valasz.hu/itthon/idoskori-testfelujitas-fizetik-a-halapenzt-mint-a-katonatiszt-129161

http://valasz.hu/itthon/idoskori-testfelujitas-fizetik-a-halapenzt-mint-a-katonatiszt-129161

Az ENSZ a soros: van egy kis baj az új harci plakátokkal

/ 2018.03.01., csütörtök 16:56 /

Helló, röfik: az ország polgárait mégis egy rakás, a végletekig hergelendő agresszív kismalacnak tekintik.

A hódmezővásárhelyi bukta után az volt a mondás, hogy a Fidesz lejjebb tekeri az eszement sorosozást, és a kudarcból okulva végre nem egy rakás, a végletekig hergelendő agresszív kismalacnak fogja tekinteni az ország polgárait. Hétfőn a magunk részéről ennek jegyében azon örömködtünk, hogy a választási vereséget elismerő, a győztesnek gratuláló közleménye milyen üdítő módon csempészte vissza a normalitást a párt kommunikációjába.

Huszonnégy órának sem kellett eltelnie ahhoz, hogy írásunk minden egyes betűje érvényét veszítse.

Miközben a vereség okozta váratlan őszinteségi rohamukban immár fideszes vezérszurkolók – Bayer Zsolttól Bencsik Andrásig – is elkottyantották, hogy az agyukra megy az elemi sorosozás és migránsozás, a Karácsony Gergelynek szóló keddi közleményben, majd Németh Szilárd parlamenti ámokfutásában ismét előkerült a szokásos bullshit.

Sőt a kormány emelte a tétet: legújabb kampányhirdetése immár nem az agg milliárdost, hanem a világ országait tömörítő nemzetközi szervezetet célozza meg. „Az ENSZ azt akarja, hogy folyamatosan fogadjunk be migránsokat. Magyarország dönt, nem az ENSZ!” – olvassuk a csütörtökön nyilvánosságra hozott plakátokon.

Forrás: Facebook / Magyarország Kormánya

Ám ahogy korábbi írásunkban már tételesen kifejtettük, a legújabb keletű fenekedésnek még annyi alapja sincs, mint a Soros elleni (tartalmában egyébként eredendően részben indokolt) fellépésnek. Vegyük sorjában.

– Régóta tudható, hogy készülőben van az ENSZ iránymutatása a migrációval, illetve a menekültkérdéssel kapcsolatban. A jelenség világméretű kezelésének szükségességét 2016 szeptemberében az úgynevezett New York-i nyilatkozat szögezte le, s a megállapodás létrejöttének 2018-at jelölte meg. A két dokumentum nyers változata nemrég látott napvilágot.

Az ügyben a kormány kettős játékot űz. Míg idehaza eszközökben nem válogatva fűti a migránsellenességet, diplomatái jóval árnyaltabban nyilatkoznak. Először is: a mostani tervezetekről szóló 2016-os New York-i nyilatkozatot gond nélkül aláírták – pedig abban már szerepelnek a ma kifogásolt dokumentum alapelvei. És köztük bizony nem egy a migráció gazdasági, társadalmi előnyeit, a befogadás szükségességét hangsúlyozza, sőt elítéli az idegenellenességet, a bevándorlók és menekültek démonizálását.

Másrészt hazánk állandó ENSZ-képviselete már eddig is megfogalmazta – ráadásul igen konstruktív módon – észrevételeit a migrációs tervezetről. A javaslatcsomag például leszögezi: Magyarország általánosságban az EU álláspontjához csatlakozik, emellett kiemel néhány témakört, amelyben változtatásokat, kiegészítéseket szorgalmaz. Amellett, hogy a dokumentum már eleve tartalmazta az országok jogát bevándorlási politikájuk meghatározásához, ezt a kitételt hangsúlyosabbá tenné. Indítványozza továbbá, hogy a migrációban a szöveg ne csak lehetőséget, hanem gazdasági, kulturális kihívást is lásson, s a menekültek jogai mellett a kötelességeikről is essen elegendő szó.

– A nulladik változat a fenti kitételeket egytől egyig tartalmazza. Mi több, az Orbán-kormány olyan szívügyei is szerepelnek benne, mint a helyben segítés, a migráció megelőzése és a határok védelme.

– Fontos hangsúlyozni, hogy két egyezményről van szó: az egyik a menekültkérdésről, a másik a migrációról szól. Különös, de a kormány az előbbiről egy vak hangot sem szól; a Fidesz kommunikátorai vélhetően tudatosan mossák össze a kettőt.

– Pedig a migrációba beletartoznak a külföldön dolgozó magyarok is, akik tavaly három százalékkal járultak hozzá a hazai GDP-hez – árnyalva azt a képet, hogy a jelenségről kizárólag mint „veszélyes” és „megállítandó” folyamatról érdemes-e beszélni.

– Főleg, hogy a most kipellengérezett egyezményben a következő alapelvek körvonalazódnak: mivel a migrációt nem lehet meggátolni, jobban járunk, ha megpróbáljuk szabályozni, és kiaknázzuk az előnyeit. Már csak azért is, mert a világon 258 millió migránsnak tekinthető ember jövedelmének 85 százalékát a befogadó országban költi el, s 600 milliárd dollárnyi pénzt utal szülőhazájába, ezzel élénkítve mindkét állam gazdaságát.

– A dokumentum szerint a nemzetközi közösség más tagjaira is szét kell teríteni azon országok terheit, amelyek leginkább ki vannak téve a népvándorlásnak. És ha azt vesszük, hogy a menekültek 80 százalékát a déli földteke fogadja be – tavaly például csak Ugandába háromszor annyian érkeztek, mint Európába a Földközi-tengeren –, akkor bőven tér nyílik a szolidaritásnak.

És még hosszan lehetne sorolni a tervezet megállapításait, de nem érdemes: mivel az ENSZ-nek nincs jogalkotó szerepe, a mindössze általános alapelveket kimondó egyezmények semmire sem kényszeríthetik a tagállamokat. Amint láttuk, belpolitikai hasznosításra viszont kiválóan alkalmasak.

Ennek egyértelmű beismerése a Szijjártó Péter korábbi és Lázár János mai nyilatkozata közti különbség. 

„Utasítást kaptam a kormánytól, hogy február 5-én, amikor megjelenik a csomag első tervezete, vizsgáljam meg azt, és ha az olyan migrációpárti lesz, mint az alapjául szolgáló deklaráció és ENSZ-főtitkári nyilatkozat, indítsam el az ország kilépését a tárgyalásokból”mondta ugyanis nagy harciasan január 31-én a külügyminiszter.

„A kormány úgy döntött, hogy továbbra is részt vesz az ENSZ migrációs javaslatcsomagjáról szóló tárgyalássorozaton, és a fenntartásaikat egy 12 pontos, a migrációt ellenző dokumentum formájában fogják benyújtani” jelentette ki viszont ma a kancelláriaminiszter.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.