Égés

/ 2001.11.16., péntek 07:42 /

Egy fotó, ami hiányzik ebből az írásból. Gézlapokkal lefedett kicsi arc, összeégett gyermektest. Mélyen, csontig, felfoghatatlanul. Közölhetetlen kép és érthetetlen történések. Miért kellett 410 kilométert utaznia és négy kórházat megjárnia két súlyosan megégett kisgyermeknek? Miért utasította el a válságos állapotban lévő sérülteket a fővárosi gyermekégési ügyeletes, a Szent János Kórház?

Október 29., hétfő. A Bács-Kiskun megyei Kecelen súlyos égési sérülést szenvedett egy ötéves és egy hatéves gyermek. A mentők először a legközelebbi, a kiskunhalasi kórházba, majd másnap a szegedi orvosegyetem gyermekklinikájára, azt követően a fővárosi Heim Pál Gyermekkórházba, végül a miskolci megyei kórházba szállították őket. A gyermekek testfelületének több mint 90 százaléka megégett. Az országos tiszti főorvos és a fővárosi önkormányzat Szent János Kórházának főigazgatója vizsgálatot rendelt el, mert a szegedi klinika kérése ellenére az intézmény - amely állandó gyermekégési ügyeletet lát el Budapesten - nem vette fel a gyermekeket.

November hatodika, kedd. A Bács-Kiskun megyei Tasson egy nyolc hónapos és egy kétéves kislány, valamint egy hároméves kisfiú szenvedett életveszélyes égési sérüléseket. A mentő szolgálatvezetőjének a kecskeméti kórház, majd a fővárosi Szent János Kórház telefonon jelezte, hogy nem tudja őket fogadni. Végül Budapesten, a református egyház Bethesda Gyermekkórházában, illetve a Heim Pál-kórházban helyezték el a gyermekeket. Az országos tiszti főorvos vizsgálatot indított az ügyben, megállapítása szerint szakmai hiba nem történt.

Ezek a tények. Közfelháborodás fogadta a híradásokat, amelyekből sokan az egészségügy morális csődhelyzetére véltek ráismerni. Az első sokkoló hírek után azonban jött a helyesbítés, és figyelemre méltó, hogy Dizseri Tamás, a két égett tassi kisgyermeket ellátó kórház főigazgatója lapunknak azt nyilatkozta: az általa ismert ügyben nem az egészségügy, hanem a média egy része vizsgázott kritikán alulian.

Küzdelem órákon át

A részletek. A mentők nagy erőkkel vonultak ki Tassra. Három roham- és két esetkocsi teljes szakszemélyzete két és fél órán keresztül küzdött a gyermekek életéért. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója szerint ennek az az oka, hogy a mentők a legmagasabb ellátási szintet biztosítják a helyszínen. Először a megyei kórházat kell értesíteniük, amelynek elvileg rendelkeznie kell a szükséges eszközökkel és személyzettel. De a kecskeméti kórház nem rendelkezik. A tisztiorvosi szolgálat ellátási rendet rögzítő füzetében az áll: a fővárosban a Szent János Kórház a gyermekégési ügyeletes. De a János-kórház sem fogadta a gyermekeket. Ekkor került szóba a Heim Pál és Bethesda. Azonnali igen volt a válasz.

Az első híradások alapján a laikus szeme előtt megjelenhettek a gyermekéletekért küzdő mentősök, akik időnként feltárcsáznak egy kórházat. "Nem fogad" - mondják a társuknak. Győrfi Pál szerint azonban erről szó sincs. A helyszínen dolgozó mentősök beszóltak a központba, közölték a tényeket, és a szolgálatvezető intézett mindent.

Abból pedig egy szó sem igaz, amit a tv2 Tények című műsora állított: "Másfél órán keresztül kórházról kórházra vitték segítséget várva azt a három kisgyermeket, akik a Bács-Kiskun megyei Tasson égtek meg." Amikor a mentők elindultak a baleset helyéről, már pontosan tudták, hova viszik őket.

