new.valasz.hu/itthon/elet-a-nyolcadik-emeleti-cellaban-hagyo-havonta-tiz-kilot-dob-le-32697

http://new.valasz.hu/itthon/elet-a-nyolcadik-emeleti-cellaban-hagyo-havonta-tiz-kilot-dob-le-32697

Bemutatjuk a Heti Válasz legidősebb olvasóját!

/ 2017.05.26., péntek 19:00 /
Bemutatjuk a Heti Válasz legidősebb olvasóját!

A hét e heti embere annyira szubjektív választás, hogy magyarázatra szorul. Pottyondy Zsófia május 18-án töltötte be a 104. életévét. Ő a Heti Válasz legrégebben fiatal előfizetője.

Zsófi néni, az Isten éltesse sokáig!

Jaj, csak ezt ne mondja! Már így is túl sokáig éltetett. De maga hogy kerül ide? Honnan tudta, hogy születésnapom van?

Mindenütt ott vannak az informátoraink, a környezetéből miért hiányoznának?

Álljon meg kicsit, hadd sírjam ki magam!

Ne tessék sírni, nincs rá ok!

Már hogyne lenne, maguk a kedvenceim. Az első betűtől az utolsóig kiolvasom a lapjukat. Úgy örülök. Azt árulja már el nekem, hogy Baritz Laura Sarolta nővér hogyan lett közgazdász, mert őt is nagyon szeretem!

Tudtommal az a kérdés, hogy miként lett apáca, mert hogy eredetileg közgazdász volt. És azért ír hozzánk, mert megközelítéseiben eltér a fősodortól, ezért különleges. De megbocsásson, azt hittem, hogy 104 évesen már felolvasóra szorul.

Hála Istennek, egyedül is elboldogulok. Az olvasás éltet. Ebben a komfortos lakásban élek, de egy éve fogoly vagyok. Már csak itt benn tudok közlekedni, ezzel a járókerettel. Ide jönnek a rokonaim és a barátnőim is, akik hozzám képest kislányok, pedig közülük sokan a nyolcvanon ugyancsak túl vannak.

Olvastam, hogy Zsófi néni kilencvenéves koráig dolgozott az Új Ember szerkesztőségében. Miért nem hagyott fel a munkával a nyugdíjkorhatár elérésekor?

Mert az nekem nem csak munka volt. Az csodálatos társaság volt, olyan kiváló emberekkel, mint Pilinszky János, Rónay György vagy Fekete István, hogy csak az ismertebbeket említsem. Oda én hazamentem. Annyi jót kaptam tőlük, hogy talán még miattuk vagyok most is itt.

Fotók: Fülöp Ildikó

Ma is olvassa a lapot?

Hogyne. Katolikus szempontból jobbnak gondolom a mai újságot, mint a régit, mert összegyűjti a világ híreit.

Mostanság sokan elfordulnak a politikától. Miért nem tartózkodik tőle?

Az igaz, hogy viszálykodás mindig volt és mindig is lesz, de most nagyon sűrű a gyűlölködés, és ezt én sem szeretem. De a politika hozzátartozik az életünkhöz, olyan, amilyen mi vagyunk, és nem fordulhatunk el magunktól.

Olyan optimizmus és derű sugárzik Zsófi néniből – mi a titka, miért nem panaszkodik?

Nem visz az sehova. Erős értékeket és hitet kaptam otthon, és mindent humánus oldalról nézek. A mai fiataloknak az lehet a bajuk, hogy hiányos a családi és az iskolai nevelésük, ezért könnyen sodródnak a divatáramlatokkal, azokban meg könnyű csalódni.

Ha valakinek abban a kivételes lehetőségben van része, hogy egy 104 éves emberrel beszélget, nem hagyhatja ki a kérdést, hogy mi a hosszú élet titka.

Nem tudom. Igaz, hogy csodálatos emberek között éltem, igaz, hogy 95 évesen még rendszeresen tornáztam, és igaz, hogy sosem szerettem a mértéktelenséget, de ebből még nem következik a hosszú élet. Amikor elmondom az esti imát, az égiektől azt kérdezem, hogy talán elkevertétek valahol a kartonomat. Haló, már túl régen vagyok itt.

Ezt a „túl régen”-t nem értem, azt persze igen, hogy nem kívánhatok hosszú életet, csak jó egészséget, amíg tart. És persze jó olvasást az ajándékba hozott egyéves előfizetéshez!

Pottyondy Zsófia
1913. május 18-án született. Hatvan évet dolgozott az Új Ember szerkesztőségében, előbb mint szerkesztőségi titkár, később mint az archívum újraépítője. Most egyedül él újbudai otthonában. A Heti Válasz legidősebb előfizetője.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.