valasz.hu/itthon/idoskori-testfelujitas-fizetik-a-halapenzt-mint-a-katonatiszt-129161

http://valasz.hu/itthon/idoskori-testfelujitas-fizetik-a-halapenzt-mint-a-katonatiszt-129161

Csoportterápia

/ 2017.03.08., szerda 16:47 /

Az életükért fognak küzdeni – mondják a kormányzati kommunikátorok figyelemre méltó sűrűséggel a baloldal és a Jobbik képviselőire, előrebocsátván, hogy a szorongatott helyzetűeknek nem szabad hinni, mert bármi kitelik tőlük.

A megbélyegzés – feltehetően – önvédelmi célzatú, hiszen politikai kampányidőszak kezdődik, amelyben az ellenfelek minden eszközzel a hatalom megszerzését vagy megtartását célozzák, és ki kell csorbítani egymás kardjának élét, lándzsájának hegyét. Ugyanakkor arról is üzen, hogy a választásokon nemcsak politikai karrierek vagy víziók eshetnek a semmibe, nemcsak az dől el, hogy ki kormányoz, de egzisztenciák, „életek” is sorsfordulóhoz érkeznek. Ami nem helyénvaló. Cseppet sem egészséges.

A politikusi lét nem volna szabad, hogy gladiátorküzdelemmé silányuljon. Az rendben van, hogy a politika te vagy én versenye a győztesnek lehetőséget teremt tervei megvalósítására, a vesztest pedig az alkotómunkától távol tartó kritikus pozíciójába szorítja vissza. De hogy az alulmaradónak aggódnia kell egzisztenciális biztonsága, nota bene, az „élete” miatt, az teljességgel abszurd. Mondanám, hogy magyar sajátosság, de ez nem volna igaz. Hiszen inkább keleti jelenségről beszélhetünk.

A világ nyugati felén az intézmények és a jogszabályok arra valók, hogy stabilitást adjanak az életnek. Hogy a győztesek ne mindent vigyenek, miközben a vesztesek a semmibe zuhannak. Hogy a közembernek ne politikai táborok csapásainak és ellencsapásainak örökös hullámzásában kelljen szörföznie, talpon maradnia, de építhesse önálló jövőjét, politikától nem mindenben függő egzisztenciáját.

Ami Nyugaton verseny, az Keleten harc. Vérre menő küzdelem. És az eszközök is eszerint szelektálódnak. Aki nincs velünk, az nem másként látja a világot, de egyenesen ellenünkre tör. Ellenség. Hazaáruló. Gazember. Mi más is lehetne, amikor az egyik oldal hatalma a másiknak ellehetetlenítést, gazdasági kiszárítást, s legrosszabb esetben média- és igazságszolgáltatási vegzatúrát jelent.

Hát küzdeni, harcolni kell mindhalálig.

Az ellenzék füttyögőket toboroz a miniszterelnök fellépéseire (miként teszi majd március 15-én is), a kormányerő pedig szabadcsapatokat (rendezvényhackereket) mozgósít az ellenfél közönségtalálkozóira. A reakciók még véletlenül sem szólnak tartalmi kérdésekről. Jobbára megtapadnak a másik becsmérlésének, karaktergyilkosságának a szintjén.

Ezért is lehetett újszerű, hogy a Momentum Mozgalom országjáró körútjának győri állomásán a kötelező, „anyázós” körök megfutása után a szemben álló felek asztalhoz ültek, és feloldva a feszültséget, beszélgetni kezdtek. Politikáról, pártokról, országról, benne önmagukról.

Mint egy csoportterápián.

Nagyon elcsodálkozott mindenki. Miként a születésénél fogva sánta bibliai kéregető, amikor Péter apostol felszólítására felkelt, eldobta botját és járt.

Vele történt, mégsem akart hinni a szemének.

Magyarországon nincs szükség csodára. Nem vagyunk párbeszédképtelenségre ítélve, csak történelmileg ilyenné alakultunk. Táborszabdalttá. Hála a politikusainknak meg a véleményvezéreinknek, akiknek így a jó: nagyon bénán. Egymást nem olvasva, nem nézve, nem hallgatva, ellenben egymásról nagyon határozottan lesújtó véleményt formálva.

Biztos nagyon eretnek a gondolat, de néha követhetnénk a győriek példáját?!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.