szeretet és az összefogás erejében.”

Az elhíresült sorok Orbán Viktor 2002-es Kossuth téri beszédéből valók, és bár 15 éve hangzottak el, nem járt el felettük az idő. Érvényesek ma is. És nem csak azért, mert a húsvétot épp csak magunk mögött hagytuk. De azért is, mert a történelemből kiolvasható tény, hogy aki gyűlöletből vagy indulatból politizál, az nyerhet ugyan csatákat, de a háborút bizonyosan el fogja veszíteni.

Emlékezzünk csak 2002-re, amikor a szocialisták a szabad demokratákkal karöltve – Kende-könyves, köteles beszédes werberi gyűlöletkampányukkal – maguk alá gyűrték a jól kormányzó Fideszt és megkaparintották a hatalmat. Akkor nagy és erős politikai konglomerátumuk belerokkant az ideák nélküli, pillanat vezérelte kormányzásba. A széthullott baloldalnak mára egyetlen közös kapaszkodója az Orbán-fóbia maradt. Amire választási győzelmet alapozni hiú ábránd.

A jobboldalon küzdő, ugyancsak ellenzéki Jobbik sem a teremtésben hisz. A választóknak szóló ajánlata abban merül ki, hogy tolvajoktól szabadítja meg az országot. De hogy mi lenne azután? Még a keretek is bizonytalanok. A Vona Gábor központú one man show nélkülözi az intellektuális hálót, a reménykeltő holnapot. Csak arról üzen, hogy mit nem szeretne, arról a talapzatról meg képtelenség elrugaszkodni.

Nagyobb baj, hogy a szeretet és az összefogás erejében már a Fidesz sem bízik. Legalábbis ennek semmi jelét nem adja. A polgári Magyarország ideája kikerült a fókuszból, és politikai termékké silányult, holott belakható és élhető jövőt, mértéket és együttélési szabályrendszert jelentett sokaknak. A helyére léptetett rezsicsökkentés és migránsellenesség a hatalommegtartás céljával szentesített eszközök csupán. Kívül a szerethetőség határain. Nem is tartanak össze semmit. Ezért váltotta fel a szeretet, az összetartozás politikáját a félelemkeltésé. Hogy mindenki tartson a kertek alján leselkedő gonosztól.

A hatalom egy ideje sokkal inkább védelmi rendszert épít maga köré, mintsem országot. Ezért is lehetséges, hogy a Fidesz egyszerre a legtámogatottabb és a legelutasítottabb párt.

Háború van, mondják magyarázatként, utalva a népvándorlásra, a terrorizmus felélénkülésére, a pillanat megnyerésében feloldódó multikulti zsákutcás fejlődésére. És van igazságuk. Új rendszer kellene a régi ellenében. De hiányzik a vízió. A ne szeretkezz, inkább háborúzz, a fordított hatvannyolcas jelszó nemcsak hogy nem vonzó, de hitelesítő erő nélküli is. Mert az nem járja, hogy háborúsnak mondott időkben a rendszer kirakatemberei irdatlan vagyonfelhalmozással vannak elfoglalva és hedonista életmódot folytatnak. Mindenféle szemöldökráncoló központi reakció nélkül. Nem járja, hogy a baráti médiában nem csupán a kritikai hangnak nincs helye, de a kritikus tényeknek sem. Mert a legfőbb bűnnek a tábor fellazítása minősül. És persze nem a helyzettel visszaélők a bűnösök, hanem az őket pellengérre állítók a bűnbakok.

A kritika csicskamunka vagy sivalkodás a hatalom szemében. Az önvédelmi rendszer szétesett. A cinikus odavágásoknak, lekönyökléseknek és a harsogó nagyotmondásoknak van most keletje. Pedig de sokan utáltuk ezt a ballibek ellentmondást nem tűrő, „tudjuk, merjük, tesszük” kormányzása idején.

Hogy mi lesz itt szeretet és összefogás nélkül a viszkető tenyerek országában? Rejtély. Valaki csatát fog nyerni. Nem kérdés. De a „háború” ilyen állapotunkban nem dőlhet el a javunkra.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.