Egy ilyen kicsi országban felesleges húsz égési centrumot kiépíteni, de legalább egy gyermekégési központra szükség lenne. Eddig úgy tudhattuk, ez a János-kórház. Itt egy 15 ágyas központi intenzív osztály működik, a gyermekeket is ők látják el. A két hónappal ezelőtt kinevezett orvosigazgató, Tóth János két héttel az események előtt észlelte, hogy a két év alatti gyermekek intenzív ellátása nincs megoldva. A szakemberhiány talán megmagyarázza, miért nem vállalták a két éven aluliakat. Ám az egyik megégett gyermek hároméves volt, a János-kórház mégsem fogadta sem őt, sem a másik tűz öt-, illetve hatéves sérültjét.

- Fegyelmi vizsgálatot rendeltünk el annak feltárására, miért nem vette fel a kórház a sérülteket - mondja az orvos-igazgató. - Azóta a két éven aluli gyermekek intenzív ellátását is megoldottuk.

A kívülálló azt gondolná, ha egy kórház ügyeletes, akkor felkészült a sérültek fogadására, és el is látja őket.

- Az csak szájhagyomány útján terjed, hogy mi országos vagy fővárosi gyermekégési centrum lennénk. Ellátási területünk valójában a budai oldal és az agglomeráció - fűzi hozzá Tóth János.

Mindezek után felvetődik a kérdés, valóban a legjobb helyen vannak-e a gyermekek? Ha az ellátásukra a Heim Pál és a Bethesda ezekben az esetekben alkalmasabb volt, miért nem ezeket az intézményeket jelölték ki égési ügyeletesnek?

Smrcz Ervin, a Heim Pál-kórház főigazgatója szerint kényszermegoldás történt.

- Nem vagyunk felkészülve súlyosan megégett gyermekek ellátására. Nincs égéssebészetünk, de megfelelő intenzív háttérrel rendelkezünk. A Szent János Kórházból átjön a beteghez az égéssebész.

- A gyermekek megfelelő helyen vannak nálunk - mondja a Bethesda főigazgatója. - Mindig is kulcskérdés volt számunkra, hogy jól működjön az intenzív osztályunk. A meglévő vízágyunk mellé azonnal tudtunk kölcsönözni légbefúvásos ágyakat a sérült gyermekek számára. Megfelelő égési szakemberünk is van, hiszen a Szent János kórház égési sebészeti osztályának volt másodfőorvosa fél éve a mi sebészeti osztályunkat vezeti. Tehát nem igaz, amit a sajtóban olvashattak, hogy szakmailag felkészületlennek vagyunk.

Sokktalanítás

A másik eset. Október 29-e, Kecel, két súlyosan megégett kisgyermek, akik több mint négyszáz kilométert utaztak, míg megtalálták a nekik végleges ellátást nyújtó intézményt. Az első állomás a legközelebbi, a kiskunhalasi kórház, erre a sokktalanítás és a fájdalomcsillapítás miatt volt szükség. Enélkül a két gyermek - a szakemberek szerint - már útban Szeged felé meghalhatott volna. Kiskunhalasról légi-mentővel szállították a szegedi egyetem gyermekklinikájára a kis sérülteket. Túri Sándor, a szegedi egyetem gyermekklinikájának igazgatója a gyermekeket kilenc orvossal várta, három sebésszel, kettő aneszteziológussal és négy gyermekgyógyásszal. Rendkívül súlyos állapotban érkeztek, az első feladat a sokktalanítás volt, azaz a vérnyomás, a pulzus, a véroxigén és az ionok koncentrációjának és a veseműködésnek a normalizálása.

A klinikaigazgató drámai részletességgel meséli el egész éjszakai küzdelmüket a gégemetszéstől a fertőtlenítésen át a megégett kicsi testek fertőtlenítő oldatos kötéssel való befedéséig.

- A következő lépés speciális égési sebészeti ellátást igényelt. Ehhez égési sebészre és speciális műszerekre van szükség. A klinika intenzív osztálya úgynevezett aszeptikus intenzív osztály, csak steril műtötteket kezelhetnek (szívműtötteket, súlyos állapotú kora- és újszülötteket). A harmadfokú égési sérülés óhatatlanul súlyos fertőzésekkel jár, a lángok oltása például homokkal történt. Ha ezeket a betegeket bent tartjuk a frissen operált gyermekek között, súlyos bakteriális fertőzésben azok is meghalnak. Ezért a megoldás egy szeptikus (fertőzésektől szenvedő esetekre beállított) intenzív osztály.

