Baloldali metrótemető

/ 2017.02.08., szerda 14:10 /

Ötvenkilencmilliárd forintot kell visszafizetni az Európai Uniónak. Ez a végkövetkeztetés olvasható ki az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) budapesti 4-es metró építéséről készített jelentéséből. Nagyon durva.

Az összeg több, mint a sokat kritizált úszópalotára költött pénz, vagy több, mint négy Groupama Aréna. Hogy lélegeztetőgépekben már ne is számoljunk…

A 2006 és 2014 közötti időszak vizsgálata megállapította, hogy 167 milliárd uniós forintot használtak fel jogellenesen. A jelentés törvénytelen tendereztetésekről, cégeknek kiadott bennfentes információkról és korrupcióról beszél. No meg arról, hogy a kifogásolt döntések majd mindegyike – több mint 95 százaléka – a Demszky–Gyurcsány-időszakot fémjelzi.

A magyar politikától független ítész személye (OLAF) és a majd hatvanmilliárdos visszafizetési kötelezettség olyan súlyos terhet rak a baloldal vállára, hogy azzal állva maradni szinte képtelenség.

A jelentés nyilvánosságra hozatala után a baloldali Klubrádió betelefonálós műsorát temetői hangulat lengte be. Vitalitásról árulkodó ötlet az volt csupán, hogy a Dávid Ibolya által sokat hivatkozott 70–30-as osztóra alapozva a szocialistáknak meg kellene nevezniük a Fidesz kedvezményezettjeit. Bár a kamikazeakció nem javítaná a baloldal pozícióit, csak a kormánypártnak ártana. Amiből következik, hogy a kétségbeesett elme menteni nem tud, de ártani annál inkább.

Pedig korábban Kuncze Gábor furfangosan még arra kérte a Klubrádió hallgatóságát, hogy aki a 4-es metró építésében minden idők legnagyobb korrupciós botrányát látja, az nevesítse a szocialista–szabad demokrata múlt néhány milliárdos oligarchává kinövő kormányzati vagy kormányközeli emberét. Ő ugyanis ilyet nem ismer. Nem úgy olyanokat, akik a Fidesz-időszakban emelkedtek a leggazdagabbjaink sorába.

Akkor a történet átpozicionálása még jó ötletnek tűnt fel. De miután a nyilvánosságra hozott OLAF-jelentés név szerint említette Medgyessy Péter és Puch László a bolton 180 milliót, illetve 331 milliót kaszáló cégeit, valamint a Fővárosi Önkormányzatot, a Mészáros Lőrinc-ezés már értelmét veszítette.

Ebben a metrótűzben a baloldal végleg bennéghet. Pedig nem 167 milliárdot síboltak el. Még csak nem is ötvenkilencet. Hiszen bár az unió teljes egészében visszaköveteli a Siemensnek és az Alstomnak átutalt tízmilliárdokat, az áramellátást biztosító és vonatvezérlő rendszerek kiépültek, a metrókocsikat pedig leszállították. Csakhogy a nyertes cégeket bennfentes információkkal ellátni – az OLAF szerint – rendkívüli súlyú visszaélés, ami lehetetlenné teszi a beruházás reális költségeinek – így a lopás mértékének – megállapítását.

A történet azt példázza, hogy a balliberálisok országlásuk idején – baksisért cserébe – hogyan hagyták szabadon garázdálkodni a nem szégyellős multinacionális cégeket. Amelyek aztán felárazott termékeiket vetették meg a magyar adófizetőkkel, a hasznot pedig hazavitték. Jól mondta Kuncze Gábor, hogy alattuk nem is nőtt fel magyar oligarcha. Egy sem. Csak az államadósság duzzadt fel – a csődközeli állapotig.

Ezzel szemben mai oligarchaellátottságunk minden elképzelést felülmúl. Az állam adósságterhe azonban csökken. A kivételezett „vállalkozói körrel” nem is az a baj, hogy sokba kerül, hiszen olcsóbb, mint a korábbi rendszer volt. (Lázár János a korrupciós vádakkal szemben okosan hivatkozott a teli államkasszára.) Sokkal inkább az a gond velük, hogy turbólétük demoralizál. Öli a versenybe, a teljesítménybe, a munkába vetett hitet. De ez egy másik történet. Nincs köze a metróbalhéhoz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.