„Én így szállok le!”

/ 2017.08.16., szerda 17:26 /

Hátrányos helyzetű gyerekeket táboroztató, állami pénzekkel kitömött alapítvány főtitkára napi 110 ezer forintra tartott, medencés, monoszlói luxusingatlant bérelt magának, hogy onnan járhasson zánkai és fonyódi munkahelyére. A hírt a 24.hu adta tudtul, melynek munkatársai – ellenzéki orgánumhoz méltón – felturbózták kissé a sztorit, majd jobb híján maguknak tették fel a kérdést, hogy a havonta több mint hárommilliós szállásdíjat vajon ki és miből fizeti.

A történet pedig perzselt. Legalább annyira, mint a 40 °C-közeli hőség. Így a főtitkár úr kénytelen volt előbújni fedezékéből, hogy oltsa a tüzet. Az RTL Klubnak adott nyilatkozata arról szólt, hogy a kedvezményesen (!), napi 90 ezer forintért bérelt ingatlanra azért volt szükség, hogy ne feleségétől és két gyermekétől távol töltse a végigdolgozott nyarat. A hárommilliós számlát pedig saját zsebből fizette, amire elégséges fedezetet nyújtott bruttókétmilliós főtitkári és a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-ből származó 750 ezres projektmenedzseri fizetése.

A történetbe ezen a ponton kapcsolódott be a Magyar Idők című lap, amely az összes tény ismeretében arra a következtetésre jutott, hogy a kilóra megvett, becstelen és aljas revolvermédia terroristái bele akartak kötni a több mint százezer gyermeket nyaraltató alapítványba, hogy üssenek a kormányon, ezért előálltak egy műbotránnyal. Hedonista gazembernek állították be a táboroztató főtitkárt, aki csak annyira ragaszkodott a családjához, hogy az együttlétért jókora anyagi áldozatot is hozott.

Ami ugye, egy másik megközelítés.

Egy eset, két interpretációban. Hogy ki melyiket fogadja el igaznak? Olvasófüggő, mondhatnánk, és léphetnénk máris tovább, ha eltekintenénk a valóságtól. Ha a tényeket összefüggéseikből kiszakítanánk. Mert ha ezt tesszük, elhihetjük, hogy a mai Magyarországon résmentesen egymás mellé passzítható egy táboroztató alapítvány főtitkára és egy hárommilliós havi bérű luxusvilla. Abban az országban, ahol a miniszterelnök bruttó 1,6 millió forintot, a szociális ügyekért felelős államtitkára bruttó 900 ezer forintot keres, nem beszélve az alap- és középfokú oktatási vagy szociális intézmények vezetőiről. Nem kérdés, egyikük sem engedhet meg magának efféle luxust.

Milyen rendszer az, ahol ez összejöhet az állami kör egyik középkáderének? Nem médiaterroristához, de gondolkodóemberhez méltókérdés. Főként akkor, amikor a Balaton környéke lényegesen olcsóbb szolgáltatású – többek között kormányzati – ingatlanokkal van tele. Ugyancsak furcsasága az ügynek, hogy a monoszlói házat egész nyárra lefoglalták, miközben a főtitkár úr a botrány kirobbanása után azonnal kiköltözött onnan.

Akkor miért is kell úgy tenni, mintha ebben az ügyben minden a lehető legnagyobb rendben lenne? Miért kell falazni egy mértéket veszített táborvezetőnek, azt üzenve minden tévelygő báránynak, és nem mellesleg az egész országnak, hogy a kormányzati emberek bármit is tesznek, védelem alatt állnak?

A védhetetlen megvédése épp az ellenkező hatást hívja elő. A főtitkár irritáló urizálását annak a rendszernek a részévé avatja, amely joggal lehetne büszke százezer nehéz sorsú gyermek kormányzati táboroztatására. Így meg zavarát leplezve vadul támad. „Kuss, én így szállok le” – mondja az agresszív kismalac, amikor eltanyázik a biciklijével.

És lehetne legyinteni, ha csak ez a történet borzolná a kedélyeket. Csakhogy a falazás nem egyedi eset, de az „ostromlott vár”-pszichózis egyenes következménye.

Ez a baj.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.