valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

http://valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

Ellenségképek

/ 2017.04.05., szerda 16:28 /

Amióta a Világbank kitűnt a képünkből, és amióta a migránsok kénytelenek elkerülni az országot, épkézláb ellenzék hiányában a kormányzatnak nincs valódi, jól látható ellensége. Márpedig Machiavelli óta köztudott, hogy az múlhatatlan szükségű.

A kabinet csak magának tehet szemrehányást a súlyos ellenséghiány beköszönte miatt, hiszen a költségvetést saját kezűleg konszolidálta és tette stabillá, az Európa szíve felé áramló, félelmetes embertömeget pedig ugyancsak a maga építette fizikai és jogi zárral rekesztette ki az országból.

Olyasmi helyzetet állított elő, mint a praxist megöröklő ifjú ügyvéd, aki első bírósági tárgyalása után büszkén újságolta otthon, hogy megnyerte a pert, amit apja évekig görgetett maga előtt. Mire a papa döbbent arccal szegezte fiának a kérdést, hogy mit gondolsz, eddig miből éltünk?

A kormánynak persze nem volt oka megdöbbenni saját eredményeitől, de ahogy az ügyvédbojtárnak új ügy után kellett néznie, neki is elő kellett állítania az új ellenségképet. Nehogy bárki is azt hihesse, hogy a dolgok mennek a maguk útján, és nincs is szükség az erős kéz politikájára.

A keresés nem is tartott sokáig.

Előbb a brüsszeli bürokraták jöttek kézre, akikről – magyar közigazgatási előképek és külföldi példák alapján egyaránt – könnyű elhinni, hogy a multinacionális érdekek fizetett kijárói és faltörő kosai. Majd a liberális világrendet megszemélyesítő Soros György érkezett lábra, aki már évtizedek óta dolgozik az úgynevezett nyitott társadalom elmélet gyakorlati kivitelezésén, amely munkának okkal bírálható célja a nemzetállamok és a globális alkalmazkodásra nehezen rávehető kormányok gyengítése.

Azóta nem telik hetünk Brüsszel és Soros nélkül, mert a kormány szerint mind a kettőt meg kell állítani.

És persze nem vicc. A brüsszeli bürokrácia és a Soros-világ is kemény ellenfél, és erős intellektuális kihívást jelent minden kelet-közép-európai kormánynak, hogy a nemzeti érdekek ne tűnjenek el a semmibe. Hogy az országokban semmi se történhessen az ott élő közösségek szándékai ellenére. Mert lenne rá igény.

A Brüsszellel és Sorossal szembeni küzdelem azonban túlhajtott, túlfetisizált, gyanítjuk azért, hogy a fától ne lehessen látni az erdőt. Hogy a HARC minden más szempontot, kérdést, problémát fölöslegessé tegyen, betakarjon, elfedjen. Hogy csak „mi vagy ti” lehessünk, csak a „velünk vagy ellenünk” alternatíva adjon választási lehetőséget, csak a hit sodrásában cselekedhessünk. Ami a színes, csak feketével és fehérrel le nem festhető világunkban abszurd, hazug helyzetek sorát állítja elő.

Például a kormányzati médiában Soros-egyetemként aposztrofált CEU-ra mint liberális mételyre roppant nehéz nemzeti ellenségként tekinteni akkor, amikor a kormány kiváló elméjű, emblematikus alakjai közül is vérteződtek ezen a campuson. Őket látva a Gyalog galopp boszorkánypróbája juthat az eszünkbe. A Monty Python-film jelenete, amelyben a saját elmondása szerint gyíkká változtatott férfi a rácsodálkozó tekintetek nyomása alatt csak annyit tud kinyögni képtelen vádja védelmében, hogy „de már elmúlt”.

Ahogy a CEU és Soros mételyező hatása sem örök érvényű…

Sokadszor tesszük szóvá (ceterum censeo), mert ez itt a lényeg, hogy egymást becsülő, értelmes viták hiányában vagdalkozásokba és vádaskodásokba fulladunk. Ami választási győzelmekhez és vereségekhez elvezet ugyan bennünket. De a nemzeti közösséget megfosztja az élhető ország reményétől.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.