Chikán, Réthelyi, Kásler – miért ültet professzorokat a bársonyszékbe Orbán?

/ 2018.05.09., szerda 13:20 /
Chikán, Réthelyi, Kásler – miért ültet professzorokat a bársonyszékbe Orbán?

Sokadik professzorként nevezi ki Orbán Viktor Kásler Miklóst miniszterré, igazi hungarikumot teremtve ezzel. De miért nem politikusokkal vezetteti kormánya legvitatottabb területeit? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Amikor Orbán Viktor 1998-ban megalakította kormányát, minden idők legfiatalabb magyar kormányfőjeként vette át a hatalmat. A 35 éves politikus a nemzetközi szokásrenddel szemben két minisztérium élére sem politikust, hanem professzort állított. Chikán Attila egyetemi tanár lett a gazdasági minisztere, és a korábbi pécsi rektor, Hámori József a kulturális miniszter – és az oktatási államtitkári székbe is egyetemi tanár ült, a későbbi akadémiai elnök Pálinkás József személyében.

De minek kell az 55 éves, egymás után harmadik kétharmadát megnyerő politikusnak egy újabb professzor, Kásler Miklós? A német, az osztrák és a francia politikai világ nem ismeri az orbáni gyakorlatot, a kórházi ágyak vagy a katedra mellől a legritkábban kerül a kormányba professzor. A kormányfők ugyanis nem szívesen vállalják fel az ezzel járó kockázatot, Orbán viszont direkt keresi a politikai térben idegenül mozgó, ám saját területükön eredményes tudós férfiakat. Így kerül most a képbe Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója is. Lapunk egyebek mellett bemutatja, miért félrevezető a Nemzeti Nagyvizit című műsorból vett kínos idézetekből következtetni az új miniszter karakterére.

 

 

 

 

Részletes háttér a május 10-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.