valasz.hu/itthon/feneketlen-tavi-ingatlanugy-lazar-janos-900-millios-mutyiba-tenyerelt-bele-felsikerrel-129166

http://valasz.hu/itthon/feneketlen-tavi-ingatlanugy-lazar-janos-900-millios-mutyiba-tenyerelt-bele-felsikerrel-129166

Áder marad

/ 2017.01.11., szerda 15:23 /

Hogy Áder János újrajelölése bír-e jelentőséggel? Aligha kérdés, mert ha nem bírna, az elnök menesztését kormánypárti források sosem pedzegetik – a hivatalos Fidesz beszédes csendjének kíséretében.

Híreink szerint a mandátum hosszabbítására tett decemberi javaslat egyáltalán nem business as usual alapon született. Mondván, minek is bolygatni azt, ami működik. Sokáig bizonytalan volt, hogy Orbán Viktor elviseli-e Áder Jánost a közjogi méltóságok sorában. Az elnök ugyanis a kormánnyal és a frakcióval is vitába szállt, amikor a politikai vagy az alkotmányos vétó eszközével élt, holott az elődök közül Schmitt Pál egyiket sem alkalmazta. Göncz Árpád kizárólag az Antall-kormányt citálta az alkotmánybíróság elé, övéit pedig – még a jogi szempontból botrányos Bokros-csomag idején is – megkímélte ettől a vegzatúrától.

Áder ellenben mindannyiszor tette a dolgát, ha a törvény betűje cselekvésre kötelezte, de sosem dőlt be az ellenzék hecckampányainak. Így aztán – a saját szempontjából – lose-lose meccset játszva a kormányt sem boldogította, és a szemben álló erők akaratát sem érvényesítette. Ezért is vált bizonytalanná a jövője és bukkantak fel új nevek az elnöki poszt várományosai között. Míg Kövér László közbe nem lépett.

Úgy tudni, a jelenlegi házelnök – úgy is mint a Fidesz elnökségének második legerősebb embere – határozottan kiállt a status quo mellett, és elfogadtatta Orbánnal azt a tételmondatot, hogy Áder következetesen törvénytisztelő magatartásával képes megvédeni a Fideszt önnön hibáitól. Az érv pedig hatott. Ami a polgári Magyarország felől nézve nem jelentéktelen siker. Mert az a rendszer, amely még egy rendszerépítő kritikáját sem tudja befogadni, és minden ellenvéleménytől viszolyog, az saját gyengeségeinek is kiszolgáltatottja, ráadásul polgárinak sem mondható.

Áder újrajelölése arra enged következtetni, hogy az elnök megtestesítette integráció- és konszenzuskeresés még nem bűn az erő kultuszát építő Fideszben. Pedig a közvélemény-kutatási adatokból akár arra a következtetésre is lehetne jutni, hogy csakis a választási győzelem számít, amelyhez egyedül a háborús logika és a soha véget nem érő harc vezet.

Nem vitás, a harcias fellépés és a Brüsszellel szemben elfoglalt ellenzéki pozíció sokat hozott a kormánypárt konyhájára. Részben mert a hatalmasoknál a hatalommal szemben állókat jobban kedveli a magyar, részben mert rendkívüli helyzetből rendkívüli módszerekkel emelte ki Orbán az országot. (Gondoljunk akár a pénzügyi csődhelyzet, akár a migrációs hullám elhárítására.) A vészhelyzet fenntartása azonban épp annyira hiteles ma már, mint a rendületlen homokzsákolás az árhullám levonulása után. Kicsit sem.

Új helyzet van. És ha nem kell is okvetlenül új férfi, új műsor annál inkább. Amely nem virtuális vészhelyzetet teremt a régi, bevált módszerekhez, de alkalmazkodik az új valósághoz.

Elgondolkodtatónak kellene lennie, hogy a kvótanépszavazás vesztét – eredménytelenségét – is a valóságérzékelés, valamint a pénzt és a paripát nem kímélő kampány közti szakadék okozta. A feltett kérdés kezdeti hetvenszázalékos támogatottsága így apadt 40 százalékra a szavazás idejére…

A maradásra biztatott köztársasági elnök a maga szolid módján józanságra intheti a voluntarizmusra hajlamos kormányt. És ez jót tenne az országnak.

Aprócska jelbe kapaszkodunk: újrajelölték Ádert, aki újévi beszédében a 150 évvel ezelőtti kiegyezés tanulságaira, leginkább az ország fejlődését előrelendítő következményeire hívta fel a figyelmet.

Több mint megfontolandó.

Innen kellene elrugaszkodni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.