heti-valasz.hu/itthon/lehet-hogy-nem-akarta-de-pinter-sandornak-hozsannaz-a-hvg-109534

http://heti-valasz.hu/itthon/lehet-hogy-nem-akarta-de-pinter-sandornak-hozsannaz-a-hvg-109534

Az etnobiznisz áldozatai

/ 2001.05.04., péntek 07:41 /

Az év első negyedében magyarországi kivándorlók nyújtották be a legtöbb menekültkérelmet a kanadai hatóságoknál. A cigány származásukra és hazai üldöztetésükre hivatkozóknak azonban csupán töredéke kap menekültstátust. Egyes kanadai magyar szervezetek és bevándorlási szakértők mégis a "romahitvallást" ajánlják a nem cigány kiutazóknak is.

Fotó: Reuters
Sokan életkörülményeik javulását remélik

Srí Lanka, Pakisztán, Zimbabwe, Kína. Mindezek előtt pedig Magyarország. 2001 első három hónapjában már 798 honfitársunk repült Kanadába a menekültstátus elnyerésének reményében. Ezzel jelenleg világelsők vagyunk, és az észak-amerikai államban új hazát keresők közül minden tizedik ember magyar állampolgár. A kivándorlók sorsát egyengető ügyvédek szerint a menekültek döntő többsége roma származására, kirekesztettségére és jogfosztottságára hivatkozik, amikor a kanadai Bevándorlási és Menekültügyi Bizottsághoz (IRB) folyamodik.

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az IRB szigorúan bánik a magyar kérelmezőkkel: a "befogadási hajlandóság" a Horn-kormány utolsó évében, 1998-ban tetőzött (a lezárt magyar ügyek 39 százalékában született pozitív döntés). Azóta csekélyebb a kedvezően elbírált esetek aránya, sőt ezen a téren Magyarország egyenesen a sereghajtó államok között foglal helyet. A szintén nagy számban érkező pakisztáni és Srí Lanka-i menekültek üldöztetését jóval súlyosabbnak ítélik a kanadai hatóságok (50-80 százalékuk nyert bebocsátást az elmúlt években).

Pedig a cigánykérdésre különösen fogékonyak a tengerentúli bírói testületek, és érezhető rokonszenvvel figyelik a magyarországi romák elszántságát - tájékoztatta lapunkat Gaál Csaba, a Kanadai Magyar Kultúrközpont elnöke. Ráadásul az IRB egyedi döntéseihez háttéranyagként szolgáló "országdossziékban" jórészt csupán magyarországi újságcikkekre alapozzák a cigányság helyzetének értékelését. A jelentésekben egymás után tűnnek fel a romaellenes atrocitások helyszínei: Újfehértó, Kakucs, Budapest-Népliget, Hajdúhadház és persze Zámoly. Emellett nagy teret szentelnek néhány civil állásfoglalásnak is. (Az egyik kedvelt szervezet, a Romaparlament - amelynek második embere Krasznai József, a zámolyiak segítője - elnevezése például komoly legitimációval bíró szerveződést sejtet a nyugati fül számára.)

Ugyanakkor egy-egy menekültkérelmet elutasító döntés indoklásában már olyan vélemények is előbukkannak, melyek szerint "bizonyítékok vannak arra, hogy a magyar kormány nagy erőfeszítéseket tesz a roma kisebbség helyzetének javítására. A romavédelem ügye a törvényhozás elé került, és az ügyészség komoly büntetőintézkedéseket foganatosít azon rendőrök ellen, akiknek roma áldozataik lehettek. Bár jelen van a diszkrimináció a magyar társadalomban, a legtöbb esetben ezt nem tűri az ország vezetése."

A magyar kormányzat szeretné, ha saját szempontjai az "országdossziékban" is hangsúlyosabb helyet kapnának, és nem csupán az elutasító határozatokhoz adnának muníciót - nyilatkozta a Heti Válasznak Heizer Antal. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal általános elnökhelyettese szerint hazánk kész fogadni az IRB képviselőit, hogy saját szemükkel győződhessenek meg a cigányság - egyébként valóban súlyos - helyzetéről. A kanadai látogatásáról a közelmúltban hazatérő Pintér Sándor belügyminiszter Elinor Caplan bevándorlási minisztert is Magyarországra hívta.

A bécsi székhelyű Nemzetközi Migrációs Központ az Európai Unió Odysseus-programjának részeként a közelmúltban készített tanulmányában a magyarországi kivándorlók több csoportját is megkülönbözteti. A menekültek egy részét valóban a társadalmi kirekesztettség és az erőszak hajtja a tengerentúlra. A vagyonosabbak viszont - a szociális juttatásokkal megtűzdelt - liberális menedékjogi rendszer átmeneti kihasználásától remélik életkörülményeik javulását. Vannak, akiket a kivándorlás előnyeivel kapcsolatos szóbeszéd vonz Kanadába, és egyre többen akadnak olyanok is, akik bár nem cigányok, annak adják ki magukat; sőt hazai bántalmazásukat és roma származásukat papírokkal, fényképekkel is "igazolni tudják".