A legutóbbi időkig a János-kórházban ez rendelkezésre állt, elsőként tehát őket keresték.

- Az égési osztályon arról tájékoztattak, hogy a gyermek-intenzívosztály megszűnt, javasolták a Heim Pál-kórház intenzív részlegét, és ők majd oda átmennek ellátni a gyermekeket - mondta a klinikaigazgató.

Ettől azonban a történet még nem lett érthetőbb. Miért fogadta a Heim Pál a gyerekeket, ha azután mégis továbbküldte őket?

- Kész helyzet elé állítottak minket, telefonon arról tájékoztattak, hogy az első gyermek már úton van, és a János-kórház nem tudja fogadni - nyilatkozza a Heim Pál-kórház főigazgatója.

- Előzetesen megkerestem a Heim Pál-kórház orvos-igazgatóját, aki délután fél kettőkor visszahívott - mondja erre a szegedi klinikaigazgató. - Az első helikopter háromkor indult el a gyermekekkel.

- Ha azt mondták volna, hogy véglegesen nem fogadják őket, akkor a gyerekek Szegeden maradnak - szögezi le Túri professzor.

Nehéz elképzelni, hogyan vállalhatta a mentőszolgálat a szállítást anélkül, hogy biztosan tudta volna, hova fognak érkezni, hiszen a Heim Pál főigazgatója szerint már úton voltak a gyerekek, amikor kiderült, a János-kórház nem fogadja őket. A mentőszolgálat szóvivője szerint a légi mentő úti célja már eredetileg is a Heim Pál-kórház volt. A szegedi klinika igazgatója pedig hozzáteszi:

- A mentő el sem indul az egyik kórházból a másikba, ha nincs helybiztosítás. Olyan nincs, hogy egy légi mentő kóvályog az országban, és nem tudja, hol fog leszállni.

A miskolci megyei kórházban minden feltétel megvan: égéssebészeti háttér, szakember, ápolás, intenzív osztály.

- És megfelelő hozzáállás - mondja Csiba Gábor főigazgató, és hozzáteszi: - Büszke vagyok a kollégáimra.

Csak éppen Szegeden erről semmit sem tudtak, ez az osztály nem volt speciális égési részlegként elkönyvelve, és húsz évig a Jánosba küldték a súlyos eseteket.

Ha a Heim Pál ezeket a gyermekeket továbbküldte, miért lett alkalmas néhány nap múltán az újabb három kicsi sérült közül egy végleges ellátására? A főigazgató szerint ez a gyermek enyhébb sérülést szenvedett, így elegendő, ha átjár a János-kórház egy égéssebésze, míg a Szegedről érkezők olyan súlyosan megégtek, hogy ott a specialista állandó jelenlétére van szükség.

Történhetett volna másként

A szakemberek abban egyetértenek, hogy az ilyen fokú égésnél bárhol a világon minimálisak lennének a gyermekek túlélési esélyei. A közvélemény éppen ezért döbbent meg a továbbküldözgetésen. Smrcz Ervin viszont úgy látja, az orvosok nem lelkiismeretlenségből küldték tovább őket, éppen ellenkezőleg. Nem hajlandóak feladni a küzdelmet, de azt felmérték, hogy maguk képtelenek megmenteni a gyermekek életét.

Ha lenne országos égési központ, minden másként történhetett volna. De a jelek szerint nemhogy országos, de még fővárosi központ sincs. Vagy ha mégis, akkor az ott dolgozók nem értesültek erről. Lun Katalin országos tiszti főorvos szerint ez nem így van. A János-kórház hibázott, mert nem jelezte előre a tisztiorvosi szolgálatnak, hogy gyermek-intenzívosztálya nem működik. A négy kórházon keresztül hurcolt gyermek esetét előzetesen vitathatónak nevezte a tiszti főorvos. Újabb vizsgálat kezdődött, hétfőn ellenőrzést tartottak a Heim Pál-kórházban. Lapzártánkkor még nem született meg az eredmény.

A gyermekek állapota továbbra is életveszélyes.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.