Epilógus a vébéhez

/ 2017.08.02., szerda 15:46 /

A dél-koreai Kvangdzsu polgármestere Nelson Mandelát idézte a vizes világbajnokság záróünnepségén, amikor azt mondta, hogy a politika szétválaszt, a sport pedig összeköt. Hogy a következő vb házigazdája miért Dél-Afrika híres, fekete polgárjogi harcosát hívta segítségül, pontosan nem tudhatjuk, de valószínűsíthető, hogy a politika a Távol-Keleten sem az összeborulás, a békesség terepe.

Az elmúlt két hétben Magyarországon a politikai fegyverek lábnál pihentek. A vizes világbajnoksággal nyertünk két hét viszonylagos békét. A sport mindent vitt, a fantasztikus versenyek mindent betakartak. A rendezésre nem lehetett és nem is volt panasz. Hogy is lett volna, amikor a magyar – főszabály szerint – gáláns vendéglátó, mindent megtesz azért, hogy a hozzá látogató, jól szituált idegen jó hírét vigye, és visszatérjen, s a célért, ha kell, mindenét odaadja.

Most sem történt más. Legjobb arcunkat mutattuk a világ felé. Építeni gyorsan és szakszerűen képes, az eseményeket kézben tartó, jól szervező és vendégszerető magyarokról szólhattak a tudósítások, a televíziós társaságok képei pedig olyan épített környezetről tanúskodtak, amelynek érdemes a csodájára járni.

A vizes világbajnokság bizonyosan lendít a főváros vonzóképességén, de ezt a hatást talán elérhettük volna világmédiumokban vásárolt reklámfelületekkel, kisfilmekkel is. A rendezés igazi nyereségét nem is az időleges politikai tűzszünetben vagy a turizmus jó reményű fellendülésében lelhetjük meg. A rendezés igazi nyeresége az lehet, hogy a testközelben megélt világverseny sokunkban tette helyére a mércét.

Korábban hajlamosak voltunk csak a győzelmeket vagy a dobogós helyezéseket méltányolni. Ellenben most egy ország tapasztalta meg, hogy milyen kiélezett verseny folyik az előrejutásért, hogy a sportolóknak mennyire eltökéltnek és elkötelezettnek kell lenniük ahhoz, hogy egyáltalán indulhassanak a világbajnokságon. Nem is volt magából a maximumot kihozó úszó, aki nem fürödhetett a közönség szeretetében. Ez az egymásra találás pedig nem jöhetett volna létre egy külhonban megrendezett világeseményen.

A világbajnokságon mindenki nyert. Volt, ki érmet, volt, ki energiát a folytatáshoz, volt, ki élményt.

Egyetlen vesztes mégis feltűnni látszik. Ő pedig nem más, mint az úszószövetség néhány hónapja megválasztott elnöke, akinek eltávolítását a versenyek lecsengése után gyorsan napirendre emelték. Híres úszók, edzők – mint amilyen Székely Éva, Darnyi Tamás vagy Szabó József – kezdtek aláírásba Bienerth Gusztáv menesztéséért. És nem hihető, hogy azért, mert a nagy nemzetközi cégek – többek között a PricewaterhouseCoopers – élén menedzsmentismeretből már jelesre vizsgázott elnök elfelejtett volna szervezetet vezetni. Alkalmatlanságának bizonyítására elegendő időt sem kapott. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy Bienerth az úszótársadalomban gyökértelen, konstruált elnök. Nem az úszók akarták maguknak Gyárfás Tamás helyett, nem is ő akarta magát a turisztikai kormánybiztosi poszt birtokosaként új magaslaton látni, sokkal inkább a politika találta ki az úszószövetség tetejére. A vébén sikereket felhalmozó úszók pedig most fellázadtak, és saját embert emelnének maguk fölé.

A sport összeköt, a politika szétválaszt, mondta Nelson Mandela. A sikeres vizes vébé után háború kezdődött egy korábban kellően végig nem gondolt politikai döntés miatt. Egy közösség önérzetét sértették meg egy idegen delegálásával, és most egy tapasztalatokkal vértezett, kiváló vezető bukhat el.

Tanulság? Talán annyi, hogy több tiszteletet a szakmai közösségeknek – és Nelson Mandelának!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.