Bábjáték vagy dajkamese?

/ 2017.05.03., szerda 15:20 /

Ha hinni lehet a híreknek és a május 1-jei szónokoknak, akkor ebben az országban egyetlen olyan számba vehető politikai erő sincs, amelyet a választók irányítanának. Itt báboznak mindenkivel, akárcsak Kemény Henrik népligeti színházában.

A magyar közéletben a balliberálisok Brüsszel és Soros György kesztyűbábjai, a jobbikosok Simicska Lajosé, a fideszesek pedig Vlagyimir Putyin orosz elnöké. Ahogy a vetélytársak elképzeltetik velünk.

Hogy miért pont ők tartoznak össze? Akadnak rá magyarázatok.

A balosok azért kapták a nyakukba Brüsszelt és Sorost, mert hagyományosan külső segítséggel akarják megoldani az ország problémáit. Merjünk kicsik lenni politikájuk mindig is a nemzetközi besimulás mellett érvelt. Függetlenül attól, hogy vigyázó szemünket Moszkvára vagy Brüsszelre kellett vetni. Nehezen is tudnak kimászni az internacionalista gödörből. Holott, hogy az OTP nem Soros, hanem Csányi Sándor kezében landolt, Horn Gyulának volt köszönhető.

A jobbikosokat azért házasítják össze könnyedén Simicska Lajossal, mert a nagyvállalkozó több mint két éve nagy robajjal vált le Orbán Viktorról, és mivel az elmúlt majd’ harminc évben a Fidesz gazdasági és médiabázisának megteremtésével, a politikai tér tágításával foglalkozott, logikus magyarázat, hogy a szakítás után tudását és felhalmozott vagyonát hasznosítani igyekszik. Ráadásul Simicska többször is kinyilvánította a Jobbik iránti rokonszenvét, azt azonban mind ez ideig tagadta, hogy Vona Gábor pártja a Fidesz örökébe lépett volna.

A legkülönlegesebb kapcsolat mind közül a Fideszé és Oroszországé. Orbán Viktor nem csak a rendszerváltoztatás hajnalán, a szovjet haderőt hazatessékelő beszédével vállalt kockázatot, de akkor is, amikor a délszláv háború idején az oroszok Szerbiába igyekvő katonai szerelvényét állította meg a határon. Ebből a múltból logikusan következett a Fidesz össztüze arra a Gyurcsány-kormányra, amely otthonvacsoráztatós, Totókutya-simogatós kapcsolatot ápolt Putyin elnökkel.

Ehhez képest Orbán Viktor Oroszország-politikája 180 fokos fordulatot vett. Magyarország a Moszkvára nehezedő uniós bojkott közepette bízza az oroszokra a paksi atomerőmű bővítését, és a beruházáshoz szükséges ezermilliárdokat is tőlük kölcsönzi. Az Orbán– Putyin-találkozók pedig már-már a gyurcsányi idők rendszerességét idézik.

Az ellenfelek nem is mulasztják el sejtetni, hogy a változásig nem organikus úton, hanem sokkszerűen jutott el a Fidesz. Az igazság teljes kibontásában ritkán jeleskedő Gyurcsány Ferenc pedig azt állítja, hogy Putyin olyan dokumentum birtokába jutott, amely Orbán Viktort kezes báránnyá szelídítette.

A fenti egyoldalú interpretációk azonban elfogultságtól átitatottak. Mert miért ne boltolhatna Orbán Putyinnal, ha az oroszok jártassága az atomenergia-bizniszben Magyarország javára fordítható? Miért ne lehetne Soros, Simicska vagy Csányi pénzét – például tudás- vagy médiapluralizmus fejlesztésére – használni, ha az együttműködésből a közösség húz hasznot? Nincs abban rendkívüli, hogy akadnak, akik pártokon, kormányokon keresztül akarnak befolyást szerezni, hogy érdekeiket érvényesítsék. Alkalmi és tartós szövetségek jönnek létre így. Soros, Simicska, Putyin a politikai tér különböző pólusain tűnt már fel. Miként politikusok is változtattak már helyet.

A politikai kapcsolatokat – ördög- vagy angyalarcú a partner, egyre megy – az minősíti, hogy hosszú távon gazdagítják vagy szegényítik a közösséget.

A többi sem bábjáték, csak dajkamese.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.