Egyedül nem megy

/ 2017.02.22., szerda 15:21 /

Most, az olimpiai aláírásgyűjtés után érdemes mély levegőt venni, és kicsit elgondolkodni azon, hogy mi történt. A szerény javaslat a kormánypárti politikusoknak szól, akik az internetes világ kikényszerítette villámkommunikációban hajlamosak csípőből tüzelni.

A helyzet igényli a higgadtságot, mert úgy tűnik, az ország a széthúzás fenntartásával az önfelmutatás nagy esélyének mondhat most búcsút.

Az év úgy indult, hogy a kormány több százmilliárd forintot oszthatott szét. (Mert a költségvetés 2016-ban pazarul teljesített. Tényleg!) A közvélemény-kutatók két utcahossznyi előnyt jeleztek az ellenzéki pártokkal szemben. Megérkezett az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) metrójelentése, amely korrupciós vádjaival tovább rombolta a baloldal választási esélyeit. A miniszterelnök pedig országértékelő beszédében megjelölte a legfőbb ellenségeket, s még véletlenül sem kellett bárkit is említenie a hazai kínálatból.

Ilyenkor szokás bömbölő üzemmódra állítani az autórádiót, beletaposni a gázba, belesüppedni a bőrülésbe – mintha más nem is közlekedne a sztrádán.

Másfél hónap telt el csupán a „lázadás évéből”, de máris váratlan esemény zavarta meg a gondtalannak ígérkező száguldást. Egy ismeretlen, Momentum nevű szervezet bulikocsija komolyan alig vehető népszavazási kezdeményezéssel csalinkázott fel az autópályára, és mindjárt erőteljes kormánymozdulatokra kényszerítette a lendületből érkező Fideszt. A fiatalok olyan ügyben exponálták magukat, amely megkapta a nemzeti címkét, amely élvezte a politikai felvilág támogatását, és némi reménnyel kecsegtette az országot, hogy otthona lehet az olimpiának, ezáltal magára irányíthatja a figyelmet. A közös hitet azonban el lehetett bizonytalanítani, a kabinettel szembeni elégedetlenséget pedig olyan mértékben lehetett felkorbácsolni, hogy a szigorított törvényi előírásnál majd’ kétszer több – 266 ezer – népszavazást kezdeményező aláírás gyűlt össze. És a miért az igazán érdekes kérdés.

Mert a rendszerváltáskori Fideszt idéző Momentum fiataljait lehet Soros-bérencezni, Párizs és Los Angeles szolgálatában álló ügynököknek minősíteni, hazaárulózni, mégsem kapunk magyarázatot arra, hogy a korábbi referendumok miért fulladtak kudarcba, a mostani ellenben miért végződött aláírás-cunamival.

Mi bőszítette a nevüket és címüket közreadókat annyira, hogy az olimpia rendezése ellen tiltakozzanak, amikor évszázados vágya teljesülhetne most az országnak, amikor az indulás feltételeit az Orbán-kormány teremtette meg azzal, hogy az Augiász istállójához hasonlatos költségvetést rendbe tette, és amikor az igazi építkezés lehetősége és felelőssége a 2018-as és 2022-es választások utáni kormányokra hárulna?

A válasz az lehet, hogy a Fidesz leváltására halovány a remény, Orbán Viktor rendszerében pedig – ahol főszabály szerint a feltétel nélkül támogatóknak jut csak hely – nem látják meg a számukra kinyíló teret. Ahol minden pártpolitizált, ahol a lojalitás mindent felülír, ahol a teljesítmény nem az első sorban kap helyet, és ahol a pályák látványosan lejtenek a kiválasztottak felé, ott még az olimpia megrendezése sem lehet nemzeti ügy. És ha nem lehet, akkor inkább ellene mondanak.

Ha nem lehet mindenkié, akkor ne legyen senkié, vallják az aláírók. Amit egyként sajnálhatunk.

A nemzeti együttműködés rendszere nevét csúfolja meg, ha csak erővel és megvásárlással akarja egybeterelni az ország népét. Ha a közös hanghoz az összehangolás helyett az elhallgattatás vezet. Ha a mindennapokban nincsenek szövetségek, gesztusok, kölcsönös előnyök. Az igazán nagy célok ugyanis egyedül elérhetetlenek. Az örökös belső harcban a mégoly nagy dolgokra hivatott erő is szétforgácsolódik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.