Elképesztően látványos épületet adtak át a pesti belvárosban

/ 2016.09.16., péntek 14:45 /

Az új CEU-épület homlokzatának úgy kellett a 21 század építészetének üzenetét elküldenie a külvilág felé, hogy közben a látvány belesimuljon a több mint száz éve kialakított budapesti belváros környezetébe. A főleg neoreneszánsz, neogót, neoromán, neoklasszicista épületek közé kellett a homlokzatot úgy beágyazni, hogy az semmiképpen ne mutassa egy idegen test jelenlétét a történelmi városközpontban.

Fotó: Fülöp Ildikó

Ez annál is inkább kívánatos volt, mert az új létesítménynek közvetlenül csatlakoznia kellett a CEU egy mellette levő, több mint száz éves épületéhez. A CEU campus-újjáépítési projektjének egyik fő célja, hogy egyetlen tágas, egybefüggő campuson egyesítse az egyetem épületeit.

A kapcsolatot nem csak külsőleg, hanem belsőleg is meg kellett teremteni, ezért a tervezők az új épületnél a belvárosra jellemező átjárható belső udvaros szerkezetét ültették át a most átadott új épületbe is. Ezzel a tágas auditóriumok kialakítását kínáló megoldással egyben lehetőség nyílt arra is, hogy az épület eleget tudjon tenni funkciójának: el tudja látni egy közösséget formáló felsőoktatási központ feladatát. Mindkét épület a CEU Nádor utcai, belvárosi campusához tartozik, és UNESCO világörökségi területen található.

A CEU új épülete - galéria

 

 

 

 

A feladat második része sem volt kisebb, mert a fenntartható fejlődés elve alapján energiatakarékos megoldásokat kellett a tervezőknek alkalmazniuk. Így például a kiváló hőtartó képességű látható beton falazat belsejébe vezették be a meleg-és hidegvíz csöveket, amelyek télen fűtik, nyáron hűtik az épületet oly módon, hogy nem kellett erre külön energiaforrást használni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.