Állítsuk meg a vicsorgást!

/ 2017.05.10., szerda 17:16 /

Jól beszélt a köztársasági elnök, amikor újabb öt évre letette hivatali esküjét a parlamentben. Áder János az 1867-es kiegyezéssel példálózott, mondván, akkor is egymással szöges ellentétben álló nézetek csaptak össze a politikai térben. Akkor Kossuth Lajos hallani sem akart a kiegyezésről az 1848-as forradalmat véresen leverő Habsburg Birodalommal, Deák Ferenc viszont kitapintotta a történelmi lehetőséget az osztrákok 1866-os königgrätzi csatavesztésében, és az együttműködés új formáját ajánlotta Bécsnek. És az idő őt igazolta.

A felek súlyosan vitáztak, és a másik víziójában meglátták a nemzet vesztét, de egyetlen percre sem gázoltak a másik méltóságába, és nem kérdőjelezték meg egymás jó szándékát. Ami ma elképzelhetetlen.

A hazai közélet legfőbb hiánya a bizalom.

Az elnök azért említette fel a 150 évvel ezelőtt történteket, mert azt állította, hogy az országnak újabb kiegyezésre van szüksége. Áder aggodalmát fejezte ki a politikai oldalak egymással szembeni vicsorgása és a közbeszéd színvonalának riasztó mértékű csökkenése miatt, s jelezte, hogy a változás egymás és együttműködés nélkül nem jöhet létre.

Ádernek igaza van. A közbeszéd alpári és durva. A szavak nem a meggyőzést, de a megsemmisítést célozzák. Az ellenfél maga a főgonosz vagy egyik csicskása, akit nem szabad emberszámba venni.

Ez a stílus uralja a nyilvánosság minden formáját.

Tömegmédiával sújtott tömegdemokrácia van, ahol a higgadt beszédnek kicsi a közönsége. A politikához köthető sajtóban az értékelvűség elsikkad, és a haszonelvűség uralkodik. A politika szemében a médiumok fegyverek, az újságírók harcosok, akiknek nem lehetnek skrupulusaik, ha a minden más szempontot felülíró választási győzelem a tét. Az pedig, halljuk lépten-nyomon, állandó veszélynek van kitéve. Ezért is szélesedett négy hónapról négy évre a kampány.

És még jó lenne, ha csak az újságírás rendelődne a választási siker alá, de a politika minden szakmát elural, főként most, a nagy újraberendezkedés idején.

A kormány – és a választók többségének – megítélése szerint a rendszerváltoztatás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A 2008-as válság pedig nem csak felhatalmazást adott, de követelményt támasztott az új rend kialakítására. A hatalomra emeltek azzal a felütéssel fogtak hozzá a munkához, hogy semmi sem érvényes abból, ami volt.

A keretek szétesése és az újak örökös változtatása közben bármi megtörténhet.

Most éppen a szocializmusból az új világba átzsilipelt pártállami elitek és külföldi partnereik, valamint az új rendszert építők közötti vagyonújraosztásnak vagyunk tanúi. Ami a kívülállóknak szimpla lopásnak tűnik, de a kilencvenes évek elején a privatizációs lenyúlások sem látszottak másnak.

Nem vitás, a régiek és újak küzdelme megspórolhatatlan, ám korlátozható lenne, ha az új rendszer stabilizálódna, vezetői komolyan vennék saját szabályaikat, betartanák és betartatnák azokat. De nem teszik. Mintha saját magukban sem bíznának. Csak a hatalomban, amellyel minden folyamat kézben tartható. (Aminek egyedül a költségvetés örülhet fenntartások nélkül.)

Az új rendszer legfőbb baja, hogy nem rendszer. Hogy kiszámíthatatlan. A spontaneitások láncolata. Minden más baj ebből következik. A szakmaiság háttérbe szorulása, a viták elsekélyesedése, a kimondatlanság elhatalmasodása, az örökös ellenségkeresés. És persze, tünetként, a másikat porig alázó közbeszéd.

Eddig is mondtuk, most már a köztársasági elnökkel együtt tesszük. Mielőtt mindent lerombolunk, állítsuk meg a vicsorgást! Brüsszel felé azután forduljunk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.