valasz.hu/itthon/ha-tetszik-ha-nem-ez-lehet-2019-sztorija-orban-vagy-macron-129201

http://valasz.hu/itthon/ha-tetszik-ha-nem-ez-lehet-2019-sztorija-orban-vagy-macron-129201

Dermesztő dolgokat találtak a szcientológusoknál

/ 2018.02.22., csütörtök 17:25 /

„Az OCA [Oxford Capacity Analysis – Oxfordi Képességteszt – a szerk.] minden tudományos alapot nélkülöző, laikus kérdéssor, amelynek vizsgáló módszerként való beállítása az alany azon előzetes tájékoztatása nélkül, hogy abból semmiféle megalapozott következtetés nem vonható le, szándékos félrevezetés” – írja Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológus abban a jelentésben, amely nemrég Bonyai Péter blogján került a szélesebb nyilvánosság elé. A kiugrott szcientológus (akinek könyvét a Heti Válasz jelentette meg) jóvoltából megismert dokumentum idehaza az első pszichológiai szakvélemény L. Ron Hubbard követőinek tevékenységéről.

A dokumentum a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felkérésére született abban az eljárásban, amelyet a magyar hatóságok tavaly óta folytatnak a szervezet ellen. Házkutatás, lefoglalt iratok, kihallgatások tömkelege – ezek jellemzik az állam fellépését, mely végre talán azzal kecsegtet, hogy az eddigieknél nagyobb visszatartó erővel korlátozzák a társaság kétes tevékenységét.

Több mint harmincoldalas elemzésében Császár-Nagy Noémi ízekre szedi az „egyház” adatkezelési módszereit, és súlyos megállapításokat tesz az egészségügyi vonzatú, szerinte akár nemzetbiztonsági kockázatot is rejtő tevékenységekkel kapcsolatban. Ezekből idézzük a legdermesztőbbeket:

– „A szcientológiai tesztek és felvételük, alkalmazásuk és visszajelentésük (…) nem felel meg a Teszthasználati irányelveknek és a pszichodiagnosztikai célú tevékenység szakmai és jogi feltételeinek.”

– „Sokféle egészségügyi adat, fokozottan személyes információk kerülnek rögzítésre az egészségügyi adatok kezelési szabályainak betartása nélkül, indokolatlanul.”

– „A beleegyező nyilatkozatok állításai több esetben nem felelnek meg a valóságnak, mert a ténylegesen létrejövő tevékenység nem vallási gyakorlat, hanem valójában egészségügyi tevékenység, egyfajta kezelés. Ennek megfelelően a beleegyező nem tud megalapozott döntést hozni, részt kíván-e venni a tevékenységben annak veszélyeit és következményeit, esetleges alternatív lehetőségeket mérlegelve.”

– „Sehol nem láttuk bizonyítékát az áttekintett dokumentumokban, hogy a tesztelők, ellenőrök, auditorok stb. rendelkeznének megfelelő szakképzettséggel és működési feltételekkel.”

– „A rendelkezésünkre bocsátott dokumentumokban számtalanszor explicit utalás van a tudat módosulására és módosítására annak ismerete nélkül, hogy valójában szuggesztiókon alapuló befolyásolás történik, amely célzott és egészségügyi keretek között végezhető is lenne. Így azonban minden jogszerűséget és szakszerűséget nélkülöz.”

– „A gyermekek egészségügyi ellátásának sem a személyi, sem a tárgyi feltételei nem voltak biztosítottak, mégis olyan személyiségfejlődési, pszichoszexuális érést befolyásoló gyakorlattal találkoztunk, amely jogosulatlan, szakmailag aggályos és esetenként veszélyeztető.”

– „A gyermek esetén angol nyelvre is lefordítják pornónézési és önkielégítési szokásainak dokumentumait, és számos szcientológiai egyháztag készít feljegyzéseket, jelentéseket e tárgyban. Nem tudni, hozzájárult-e a gyermek vagy szülei e bizalmas és személyes adatok ekkora nyilvánosságához.”

A szcientológusok a napokban válaszoltak a jelentésre. Természetesen vitatják a dokumentum megállapításait, sőt már a szakértő kompetenciáját is, mondván, ők egyház, márpedig „pszichológus vallásos gyakorlatokat nem vizsgálhat” – holott a törvényekben rögzített feltételek akkor is érvényesek, ha a vizsgált gyakorlat vallásos keretek között valósul meg. Kifogásolják továbbá, hogy Császár-Nagy Noémi a kezelésben részesülő személyek ismerete nélkül mond véleményt (mintha az feltétele volna egy orvosi jellegű gyakorlat megítélésének).

„A Szcientológia nemzetközileg elismert vallás. Egy vallás tekintetében a vallástudósok hivatottak szakvéleményt készíteni” – írják, hozzátéve: „A Szcientológia gyökerei a buddhista hagyományokhoz, sőt bizonyos elemeik tekintetében a Védákhoz nyúlnak vissza. Ezek sokkal-sokkal régebbi időkből való tanok, mint a pszichológia. Megkérdőjelezhető az az álláspont, hogy a klinikai szakpszichológia, ami egy teljesen más szakterületen működő, meglehetősen fiatal eszmerendszer, szakvéleményt alkosson egy sok ezer éves bölcseleten nyugvó vallásos filozófiáról.”

Ja. Mi meg egy hatalmas búgócsiga vagyunk, amelyet a Tescóban tízezer forintért vásárolt hobbidrón röpített a világűrbe, és egy szuperszonikus Tesla gépjármű a jobbkéz-szabályra fittyet hányva épp most nem adta meg nekünk az elsőbbséget.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.