És a bulvár mindent visz

/ 2016.08.24., szerda 15:15 /

USA: történelmi nem a kormánynak című írásával keltett szenzációt a Népszabadság a múlt héten. A lap arról értesítette olvasóit, hogy a washingtoni illetőségű Wilson Központ nem kíván tudományos konferenciát rendezni az 1956-os forradalom 60. évfordulója tiszteletére, holott arra a magyar nagykövetség kérte fel.

Az írás tudni vélte: az elutasításban döntő szerepet játszott, hogy Budapestről „olyasvalakit küldenek, akinek tudományos munkássága méltatlan a Wilson Központ színvonalához”. A Népszabadság nem hagyott kétséget afelől, hogy az Egyesült Államok kormánya nevében eljáró intézményben Orbán Viktor, illetve Schmidt Mária megjelenésétől tartottak. Majd az olvasók arról kaptak emlékeztetőt, hogy a forradalom 50. évfordulóján George W. Bush ellátogatott a magyar fővárosba, a tengerentúlon pedig olyan konferenciát rendeztek, amelyen Condoleezza Rice külügyminiszter elnökölt, és a Magyarország modellként szolgál a világ számára című beszédet mondta el.

Na már most, tíz év után – történelmi távlatból tekintve Gyurcsány Ferenc kormányának „modellértékű tevékenységére” – akár arra is gondolhatunk, hogy a diplomáciában is csak a nyers érdekek uralkodnak. A szociálliberálisok pedig mindent megtettek annak érdekében, hogy munkálkodásukat a távoli Washingtonban akkor is elismerjék, amikor az ország rohamléptekkel közeledett a pénzügyi csőd felé. De a Népszabadság témaközelítéséből az is kiderül, hogy Magyarország balliberálisai, vagy mondjuk korszerűbben, globalistái inkább külső kapcsolatokkal, mintsem saját erőből kívánják magukat hatalmi pozícióba segíteni. Így aztán míg Devecseri Gábor hódja „arcán enyhe pírral, csókolódzik a tapírral”, ők a legcsekélyebb szégyenérzet nélkül „csókolódznak” akárkivel, aki politikai harcaikat sikerre viszi helyettük.

A balliberális médiumok rendre boldogságtól bepárásodott szemmel adnak hírt arról, ha valakik nem állnak szóba az Orbán-kormánnyal. A Népszabadság is ezt tette, arról azonban elfelejtette tájékoztatni olvasóit, hogy a szuperlatívuszokkal magasztalt, mindentől függetlennek bemutatott Wilson Központ jelen esetben Demszky Gábor második otthona. Ami utal az intézmény irányultságára. Többek között arra, hogy Amerikában kik is féltik az ötvenhatos forradalom méltó megünneplését Magyarország választott kormányfőjétől és a kommunista bűnök feltárásában élenjáró Terror Háza főigazgatójától.

Balról ma ennyire futja. Botrány- és zavarkeltésre.

De amíg ideológiai harc van, oktalanság meglepődni. Addig lesznek, akik a jobboldali értelmiségiek teljesítményét, tudományos munkásságát színvonaltalannak és méltatlannak akarják majd látni. Mert így tudnak borzongani. És lesznek, akik számon kérik, hogy a közszolgálati média olimpiai reklámját a Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! rigmus zárja, mert ezt a rendkívül „egyedi fordulatot” Orbán Viktor is szokta használni… És lesznek, akik nagyon utálják majd, hogy a világraszóló ’56-os forradalom megünneplésére egymilliárd forintot költhetnek a külképviseletek, mert bár az ország népszerűsége növekedhet, de vele együtt a kormányé is.

A politikai botrányokat épp ezért tanácsos a helyi értékükön kezelni. Orvosunk és gyógyszerészünk is ezt javasolná.

Másnap a Népszabadság is kénytelen volt megírni, hogy a washingtoni Nemzetvédelmi Egyetem a nagykövetség kérésére a magyar forradalomra emlékező történészkonferenciát rendez. Az USA történelminek kikiáltott nemje 24 óra alatt foszlott semmivé.

A pillanat megnyeréséért folytatott küzdelemben így értékelődik le a politika és vele együtt a politikai újságírás. Hogy végül az élet nagy dolgai is elviselhetetlenül könnyűnek, kisszerűnek, komolytalannak tűnjenek fel.

Hogy mindannyian veszítsünk, csak a bulvár nyerjen.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.