Becsüld ellenfeled, mint tenmagad!

/ 2016.11.09., szerda 15:27 /

Elfogták Rogán táskás emberét? – kérdezte első oldalának legfeltűnőbb helyén a Vasárnapi Hírek, s bombasztikus címét hosszú írással támogatta meg. Nevekkel, tényállításokkal, a belőlük levont következtetésekkel, amelyek arról szóltak, hogy a miniszter gazdasági jobb kezét letartóztatta a miniszterelnök közvetlen irányítása alatt álló TEK, és a tettenéréskor több százmillió forint készpénzt foglalt le.

Aki olvasta a kérdőjelekben és feltételes módokban bővelkedő, Rogán Antal faltól falig érő fotójával és Habony Árpád portréjával illusztrált cikket, nem gondolhatott másra, mint hogy a kormánypártban tisztogatás vette kezdetét. De nem is akármilyen. Nemcsak olyan, amilyen a port és a sarat takarítja el, de amely a házat is ledózerolja. Ha ugyanis egy miniszterelnök meg akar szabadulni a kormány ballasztjává vált tagjától, nem a TEK-et riadóztatja, hanem a célszemélyt kéri fel távozásra, vagy „más fontos beosztásba” vezényli át. Terrorelhárításra kiképzett alakulatát csak akkor küldi harcba, ha terrorcselekményt akadályozhat meg, vagy akkora botrányt akar kavarni, amekkorával magának is árthat. Például úgy, hogy ország és világ előtt dokumentálja, hogy pártja és vidéke fékevesztetten a törvények ellenségévé vált.

A Heti Válasz többek között az életszerűség hiánya miatt sem ugrott rá a gyanús médiakoncra, amelyet szerkesztőségünkbe is (!) eljuttattak. És nem mellesleg azért sem, mert ellenőrizte az információt.

Hogy a baloldal médiája és politikusgarnitúrája – Juhász Péterrel az élen – miért hagyta magát megvezetni az Orbán Viktor „öngyilkos merényletéről” szóló történettel? Biztos válasz híján csak feltételezhetjük, hogy ebben vágyvezérelt gondolkodása a ludas. Hogy a démonizált ellenfélről ész nélkül bármit elhisz.

Ugyancsak az elmúlt hétvége sodorta a sajtóba azt a hírt, hogy Rogán Antal, miközben a parlamenti ülésről halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt hiányzott, feleségével a dolce vita XXI. századi világcentrumában, Dubajban múlatta drága idejét. S a Juhász Péter által lelkesen közvetített információ a minisztert felismerni vélő szemtanú nyilatkozatán és egy rögzített telefonbeszélgetésen alapult, amelyben az ötcsillagos hotel recepciósa azt nyilatkozta, Rogánék már kicsekkoltak tőlük. (Ami azért elgondolkodtató közlés, mert valamirevaló szállodák csak indiszkréciót elkövetve adhatnak ki információt a vendégeikről.)

Az ellenzéki tobzódás után nem is váratott magára a visszavágás. Előbb a Külügyminisztérium közölte, hogy Rogán nemhogy az elmúlt héten, de az elmúlt hónapban sem járt Dubajban, majd az ügyészség és a kiszerkesztett „táskás ember” cáfolta a letartóztatásról szóló híreket.

Hogy a két történetet az élet készítette be, vagy a Fidesz-kommunikáció, tulajdonképpen részletkérdés. Az ellenzéki blama így is, úgy is köbre emelkedett. Juhász Péter és a Vasárnapi Hírek súlyos sérüléseket elszenvedve visszaszorult saját közönsége legbelső bizalmi körébe. Darabig nem tűnhet fel az igazság áldozatos szolgálójaként, mert – a wishful thinking hatása alatt – megalapozatlanul vádaskodott.

Rogán nem dicsőült meg ugyan, de helikopterezésének hamis tagadása után úgy is kiszabadult a fojtogató szorításból, hogy a hvg.hu szerint az ominózus időszakban felesége és gyermekei Dubajban nyaraltak. Ő azonban igazat mondott. A miniszter védekező pozícióját támadóra válthatta, és immár okkal emlegetheti fel ellenfelei hazudozásait.

A hétvége tanulsága – amellett, hogy síkos utakon csak őrültek száguldoznak – talán az lehet, hogy aki lebecsüli az ellenfelét, az magának árt a legtöbbet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.