Csendes őrségváltás

/ 2016.09.21., szerda 15:45 /

A Fitch Ratings májusi döntése után múlt pénteken a Standard and Poor’s is befektetésre ajánlott kategóriába emelte hazánkat. Orbán Viktor kormányának immár kétharmados többsége van a hitelminősítők körében, és már csak a Moody’s lépésére kell várnia. Aligha sokáig.

Az európai összevetésben is kiemelkedő második negyedévi GDP-adattal, a sosem látottan alacsony munkanélküliséggel, és az elmúlt 15 év legjobb államháztartási hiányával büszkélkedő Magyarország esetében immár bravúr lett volna okot találni az újabb felminősítés elhalasztására. Ez a mutatvány azonban most elmaradt. A Standard and Poor’s a kevesebb energiáját felemésztő lépést választotta.

A bejelentés nem rengette meg a világot, és nem is lendítette fel a keresletet a magyar államkötvények iránt. A piaci szereplők ugyanis pontosan tudják, hogy mekkora kockázati felárat kell kapniuk ahhoz, hogy érdemes legyen Magyarországon tartani a pénzüket. És ez a kamatszint – hitelminősítők véleménye ide vagy oda – már jó ideje a befektetésre ajánlott országokéval azonos.

Ha azt mondjuk, hogy a Standard and Poor’s múlt pénteken többet tett saját hitelessége érdekében, mint a magyar gazdaságért, kicsit sem tévedünk.

A magyar kormánynak nem is a külvilágban, sokkal inkább a belpolitikában volt szüksége erre a kommunikációs kapaszkodóra, mert hazai ellenfelei gyakorta dörgölték orra alá a hatalomra lépésekor kiérdemelt bóvliminősítést. Ami a pénzügyi világ válasza volt a neki veszteséget okozó Orbán–Matolcsy páros unortodox gazdaságpolitikai döntéseire. Nevezetesen arra, hogy Magyarország különadót vetett ki a bankokra és a multicégekre, saját kezelésébe visszavette a korábban részben outsourcingolt nyugdíjkasszát, mely évente több százmilliárdos hiányt termelt az államháztartásnak, és mindent elkövetett, hogy megszabaduljon az IMF gyámságától. Az elhatározás azonban főbenjáró bűnnek nyilváníttatott. 2011–12 fordulóján az ország pénzügyi bedöntéséről, majd politikai átalakításáról szóló hírek kaptak lábra. Csakhogy a megírt forgatókönyv kivitelezését a kormány melletti tömegdemonstrációk megakadályozták. A magyaroknak nem kellett osztozniuk az „adminisztratív kormányváltásra” kényszerített görögök és olaszok sorsában.

2013-ban, a jegybanki vezérkar cseréje után az alapkamat drasztikus csökkentése is bekövetkezett, és a költségvetés ugyancsak százmilliárdokat spórolhatott az adósságfinanszírozáson.

Matolcsyék ígéretei szinte szóról szóra teljesültek. Az ellenzők árnyképei pedig egytől egyig fényt kaptak. Mostanra a pénzügyi világnak és helyi lerakatának magyar kormánnyal szembeni érvkészlete miszlikbe aprítva, felstócolva várja a tűzgyújtási tilalom végét.

Aligha véletlen, hogy a hagyományos Hungarian Business Leaders Fórum idei rendezvényén a liberális pénzügyi guruk – úgy is mint a mindig vendég Bokros Lajos, vagy a sokat foglalkoztatott Békesi László, Bajnai Gordon és Király Júlia – hiányoznak a pódiumról. Helyettük Varga Mihály, Lázár János, Martonyi János és Stumpf István lesznek a vezető előadók. Az új idők emberei közül egyedül – az örökös támadások kereszttüzében álló – Matolcsy György nem lép fel a konferencián, holott az újabb felminősítés után lenne oka a triumfálásra.

Csendes elitváltásnak vagyunk tanúi a hazai gazdaságpolitikában. Az újaknak küzdelmes időszak végén sikerült visszavonulásra kényszeríteniük a hadállásaikat sokáig szívósan őrző régieket.

Ha az új „nemzeti burzsoázia” is ennyi harc árán és kiérdemelten terjeszkedne, neki és az országnak is több oka lenne hinni magában és a jövőben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.