Abszurdok fogságában

/ 2017.08.09., szerda 13:22 /

Felfokozott állapotban az ember hajlamos hülyét csinálni magából. Amit sűrűn bán. Rendszerint hiába. Ezért aztán az üzemi hőmérséklet megőrzése mindenki számára ajánlatos. Mondjuk ezt azért, mert migránsügyben sikerült olyan csőre töltött helyzetet előállítani, amelyben ma már előbb dördül el a lövés, és csak utána hangzik el az „Állj! Ki vagy?” felszólítás.

Újabban arról cikkeznek híroldalak és napilapok, hogy a Balaton környékén migránsüdültetés nyomait kutatják fideszes politikusok, és polgármesterek tiltakoznak az idegenek rájuk telepítése ellen. Teszik ezt azért, mert a Migration Aid nevű szervezet két hete közzétette, hogy Keszthely környékén menekültként vagy oltalmazottként elismert személyeket látna vendégül, hogy rehabilitációjukat megkezdhesse.

A célul tűzött tevékenység hasznos és szükséges is, hiszen a menekülti vagy oltalmazotti státuszú személyek már túljutottak minden ellenőrző procedúrán, igazolni tudják, hogy életüket és családjukat mentve indultak el távoli országokból, és súlyos traumákon átesve érkeztek meg hozzánk. Ha pedig igazolni tudják, akkor megérdemlik a törődést. Már csak azért is, mert amíg indulási helyükön meg nem szűnik menekülésük indoka, addig ezen a kontinensen fognak élni, ahol be kell illeszkedniük, ahol munkát kell találniuk, ahol ideiglenesen otthont kell teremteniük.

Csakhogy a Migration Aid nyilatkozata a hazai politikai örvényben új értelmet nyert. Sematikusat, árnyalatlant, leegyszerűsítettet. Ilyen az, amikor a liberális világ abszurdja, „az idegen szép” találkozik az ellenvilág abszurd kinyilatkoztatásával, azzal, hogy „az idegen veszélyes”. En bloc.

Még semmi sem történt, még egyetlen Balaton környéki faluban sem tűntek fel „az” idegenek, még nem született meg a befogadóhely, csak egy kommüniké szállt el a szélben, Tündérligetet vizionálva, a kommunikációs fegyverek máris ropogni kezdtek, az „üdülő migránsok” után kutató újságok pedig aggódó és felháborodott embereket szólaltattak meg. Akik elutasították az Isten tudja, mit. Mert nekik most minden Lampedusa vagy Calais. Migránsokkal ellepett nyomortelep. A Soros-terv Tündérligete. Maga a pokol. Ahol az élet élvezeti értéke helybélieknek és frissen érkezetteknek egyaránt a nullába hajlik.

Oda jutottunk, hogy képtelenek lettünk különbséget tenni jó és rossz között. A leegyszerűsítő politikai kommunikáció eltüntette az árnyalatokat, mindent egyneműnek láttat. Ragyogóan színesnek vagy pusztító feketének. A szélsőséges beszédmódok miatt a segítségre érdemes menekültek nem válnak le azokról a migránsokról, akik a menekülti álcában tömegével igyekeznek beférkőzni Európa szociális támogatási rendszerébe. Így aztán a magyar hatóságok befogadottjai sem számíthatnak emberi fogadtatásra. Jó érzésre. Segítő kézre. Amit a magyar ember nem sajnál senkitől. Amúgy nem. De most emígy van. Ezért aztán hajtóvadászat indul minden füstös képű idegen ellen, akire ráillik a migráns leírás. Nehogy már befészkelődjenek közénk!

Pedig miként a kerítés nélkülözhetetlen eszköz a zöldhatáron átzúduló népvándorlás megakadályozására, úgy a menekültstátuszt megkapók befogadása is intézményi megoldásra vár. S ha nincs bizalom a Migration Aid típusú civil szervezetek iránt, mert nem tudni, kit is képviselnek, akkor a rehabilitációs munkát az állammal együttműködő valamelyik egyházi szervezet kellene, hogy magára vállalja. Hogy megszűnjön ez a lázas állapot. Hogy ne üldözzünk szerencsétlen embereket. Hogy éljünk, és élni hagyjunk. Balatonnál, Budapesten, vagy bárhol ebben az országban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.