A cigány kisebbség érdekében kifejtett tevékenységéért alternatív Nobel-díjjal kitüntetett Bíró András szerint leginkább a szegénység, a kirekesztésellenes kormányzati politika hiánya és a szaporodó rendőri atrocitások kényszerítik menekülésre a romákat. A korábban Kanadában is tájékozódó jogvédő (aki egyben a Másság Alapítvány kuratóriumi elnöke) lapunknak megerősítette: a tengerentúlra inkább a jobb módú cigányok jutnak el. Nem zárta ki azt sem, hogy vannak olyan esetek, amikor a nem cigányok is kisebbségi létükre hivatkoznak a kanadai hatóságok előtt.

Sokszínűség Torontóban
A menekültek befogadásában Kanada a világ egyik legengedékenyebb országa. A bevándorlás ma is folyamatos, a letelepedni szándékozókat szociális programok segítik. A korábbi öt helyett ma már három év várakozás után állandó tartózkodási engedélyhez lehet jutni, innen pedig csak karnyújtás az állampolgárság megszerzése. Kanada nemzetiségi összetétele az elmúlt időszakban gyorsan változott: 1957-ben még a tíz legtöbb újkanadait "küldő" ország mindegyike európai állam volt, negyven évvel később viszont már csak két ország képviselte az öreg kontinenst a "legek" között. Az elmúlt években a bevándorlók és menekültek többsége Kínából, illetve az indiai kontinensrészről érkezett (Toronto és Vancouver lakosságának ma már közel 45 százaléka tartozik valamely - külső megjelenésében is "feltűnő" - nemzeti kisebbséghez). A jelenlegi magyar migrációs hullám kezdetei 1995-re nyúlnak vissza: azóta majdnem hatezer magyar állampolgár folyamodott menekültkérelemért Kanadában.
Egész iparágat tart el Kanadában a növekvő menekülthullám. "Ha nem vigyázunk, úgy járunk, mint a csehek. Onnan ugyanis néhány éve indult meg a romakivándorlás, amelyet ügyvédek és tanácsadók indítottak el, hogy menekültjogot kérve a cseh cigányoknak, belőlük nagy hasznot húzzanak. A bevándorlás akkor olyan méreteket öltött, hogy Kanada kénytelen volt visszaállítani a vízumkényszert a csehekkel szemben" - mondta Gaál Csaba, a kanadai magyar vezető. A Magyarországról kiutazni szándékozókat azonban nem fenyegeti a vízumkényszer bevezetése - tájékoztatta a Heti Választ Menczel Gábor. A torontói főkonzul valósnak nevezte a hírt, mely szerint a menekültkérelmek nagy száma sok "bevándorlási szakértőnek" nyújt biztos megélhetést Kanadában. A fellebbezés lépcsőfokainak száma szinte végtelen, a menekültek pedig - tájékozatlanságuknak köszönhetően - hagyják magukat kizsákmányolni. Többségük így sem jár rosszul, hiszen egy négytagú családnak járó, havi 1200 dolláros szociális támogatásból marad azért a megélhetésre is. Ugyanakkor a menekültstátus és a tartózkodási engedély megszerzését már nem garantálhatja számukra senki: az IRB tájékoztatóiban hangsúlyozza, hogy az ügyvédek és tanácsadók alkalmazása nem gyorsítja és nem is segíti a kérelmek elbírálását.

Bárki könnyűszerrel megtapasztalhatja a rendszer olajozott működését. A kanadai magyar újságok hemzsegnek a bevándorlási ügyekre szakosodott ügyvédi irodák és más "segítő" szervezetek hirdetéseitől. A torontói Újkanadás Klub vezetője, Márkus Gyula például már egy Budapestről érkező telefonhívás hatására kész felajánlani szolgálatait. Emellett persze olcsó lakhatást, kedvezményes tolmácsolást és illegális munkalehetőséget is tud javasolni. "Ha hosszú időre jönne, jelentkezzen a határon, és nyugodtan mondja magát cigánynak. Kreáljon valami rémtörténetet az üldöztetéséről, és lehetőleg hozzon róla minél több papírt" - osztja tanácsait. Az újkanadások a legális kivándorlás és munkavállalás helyett is gyakran a "menekülőutat" ajánlják a naiv látogatóknak - számolt be lapunknak Bagarus Zoltán, aki néhány hete kereste fel a szervezetet Torontóban. Szíjgyártóként és nyeregkészítőként kíván elhelyezkedni Kanadában, s éppen ehhez remélt segítséget Márkuséktól. Jött is a "legegyszerűbb" recept: panaszáradat Magyarországról, mesterséges verésnyomok, közös putribéli fotó a bérmamával és -papával, rongyos megjelenés. "Egy kis pénzért azután mindent el lehet intézni!"

A torontói magyar főkonzul tudomása szerint Márkust egy ideje már más ügyben is figyelik a kanadai hatóságok. Mindenesetre az újkanadás telefonszámon továbbra is ő jelentkezik. A menekültáradat pedig nem áll meg, és úgy tűnik, a csalódott hazatérők sem lesznek kevesebben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.