Egyketted=kétharmad

/ 2018.04.11., szerda 17:41 /

„Félbe” szakadt az ország április 8-án: a szavazók fele voksolt Orbán Viktor pártjára, illetve a 106 körzet felében nyert 50 százalék feletti eredménnyel a fideszes jelölt. Ha az ellenzék okosabb, ebből nem lett volna kétharmad.

A múlt vasárnapi választás azért lehetett egyáltalán izgalmas, mert az előzetes elemzői konszenzus úgy szólt: a magas, 70 százalék körüli részvétel az ellenzék esélyeit javítja, s szintén a Fidesz kihívóit erősíti, hogy széles körben ismertté vált a taktikai szavazás „intézménye”. Utóbbi elvileg azt jelentette (volna), hogy az Orbán Viktor hatalmát korlátozni vagy megtörni kívánó tömegek csak listán ikszelnek kedvenc pártjukra, egyéniben viszont a legesélyesebb ellenzékit támogatják.

Április 8-án kiderült, hogy a magas részvételt inkább a migráció ügyével mindent betakaró Fidesz „kényszerítette ki”. A taktikai szavazás pedig értelmiségi játéknak bizonyult; ezzel az eszközzel csak Budapest és az agglomeráció polgáriasult részein, illetve néhány nagyvárosi körzetben éltek tömegesen a Fidesz-kritikus választók – így fordulhatott elő, hogy három budai térségben (Szentimreváros, Hegyvidék, II. kerület) is 37–41 százalékot értek el a helyben aligha népszerű Demokratikus Koalíció indulói. Sőt, valószínű: ha ezekben a körzetekben nem a Gyurcsány-párt másodlagos frissességű emberei (Gy. Németh Erzsébet, Bauer Tamás és Niedermüller Péter), hanem LMP-kompatibilis figurák próbálták volna megszorongatni a Fidesz ismert személyiségeit (Simicskó Istvánt, Gulyás Gergelyt és Varga Mihályt), az ellenzék győz. Szentimrevárosban erre még mindig van csekélyke esély, hiszen Simicskó és Gy. Németh között 858 szavazatnyi a különbség, és később bontják fel azokat az urnákat, amelyekbe belekeverték a külföldön voksolók és az átjelentkezők több ezer papírját. (Hasonló a helyzet a budakeszi körzetben, ahol az LMP-s Szél Bernadett bízhat a bontatlan szavazatok sorsfordító erejében. Ezenkívül további négy kerület van még elméletileg nyitva – lásd táblázatunkat.)

Mindazonáltal a választás legfontosabb tanulsága, hogy az óriási kampánygépezetet működtető Fidesszel szemben ez a baloldal, ez a Jobbik tehetetlen, és a szavazók többsége nem is kíván az ő érdekükben taktikázgatni. (Vona Gábor megértette ezt az üzenetet, és hétfőn visszavonult a politikától.) Amíg nem jön valaki, aki egy táborba és egy zászló alá tereli a visszalépkedős, koordinálgatós mutatványokba beleszédülő ellenzéki híveket, Orbán Viktornak csak kérnie kell egy kávét. Pedig a múlt vasárnapi nagymintás közvélemény-kutatás, azaz a választás megmutatta, hogy az ország fele nem szavaz a Fideszre, sőt a kormánypárti jelölt 53 helyen 50 százalék alatti eredményt ért el. Tehát a körzetek felében volt esély az ellenzék győzelmére (ez egy-egy helyen valósággá is vált). Csakhogy, mint tudjuk, nem az elmélet, hanem a gyakorlat teszi a mestert.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.