Az európai önfeladás veszélyei

/ 2015.12.03., csütörtök 11:06 /
Az európai önfeladás veszélyei

Természetesen evangéliumi kötelességünk segíteni a bajba jutott embereket, de a migrációs válság során Magyarországra érkezettek sok tekintetben rendhagyó esetek – mondta a Gutmann Fórum Klub szerdai rendezvényén előadó Kis Rigó László.

A szeged-csanádi püspök felidézte azt a napot, amikor a Washington Post címoldalán szerkesztették ki, azt állítva, hogy szembe ment a pápával, és onnantól kezdve mindent elkövettek, hogy negatív hősként tűnjék fel világszerte. Pedig mást sem tett, csak röszkei tapasztalatai alapján kiegészítette Ferenc pápa mondandóját. Talán az sem véletlen, hogy Vatikánból tőle kértek beszámolót a magyar határon történtekről, és a küldeményt megköszönték.

De a migránsválság közepette ez csak mellékkörülmény. Mondhatni holtág. A mindennapi fősodorban pedig azt figyelték meg az egyházmegyei jelenlévő és segítő munkatársai, hogy a Magyarországra tömegesen érkezett menekültek jellemzően semmit sem tettek azért, hogy megkönnyítsék a befogadók dolgát. Konfrontatív magatartásúak voltak, semmibe vették a szabályokat, az okozott környezeti károk mentesítésében – úgyis, mint szemétszedés – kifejezetten visszautasították az együttműködést. Csoportos mozgásukban felfedezhető volt a szervezettség, a jól informáltság, és az sem tűnt mindennapinak, hogy némelyek feltűnően sok pénzzel a zsebükben érkeztek. Hogy sokan nem akartak regisztrálni, a párizsi események tükrében érthető.

Hogy a vonulás útvonalán lévő országokat kezdetben felkészületlenül érte az agresszivitástól sem visszariadó tömeg érkezése, nem meglepő, de Kiss-Rigó László szerint az annál váratlanabb, hogy az Európai Unió hónapok elteltével sem tudta eldönteni, hogy valójában mit is kellene tennie, hogyan is kellene kezelnie a mind válságosabb helyzetet. És ebben közrejátszhat az az identitás- és értékválság, amely Európát mind jobban hatalmába veszi. Mert az értékektől való egyenlő távolságtartás maga a nihilizmus. És sok politikus tanácstalanságában az önfeladást útját választja. Azt javasolja, hogy a közösségi terekben vegyék le a kereszteket, nehogy a muszlim bevándorlók érzékenységét sértsék, holott ez a gesztus az öngyilkosságnak egy sajátos formája.

A püspök szerint az igazi Európa, a nemzetek összefogása nem akkor valósul meg, ha homogén tömeggé silányítjuk a közösségeket, mert erős Európát csak erős identitással rendelkező közösségek tudnak létrehozni.

A fórumbeszélgetésen többen utaltak a jelenlegi helyzet és a Nyugat-Római Birodalom összeomlása előtti idők hasonlóságára. Kiss-Rigó László pedig azt mondta, hogy örülnünk kell a most érkezett figyelmeztetésnek, mert világosan láthatjuk, hogy a sok tekintetben akcelerált, génkezelt, mutánsokat előállító fogyasztói társadalom milyen súlyos fogyatékosságokkal küszködik. Amely elhajlások és hiányosságok javíthatók és pótolhatók. A püspök arról is beszélt, hogy egyházmegyéje gyűjtésbe fogott, és az adományokat nehéz helyzetű, szíriai keresztény közösségeknek fogják eljuttatni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.